Nr 5 2012

Navigasjon med Ipad

Kan et amerikansk nettbrett hamle opp med en nymoderne plotter? Vi gir deg alt om navigasjon med iPad.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: LARS KRISTIAN LARSEN

I mars 2010 kom amerikanske Apple ut med produktet iPad, som i starten ble sett på som en forvokst iPhone for svaksynte. Men det gikk raskt opp for menigheten at produktet hadde mye for seg. Den store redningen for avis og magasin-pressens fallende opplag har det foreløpig ikke blitt, men når det kommer til epost-lesing og surfing på internett er det lite som er like hendig som nettbrettet iPad. Fordelen med padda er at den starter opp på få sekunder, samtidig som den er hendig å ta med seg. Vekta er bare drøyt 600 gram, og skjermen er stor og klar.  Mange småprogrammer, såkalte apper, er tilgjengelige, og kan lastes ned fra Apples egen programbutikk Appstore. Noen er reklamebaserte gratisprogrammer, mens andre koster forholdsvis mange kroner.  Navigasjonsprogrammene som du kan lese om i denne artikkelen havner i siste kategori, men er likevel langt rimeligere enn kartbrikker til en plotter. Tredjegenerasjons iPad ble lansert i mars, og avviker ikke stort fra forgjengerne med unntak av at den har bedre skjerm og kamera, samt kraftigere prosessor. Navigasjonsprogrammene fungerer på alle de tre iPad-versjonene som er lansert til nå.
 

Velg 3G-modellen

iPad kommer i flere versjoner. Det skilles i hovedsak mellom iPad med og uten 3G.  3G-versjonen har innebygget nettverkskort, slik at man ved hjelp av et SIM-kort kan koble seg på internett fra alle steder det finnes mobildatadekning. Rundt regnet koster en iPad med 3G tusen kroner mer enn en uten denne kortleseren. Men med 3G-versjonen kommer også innebygget A-GPS, noe som er helt nødvendig for å kunne bruke den som kartplotter. Assisted GPS innebærer at GPS-mottakeren i tillegg til å hente satellittsignaler også bruker informasjon fra mobilmaster for å gi nøyaktig posisjon.
Skal iPaden brukes til navigasjon er det altså 3G-versjonen du skal ha. Med eller uten simkort/abonnement. Prisen er i skrivende stund 3999 for iPad 2 med 3G, mens den nyeste modellen koster 4790 kroner.

 

Trenger ikke SIM-kort

Det er ikke nødvendig med SIM-kort og tilhørende abonnement for å bruke padda som kartplotter. Vi opplevde ikke å få bedre posisjonsangivelse om vi brukte 3G. Nøyaktigheten er svært god, og skilte seg aldri fra Raymarine-plotterne vi brukte som referanse på vår 100 nautiske mil lange testtur langs sør- og vestlandskysten.  Det kan imidlertid være en stor fordel å ha denne 3G-dekningen da man får utnyttet kartprogrammenes funksjonalitet fullt ut. Eksempelvis kan man laste ned værvarsel og legge disse værdataene direkte på kartet.

Om man ikke har behov for et eget abonnement til iPaden, kan man enkelt dele en iPhones eller enkelte android-telefoners nettilgang via bluetooth, slik at man får tilgang til funksjonene som krever nettilgang. Dette er gjort på femten sekunder. 

 

Ipad som plotter

Som plotter funker iPaden nesten suverent, til tross for enkelte svakheter. Først og fremst er den ikke vanntett slik dagens kartplottere er. Den bør derfor brukes med forsiktighet i åpne båter, eller aller helst pakkes inn i et vanntett etui. I styrhusbåter trives den imidlertid utmerket. Vårt neste ankepunkt er skjermens lysstyrke. Ved direkte sollys er den nærmest uleselig, og man må virkelig anstrenge seg for å se detaljene i kartet. Her blir iPaden totalt overkjørt av dedikerte kartplottere. Den kan heller ikke dimmes tilstrekkelig ned for å være brukbar under nattseilas. 
Et tredje punkt som gjør at vi velger å ikke stole fullt og helt på iPaden er at den overoppheter og går i dvale om den blir liggende i solsteiken. Dette opplevde vi ved at par anledninger i fjor sommer. Padda måtte da kjøles ned i noen minutter før den igjen kunne brukes.
Et siste ankepunkt er strømforbruket. Når GPS-en og tunge kartapplikasjoner er i bruk tømmes strømmen på iPaden svært fort. Man er derfor avhengig av å ha 12-voltsuttak eller inverter og strømkabel om bord for lengre turer.

