Nr 1 2012

Havn: Jettegrytene på Sild

Stamp i stein På Sildodden mellom Lyngør og Risør har naturen meislet ut sine egne badestamper. Jettegrytene her er mange, men den største av dem er så stor og dyp at den er en opplevelse for hele familien.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

Sildodden mellom Lyngør og Risør er navngjeten både blant fastboende og båtfarende. Her er det lite å gjemme seg bak om man ikke er lokalkjent, og strøm og bunnforhold fører ofte til rotete sjø. Her har mange stampet seg rundt med hvite knoker. Men på godværsdager når Rasmus er i godlune, kan Sildodden by på en ganske annen stamp. Nemlig en gigantisk jettegryte der vannet skiftes ut av sjøen, og på stille dager varmes opp av sola og berget omkring er glattskurt og innbydende.

Et deilig sted

Sildodden består av svaberg som er perfekt for soltilbedre som vil trekke helt ut sjøkanten. Fjellet her ble slipt glatt under isens bevegelse over land ved siste istid. Resultatet er et vennlig landskap, og det er lett å gå over heia, men den siste biten ned til jettegrytene er litt brattere. Skjønt ikke verre at plassen er tilgjengelig for de fleste. Og her, på den slepne pynten av fjell mellom Munkevik i vest og Åsmundhavn i øst, ligger altså en av Europas største jettegryter. Det er mange av dem i området, men ingen av dem er så store som den på vestsiden av Sildodden. Den gang folk måtte ty til annet enn vitenskapelige forklaringer, var det trollene – eller jettene – som fikk æren for de store, sylindriske fordypningene i fjellet. De er spor fra forrige istid for om lag 10.000 år siden, da elver av smeltet brevann satte steiner og grus i bevegelse og dreiet dem som en borrekrone ned i fjellet. Grytene kan bli mer enn 20 meter dype og nærmere 10 meter brede. Den største i Norge finnes etter sigende i Espedalen i Oppland, og den er 40 meter dyp og 100 meter bred. Men dit er det verre å ta seg meg egen båt. Jettegrytene finnes både over og under havflaten, og de dannes fortsatt. Skjønt, det tar sin tid.

På Sildodden er det to jettegryter av noe størrelse, men det er kun den største som er dyp nok til at man kan stupe i den. Jettegryta sydvest på Sildodden er seks meter i diameter og fem meter dyp, og ligger helt nede i vannkanten. Her skiftes vannet ut jevnlig, og resultatet er et frisk, oppvarmet basseng sommerstid. Ikke sjelden kan man også oppleve at det er levende fisk i jettegryta som er blitt skylt opp i den på uværsdager.

Krever stille sjø

De fleste som har passert Sildodden, eller Sild på folkemunne, forbinder den med varden som står på Store Sildeskjær. Jettegrytene ligger på fastlandet. Adkomstmulighetene med båt er få, og fra vestsiden er det knapt mulig å komme til. På vestsiden av Sildodden, på sørsiden av Åsmundhavn, er det beste alternativet. Her er det gode muligheter til å legge seg med dregg på stille dager, og det er mer enn dypt nok for de fleste. Innseilingen er også forholdsvis enkel. Det ligger en grunn og et skvalpeskjær langs land, men det er godt merket i kartet.

Om du har jolle, er det også et godt alternativ å legge fra seg båten i Fiekreppa en drøy nautisk mil lenger øst, og ta jolla den siste biten. Fiekreppa kan være litt viren å komme inn i, men her ligger båten trygt.

HAVNEFAKTA: JETTEGRYTENE PÅ SILD

 

Posisjon:

58º40’30’’N 09º12’163’’Ø

Kommune:

Risør

Sjøkart:

Hovedkart 6, Båtsportkart serie C

Den norske los:

Langesund-Jærens Rev NL2B

Nærmeste by:

Risør

Toaletter:

Nei