Nr 9. 2012

Havn: Vedholmen på Os

Trivelig og travelt på Vedholmen: Det føles nesten som å være midt i Blindleia. Det er travelt ved landhandelen på Vedholmen, midt i den idylliske skjærgården på Os.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: TROND J. HANSEN

 

De gamle handelsstedene langs kysten var plassert strategisk i forhold til det som i tidligere tider var veien, nemlig sjøen. Fremdeles er mange av disse tradisjonsrike handelsstedene i drift, slik som Vedholmen landhandel på Bruarøy i Hordaland. I dag er Bruarøy, Vedholmen og Lepsøy landfast med broer. Slik er det blitt mange steder. I en periode ble de små, lokale butikkene til supermarkeder og flyttet til nærmeste veikryss. Bilen overtok for båten som fremkomstmiddel, broer og ferger tar oss over fjorden. Det var viktigere at butikken lå lett tilgjengelig langs veien enn langs sjøen.

   Mange av landhandlerne langs kysten har fått nytt liv, men på nye premisser. Vedholmen landhandel er et typisk eksempel. Fra å være et viktig tilbud til kystbefolkningen, er stedet blitt et samlingspunkt for både lokalbefolkningen, hyttefolk og småbåtfolk. Butikken her har tilpasset seg behovet i dag. Foruten vanlige dagligvarer er det alltid nystekte boller og varme pizzastykker i hyllene. Utenfor butikken er det rigget til med bord og kaffe serveres gratis til dem som slår seg ned. Eller for dem som skal innom for å fylle diesel eller bensin. På den måten fungerer Vedholmen som de gamle kaibutikkene. Her samles hyttefolk og båtfolk til en prat, lokalbefolkningen likeså. På veggen henger oppslag om basarer, konserter og en nesten ny gummibåt til salgs.

 

Travle dager, stille kvelder

Det har alltid vært travelt ved handelsplassen på Bruarøy. Båtfolk fra både nord og sør legger gjerne turen innom. Dessuten ligger Vedholmen landhandel midt i det populære hytteområdet i Os. Her er en evig strøm av små hyttebåter, skjærgårdsjeeper og ungdommelige Steady-joller med 9,9 hester på hekken. Dessuten er det påfallende mange Askeladder, noe som kanskje ikke er så rart med tanke på at de er produsert like i nabolaget. Ungdommene svipper innom for å kjøpe pizza og cola og for å fylle opp tanken med bensin, de voksne for å gjøre innkjøp til helgen – og for å slå av en prat på kaien. Ofte må man ligge litt på vent for å finne kaiplass ved dieselfyllingen eller langs en av de to gjestekaiene. Men gi ikke opp, med litt tålmodighet finner du alltid en plass for å fortøye båten – enten det nå er for å handle eller for ligge over. Butikken er på hverdager åpen helt til klokken ni om kvelden, og til klokken syv på lørdager. Søndagene kan du handle fra klokken elleve om formiddagen og helt til klokken seks. Så lenge butikken er åpen er det et evig renn av båter, men straks den har stengt er det en helt annen verden -  da hersker ro og fred i idylliske omgivelser. Og det er en ganske trivelig kombinasjon. Det er morsomt å følge det yrende livet langs bryggene, samtidig som det er stille og rolig på kvelden og om natten. Lyden av frydefulle ungeskrik og iltre påhengsmotorer byttes ut med lyden av en snekke som skal ut på Bjørnefjorden for å fiske makrell og måker som vil markere sin tilstedeværelse.  Kanskje et trolsk og hest skrik fra en hegre som benytter de stille sommerkveldene til å lystre småfisk i fjæresteinene.

Handelssted med historie

Det opprinnelig og nå nedlagte handelsstedet, Vedholmen Landhandel, begynte virksomheten allerede i 1879, og lå på en liten holme. Men da holmen ble kjøpt opp av den første kremmeren på stedet i 1870, fylte han samtidig opp det smale sundet mellom Vedholmen og Bruarøy, slik at det i dag i realiteten er snakk om en og samme øy. Det gamle huset ligger fortsatt der og minner om handelsstedets historie, om den gang dampskipskaien lå rett inntil Vedholmen Landhandel og ”Dampen” fra Bergen hadde regulære anløp til stedet. Den gang samlet lokalbefolkningen og tilreisende gjester seg på kaien når rutebåten kom. Hvem kommer i dag, og hvem skal reise? Slik er det nesten i dag også, bare at folk kommer i småbåt. Inglaug Brimsholmen, som har jobbet på Vedholmen helt siden 1965, overtok butikken tidlig på nittitallet. Noen år senere flyttet hun butikken fra Vedholmen til lokalene på naboøyen Bruarøy, hvor Øiersnes handelsforening tidligere holdt til. Selv om det i dag er en moderne dagligvarebutikk, med det utvalget av varer man forventer i dag, fungerer butikken likevel som en tradisjonell landhandel. Noe Inglaug nok må ta mye av æren for. Hun har greid å ta vare på den gamle tradisjonene på en moderne måte. Her kan du handle melk og brød, fiskeutstyr, krabbeteiner og varme boller. Du kan bunkre drivstoff, få utført posttjenester og levere inn tippelappen. Du føler deg alltid velkommen. Vi du dra på oppdagelsesferd gjennom de trange sundene kan du leie kajakk. Er du kunstinteressert vil vi anbefale å ta turen innom Vedholmen galleri, en liten spasertur fra gjestebrygga. Det er atskillig mer enn et vanlig kaigalleri, med kunst av drivtømmer og skjell, men et moderne galleri med anerkjente kunstnere. Galleriet er åpent fredag, lørdag og søndag fra 12 til 16, og torsdager fra klokken 16 til 20.

