utgave nr 6 1993
Sjøørreten
Fritt fram for sjøørreten!
AV SVEIN AURMARK
Få fisker er vakrere enn sjøørreten. Det er heller ikke mange som smaker bedre. Og ingen er morsommere å fiske. Det skulle vel være grunner nok til å forsøke sjøørretfiske i sommer?
Fra 1.juni har du lov til å fiske sjøørret fra båt. Fra land kan du nå fiske etter sjøørret hele året. Derfor kan det være fornuftig å ta med sluk- eller fluestanga i båten også tidligere på våren. Å gå i land på holmer eller skjær for å kaste etter sjøørreten, er spennende.
Mange tror at man må ha svært avansert utstyr for å fiske sjøørret. Man minnes kanskje elvefisket etter laks og sjøørret med tidligere tiders velstående engelske lorder i hovedrollen. De tankene kan du slå ut av hodet med en gang. Riktignok er det ingenting i veien for å fiske også fra båten med dyre kullfiberstenger og sneller, men du klarer deg godt med alminnelig utstyr for enten sluk- eller fluefiske.
Slukfiske
Til slukfiske trenger du en middels kraftig stang og en åpen haspelsnelle. Multiplikatorsnelle er ikke egnet, fordi det ofte er viktig å kunne kaste relativt lette sluker. Senetykkelsen varierer selvsagt med hvor stor ørret du regner med å få. I våre farvann vil de fleste sjøørreter ligge på mellom 0,5 og 1,5 kilo, og da klarer du deg godt med 0.25-0.30 mm sene.
Hva slags sluk du skal velge, avhenger av årstiden. På forsommeren, når det er relativt kaldt i vannet, kan en vanlig kystsluk fra 7 til 20 gram passe bra. Ettersom vannet blir varmere utover sommeren, bør du gå over til mindre sluk for å lure ørreten, vanligvis ikke over 10 gram. Små wobblere er også effektive.
Hva slags farge sluken skal ha, er det mange meninger om. Det synes likevel å herske enighet om at sluken som basis bør være sølvfarget, fordi den skal illudere byttefisk, som oftest småsild. Det er en god regel at jo mørkere det er i vannet - enten fordi det er sen kveld eller natt, eller vannet er grumset - desto mørkere skal ryggen på slukene være.
Stell krokene
Fra fabrikken kommer gjerne kystsluken med ganske store treblekroker. Mange sjøørretfiskere har gjort den erfaring at disse store treblekrokene ikke fanger så godt. Sjøørreten er en vilter krabat som ikke gir seg uten fight, og store kroker slår den seg lettere av enn de små. Du bør derfor bytte ut kroken på kystslukene. Snakk med en sportsfiskeforhandler. Da vil du få vite hvilken størrelse du bør velge. Kjøp gjerne noen ekstra, slik at du kan bytte hvis de gamle krokene blir rustne eller ødelagt på annen måte.
Rust er et problem den som fisker sjøørret bør være ekstra oppmerksom på. Ilker og harper til annet sjøfiske ruster selvsagt også, men utstyret til ørretfiske er så mye tynnere enn konvensjonelt utstyr. Det gjelder derfor å være ekstra påpasselig. Å miste en flott sjøørret fordi den tynne treblekroken var nesten gjennomrustet, er utrolig ergerlig. Skyll derfor utstyret godt i ferskvann når du har avsluttet fisket. Det gjelder også ringer og hvirvler, snella og stangringene.
Sen du bruker til sjøørretfiske blir utsatt for sterk slitasje. Når du kaster mye, vil senas gang gjennom stangringene føre til at den slites raskt. En matt fiskesene er et tegn på at den er slitt. Mye lys tærer også på sena. Sørg for å oppbevare snella mørkt ombord, og skift sene når du tror den kan være slitt. Du trenger en god sene for å kjempe med en sjøørret på over kiloen!
Fiskemetoder
På forsommeren holder ørreten seg inne i fjordarmene på ganske grunt vann. Du kan gjerne kaste sluk på vanndybde helt ned til en meter. Sveiv ganske sakte inn, slik at sluken går rett over bunnen. Du kan også binde en streamer en meter over sluken. Da vil ørreten (kanskje!) tro at sluken er en større fisk som forfølger en mindre.
Senere på sommeren, når vannet blir varmere, flytter sjøørreten seg lenger ut i fjordene. Da kan grunner i mer åpent farvann være gode fiskeplasser, sund mellom øyer, odder og farvannene rundt skjær og holmer. Sjøørretfiske bør helst drives når det blåser en del. En blank overflate gir som regel dårlig bett.
Napp gjerne litt ekstra i stangtuppen når du sveiver inn. Ørreten liker uventede og brå bevegelser på agnet. Det kan være nettopp slike bevegelser som utløser huggrefleksen. Det samme bør du tenke på hvis du dorger etter sjøørret.
Dorging er kanskje det mest brukte fiskemetode etter sjøørreten. Mange får sjøørret som ekstrapremie under dorging etter makrell. Makrellblink ser ut til å være et fristende agn også for sjøens aristokrat!
Fiskeplassene for dorging og kasting med stang er de samme. Sjøørreten holder seg gjerne der vannet strømmer, som i sund og rundt odder. Dorger du, bør du variere kursen når du går tilbake på samme plassen. Ligger du oppankret og kaster, bør kastene spres ut i vifteform. Flytt deg ofte, på samme måte som sjøørretfiskeren på land gjør det.
Fisketiden for bruk av dorg og oter i sjøen er den samme som for bruk av stang fra båt, altså fra 1. juni til 4. august.
Fluefiske i sjøen
Fluefiske etter sjøørret er blitt stadig mer populært de senere årene. Om våren kan du se fluefiskere på odder og nes helt til mørket faller. Det er nemlig i skumringens siste minutter ørreten kanskje er lettest å ta på flue.
Hvorfor ikke forsøke fluefiske etter sjøørreten også fra båten? Fiskeplassene er de samme som ved slukfiske. Du kan godt bruke ditt normale fluefiskeutstyr, hvilket i de fleste tilfelle vil si en ni fots stang. Snøret bør være et AFTM 7-9, helst weight forward, slik at du kan kaste i relativt kraftig vind. Du kan både bruke et saktesynkende snøre og flytesnøre. Ørreten går jo ikke dypt!
Fluevalget i sjøen er ikke vanskelig. Det dreier seg om ganske lange streamere med hårvinger, fra lyse med sølvkropp til bruk i dagslys, til mørkere for kvelds- og nattfiske. Streamerne skal illudere småfisk, som jo nettopp er sjøørretens byttedyr. Og gumminymfer fisker minst like godt i sjøen som i elvene. Prøv for eksempel Hørgårds May Fly Nymph.
Når du bruker flue i sjøen, må du alltid huske på å fiske den helt inn til båten. Mange sjøørreter vil følge flua inn og ikke slå på før den er nesten ved stangtuppen. Sørg for at du har en håv ombord. Å vippe en kilos sjøørret over ripa, er ikke å anbefale, hvis du ikke har ekstra gode nerver. Og til slutt: Sett alltid ut igjen tynne, utgytte fisk som man kan få nå på forsommeren. De har ingen verdi som matfisk, men vil presentere seg i en helt annen kondisjon på sensommeren. Og husk også at minstemålet på sjøørret er 30 cm.