utgave nr 5 1997
Min første GPS
Min første GPS
Går du i tanker om å kjøpe en GPS satellittnavigator og er i villrede om hva slags apparat du skal anskaffe? Her gir vi deg noen råd dersom du er førstegangsbruker.
Av Olav Momyr
Tegning: Morten Tefre
Global Positioning System navigator eller bare GPS, har vel de fleste av oss hørt om nå. Elektroniske navigasjonssystemer har vi hatt mange av etter hvert. Dyre og kompliserte var de gamle boksene i forhold til GPSen som vi i dag kan putte i lommen, og som bare koster et par-tre tusenlapper.
Bærbare er fullgode
Selv om du har en stor båt og tykk lommebok, kan det være en fordel at den første GPSen din er håndholdt og med innebygd batteri. Så kan du sitte hjemme i stuen med GPS og kart ut over spisebordet og legge inn kurspunkter og ruter, eller lære de andre i familien om “mann over bord” situasjoner.
De nyeste modellene gir som regel mest for pengene, og de er dessuten mest brukervennlige. La deg ikke avspise med at "denne er den beste for deg", men ta en titt på de 3-4 mest kjente merkene, og få dem demonstrert før du velger GPS. Se etter at GPSen har en fleksibel simulatormodus, slik at du kan sitte hjemme og tørrtrene på navigasjon.
Brukerne av GPS finner man like ofte på land som på sjøen nå, og svært ofte er GPS-brukeren begge steder, men til forskjellige tider på året. En jeger i ukjent terreng eller en skiløper på vidda i usiktbart vær, vil kunne ha nytte av en lomme-GPS med vekt på 200-300 gram. For oss med den ikke helt store båten, er det fint at de nyeste GPSene stort sett har alt man kan ønske seg av funksjoner. Ofte er forskjellen mellom den bærbare og den fastmonterte bare størrelsen på skjermen.
Bærbar kan fastmonteres
I båten bør GPSen være festet i en holder og tilkoblet separat antenne om nødvendig. Det er en fordel med drift fra båtens strømforsyning, men behold batteriene i GPSen for sikkerhets skyld. Noen GPSer har muligheter til å utveksle data med andre av samme fabrikat via en kabel. Det kan være nyttig for flere som skal samme vei, men fiskeplassene holder du for deg selv
Har du landlov, er det ofte praktisk å finne veien til bake til båten med GPSen som tyver ellers ville tatt, og i påsken finner du lett tilbake til riktig utleiehytte. Ta den gjerne med i bilen, men la en passasjer håndtere den.
Som regel er det fint vær og lyse dagen når man er ute i båt eller hvor det nå måtte være, og GPSen er da stort sett unødvendig. Ha den med deg likevel, med reservebatterier. Jo mer man bruker en GPS, desto bedre lærer man den å kjenne og mestre bruken.
Militært system
GPS er et ektefødt barn av den kalde krigen, laget av USA for militært bruk, og med tiltak for at ikke fienden skulle kunne ha like stor glede av den (SA-kode). USSR hadde sin GLONASS som i dag kan bli en slags konkurrent til GPS. Satellittene, ca 24 stk., er i 6 baner og har en omløpstid på 12 timer. Vi “ser” vanligvis 6-8 stk. av gangen på himmelen, jo flere jo bedre. Signalene fra satellittene er meget svake. I skogen er det derfor viktig at GPSen vi bruker kan takle vanskelige forhold. På sjøen er det enklere og kravene til mottakerdelen derfor mindre.
En GPS gir oss i utgangspunktet en angivelse av sted og tid med nøyaktighet, stort sett bedre enn 100 meter og ett sekund. Andre funksjoner, og dem kan det bli mange av pr. i dag, er det opp til produsentene å finne på. Vanligvis får man informasjon om fart, avstand og bevegelsesretninger. Hvis man i en GPS legger inn informasjon om solens og månens bevegelser, kartinformasjon og tilleggsinformasjon om satellittenes korrigerte posisjon samt muligheter til å kommunisere med andre bokser i båten, har man dagens avanserte GPS. Den kan kobles sammen med radar, ekkolodd, kartplotter, PC og autopilot, slik at de deler informasjon med hverandre.
Brukervennlighet
Elektronikken i GPSene skiller seg ikke ut så veldig mye fra merke til merke, men brukervennligheten er det ofte stor forskjell på. Når du skal kjøpe en GPS, forsøk å fikle litt med apparatet for å se om du skjønner noe av funksjonene. Enkelte apparater er svært vanskelige å styre uten at man nøye har satt seg inn i bruksanvisningen først, mens på andre apparater kommer man et langt stykke uten forkunnskaper fordi menyer og knapper er så logisk bygget opp. Lykke til!