Midt i smørøyet

Bruarøy og Vedholmen tilhører en øygruppe som kalles Sørøyane, og som ligger vest for kommunesenteret Osøyro. Øyen ble landfast i 1979 og siden den gang har fraflyttingen stoppet opp, og stedet opplever en viss befolkningsøkning. Tross alt er det ikke mer enn syv kilometer langs veien til Os, og 40 kilometer med bil til Bergen. I dag er derfor Bruarøy og resten av Sørøyane et vitalt, lite kystsamfunn – med både fastboende og hyttefolk. Fisket har tradisjonelt vært hovedinntekten til lokalbefolkningen. I dag er betydningen av fisket naturlig nok redusert, men stedet bærer likevel preg av sin kysthistorie. For båtfolk ligger handelsstedet midt i smørøyet, i indrefileten av vestnorsk natur. Fra Bruarøy er det mulig å dra med båt i alle retninger, og du kan oppleve et fantastisk mangfoldig landskap, et Norge i et nøtteskall. I løpet av noen timer i båt kan du oppleve et frodig øyrike, fjorder, fjell, isbreer og det barske storhavet i vest. Ønsker du å besøke en storby er ikke Bergen langt unna, drøyt 20 nautiske mil. Sørover og ut gjennom sundet fra handelsstedet møter den åpne Bjørnefjorden seg og da er det ikke lange veien over til Godøysund og Våge, som nå har en ny og fin gjestehavn. Og er du ikke mettet av kunst kan du besøke et av Norges beste gallerier like ved gjestehavna på Våge. Fra Vedholmen til Våge er det ikke mer enn 7-8 nautiske.

Mange muligheter

Fortsetter du gjennom Lukksundet er du i Hardangerfjorden og der ligger de populære gjestehavnene på rekke og rad: Husnes, kåret til årets gjestehavn av Båtmagasinet, Uskedalen og ikke minst vakre Rosendal. Her var det tidligere en ganske dårlig gjestehavn, men den er nå bygget ut og blitt meget bra. Et besøk til Norges eneste baroni, Baroniet i Rosendal, er en selvfølge. Ikke minst vakkert når rosehagen står i blomst. Lenger inne i Hardangerfjorden finner du Jondal, hvor det er mulig å ta seg opp til Folgefonna, Norges tredje største isbre. Her er det dessuten sommerskisenter, så du har muligheter for skiaktiviteter og bading samme dag. Fra Jondal er det ikke langt til Norheimsund, som har en svært bra og populær gjestehavn. Fra gammelt av ble Norheimsund omtalt som en ”Brokalus havn”, altså en havn så trygg at fiskerne kunne ta av seg buksene når de tørnet inn for kvelden.

Ønsker du å holde deg i nærområdet til Vedholmen er det kort vei til Lysøyen, hvor den karakteristiske bygningen til komponisten Ole Bull ligger. Nytt er det at det er anlagt en gjestebrygge her, slik at den vakre øyen er blitt mer tilgjengelig for båtfolk. Nord for Bruarøy ligger Strønen med flere friluftsområder og badeplasser. Mot vest er det strake veien mot øyriket i Austevoll, hvor det er mange populære gjestehavner -  for eksempel Bakkasund og Bekkjarvik. Om været tillater det er det en fantastisk tur å gå vest til Marsteinen fyr og deretter følge vestsiden av Bømlo. Ikke rart, kanskje, at Bruarøy og Vedholmen er et populært sted for båtfolk fra nær og fjern. Stedet er rett og slett en liten vestlandsidyll med et tilhørende stort utfartsområde i alle retninger.

 

Fakta om Bruarøy og Vedholmen

Posisjon:                   N 60 08 .743, E 005 22.692

Den norske los:       Bind 3, Jærens Rev-Stad

Sjøkart:                      Båtsportkart, Serie L eller hovedkart nr 22

Havneguiden:          Bind 3, Lindesnes - Bergen

Havneleie:                Kr 50,- + strøm kr 30,-

Annet:            Fortøyning langs to flytebrygger av god kvalitet. Vann og strøm på kaien, litt begrenset med strømuttak. Dusj, toaletter og vaskemaskin i sørvisbygg tilknyttet butikken. Velassortert butikk på kaien, åpent alle dager i uken. Fylling av diesel og bensin med døgnåpen automat. Det kan være ganske hektisk på dagtid, med mange småbåter gjennom sundene. Vanligvis stille og rolig på kveld og natt. Vedholmen galleri i gangavstand.

Seilingstips:  Innseilingen kan skje fra forskjellige kanter, gjennom ulike sund. Ledene er godt merket og uproblematisk. Har du mast på båten må du være oppmerksom på at broen fra Lepsøy har høyde på 14 meter. Ønsker du å gå gjennom sundet ved Vedholmen fra/mot Strøneosen og Strøno er det bro med 4,5 meters høyde. Kommer du vestfra er raskeste innseiling denne vei.

 

Mer informasjon:        www.vedholmen.no