Nr 5 2013

N 62°29.158’ Ø 005°59.057’ Havn: Alnes på Giske

Fyret med fyrkake: Det trekledte Alnes fyr rager over kulturlandskapet, i sagalandet Giske. Enkel adkomst gjør Alnes til en av kystens mest levende fyrplasser – og antakelig den eneste hvor du får servert fyrkake.

Publisert Sist oppdatert

TEKST: ATLE KNUTSEN  FOTO: LARS KRISTIAN LARSEN

Inne på havna, forbi den store moloen på Alnes, brer fiskeværet seg ut. En liten “by” i havet, ikke så ulik Grip når en ser den på avstand. Den nye gjestebrygga ligger i ensom majestet tidlig på sommeren. Vi skimter fyret, og tar beina fatt mot tretårnet, via nærbutikken Naustbuda. Den sies å være Norges minste. Ikke utenkelig med sine 100 kvadratmeter. Her står butikkinnehaver Erol Güven bak disken. Vi sikrer oss et eksemplar av lokalavisa Øy-Blikk og en kopp kaffe, slår oss ned ved et bord i den lille kaféen og ånder inn atmosfæren på Alnes. Her kommer turister og stamgjester tett på hverandre, og båtfolket kan supplere beholdningen om bord med melk og brød. Svenske Maria Olsson har tatt turen ut fra Ålesund for å gå i fjellet og viser oss bilder fra turen. Det blir raskt klart at vi nøyer oss med den slake bakken opp til fyret…

Sagaøyene

Som en beskyttende rekke av øyer mot havet ligger Giske kommune vest for Ålesund. De flate Vigra og Giske – og høyreiste Godøya og Valderøya. Øyenes betydning gjennom flere hundre år er rik, ikke minst preget den mektige Giskeættens vekst traktene. Vanlige nes-konger ble eslet til toneangivende historiske maktpersoner over store deler av Norge og resten av Europa fra 800-900-tallet. Restene av Giskegodset i form av marmorkirken fra ca 1180 står fortsatt på Giske, men de historiske stedene med gravhauger og sågar spor av bosettinger og menneskelig aktivitet 10.000 år tilbake, finner man blant annet på Valderøya og i Skjonghellaren. Godøya er den sørligste av øyene, og på nord-vestsiden ligger fiskeværet Alnes med sitt vakre fyr. Og dit skulle vi.

Kunst og kafé

Havna på Alnes er en stille og fredelig plass. Hit reiser man for å nyte naturen – og oppleve fyret. Vi er mange båtfanter som trekkes mot fyrene, og jo mer man har ferdes i båt om natten, desto større magi får de arkitektonisk og historisk ofte spennende fyrplassene. Tente fyr, er levende fyr, sa den svenske fyrfotografen Magnus Rietz. Og der er Alnes i en særklasse, med både kafé og kunstgalleri i det fortsatt blinkende fyret.

Fra gjestebrygga og opp til fyrstasjonen er det ti minutters lett spasertur. Takket være sin tilgjengelighet er det folksomt her i sommersesongen. Alnes-folket har visst å utvikle attraksjonen gjennom å åpne den for publikum. I fyrtårnet er det innredet galleri der godøykunstneren Ørnulf Opdahl har en fast utstilling. Men også i kaféen og de andre bygningene er det utstillinger og utsalg av brukskunst. I tårnet er det også et lite fyrmuseum.

Men selve gulroten får vi når vi benker oss på jærstoler i det gamle loshuset, der antakelig verdens eneste fyrkake står på menyen. Gå ikke glipp av den.

-Jeg holder språket ved like ved å ha sommerjobb her, sier fyrkakeservitør Vilde Remmen. Her kommer turister fra alle verdens hjørner. Da vi besøkte fyret hadde Remmen og hennes cafe-kolleger servert fyrkake til 90 italienere som kom til Ålesund med criuseskip, og videre til Alnes med buss.

-Amerikanerne liker vi best å få besøk av. De gir ofte tips, smiler den unge servitøren.

Trekledd tårn

Nordvest for Ålesund har Alnes fyr blinket i natten siden 1853. Det ble utvidet i 1869 da bygdefolket selv reiste et tømmerhus med en tranlampe til fyrlykt. Først i 1876 ble det nåværende fyret reist. Dagens franske linseapparat av fjerde orden kom på plass i 1905, og driften gikk over fra gass og parafin til elektrisk i 1928. Fyrtårnet som står på Alnes i dag, et vinkeljerntårn kledd med tre, sto ferdig i 1937 og rager 22,5 meter over havet. Fyret har en ganske utypisk plassering et godt stykke innpå flate landbakken, omgitt av grønne gressletter, og det mektige Godøyfjellet på 497 meter i bakgrunnen. Skal du besøke et fyr på Sunnmøre i sommer – så velg Alnes!

HAVNEFAKTA: ALNES SMÅBÅTLAG

 

Posisjon:

N62°29.158’ Ø005°59.057’

Kommune:

Giske

Sjøkart:

Hovedkart 31, båtsporkart serie Q og R

Den norske los:

Bind 4 Stad-Rørvik

Nærmeste by:

Ålesund

Antall gjesteplasser:

25 meter brygge

Havneleie pr døgn:

150-200 kroner

Strømavgift pr døgn:

Inkludert

Toaletter:

Nei

Dusj:

Nei

Vaskemaskin:

Nei

Butikk:

Ja

Trådløst internett:

Nei

Restaurant:

Nei, men kafè på fyret