 

Men fordelene er også mange. Først og fremst har man er maskin som foreløpig er lite virusutsatt, stort sett alltid fungerer og som ikke koster allverdens. Den er også svært enkel i bruk og kartprogrammene koster en brøkdel av hva tilsvarende kart for plottere koster.
Skjermen er også stor, og prosessoren er rask, slik at det aldri blir hakking ved zooming og panorering i kartet. Padda er også hendig å ta med seg, og kan brukes til mye annet når den ikke tjener som kartplotter. Pass på å deaktivere skjermsparer og tastelås når padda brukes til navigasjon.

Vår konklusjon etter å ha testet iPad som kartplotter over en lengre periode er at den er til å stole på nesten til enhver tid. Men nesten er ikke godt nok på sjøen i ukjente farvann. Vi anbefaler at man som et minimum har med seg papirkart og ekstra GPS i tillegg til iPaden. Ved strømbrudd eller plotterhavari kan imidlertid padda være gull verdt som nødplotter da den har innebygget batteri som holder en stund.

 

Fordeler:
- Pris
- Brukervennlighet
- Utvidet funksjonalitet med 3G
- Lett å oppdatere kart
- Kan brukes til andre ting

Ulemper:
- Ikke vanntett
- Strømkrevende
- Dårlig bilde i sollys
- Ubrukelig med hansker
- Overoppheter i solsteik

APP-solutt godkjent

-Test av kart-apper for iPad

 

Det finnes flere såkalte apper som viser båtens posisjon i kartet. Vi har plukket ut de tre appene vi mener er de tre mest aktuelle akkurat nå. Appene lastes ned fra Appstore, der man betaler direkte, og får programmet levert og installert i løpet av få minutter. Hele prosessen er lekende lett. Enklest er det med Navionics HD der kartet ligger klart i applikasjonen. Med Jeppesens Plan2Nav må man velge riktig kart og så kjøpe dette i appen. iNavX er enda litt mer kronglete.  Vi har lagt vekt på brukervennlighet, pris og funksjoner i denne testen.  

 

Lekkert - men trøblete

Plan2Nav bruker C-map fra Jeppesen. Kartet er bra og inneholder flere detaljer enn Navionics-kartet.   Appen har den svakheten at det er umulig å finne tilbake til båten på en enkel måte. Programmet har imidlertid fancy 3D-funksjon som gir lekre, men mindre brukervennlige kartbilder. Vi opplevde at kartprogrammet gikk i sort og låste seg flere ganger. Ofte like etter oppstart. Det måtte da avsluttes og startes på nytt for å fungere. Navionics-kartenes hvite sjøfarge er også mer lettlest i sollys enn C-maps blå. Vi gir et solid pluss for bra værmeldingstjeneste og ankeralarm, som er enkel å bruke. Vi håper denne appen kommer i en forbedret utgave.
Prisen er 630 kroner inkludert kart for norskekysten og Danmark.
 

 

Enkelt og greit

Navionics er det mest logiske programmet, og har et svært intuitivt menysystem som minner mye om en vanlig kartplotter. Det er lett å legge opp ruter og meget enkelt å finne igjen båten om du har scrollet deg til Island. I tillegg er det gjort på et tastetrykk å få lagt ut slepestrek, og man har også en bra kursvektor. Et stort minus med Navionics er at det ikke er mulig å velge annet enn nord opp-visning. Mange, og spesielt den yngre garde fortrekker å ha kurs opp i bildet. Navionics har en rekke funksjoner som kan tas i bruk om man har nettilgang. Da får man bilder av havnene, og man kan laste ned artikler og båttester. Norske havnereportasjer er levert av Båtmagasinet. En artig sak er muligheten for å legge til et såkalt "Community layer", et lag med informasjon som brukerne av programmet selv legger inn.  Man kan for eksempel legge inn tips for ankring, eller koordinatene for båtforeningens klubbhus. Til tross for lavere poengsum enn iNavX er Navionics HD testens vinner. Rett og slett fordi grunnfunksjonene er i orden, prisen er fornuftig, og finessene er mange.
Pris: 455 kroner inkludert kart over hele Europa.

 

Mest avanserte - og dyrest

InavX har mest funksjonalitet av de tre programmene vi har testet. Det er imidlertid litt kronglete å skaffe kart til denne appen. Først må programmet kjøpes, så må det opprettes en ny konto hos X-traverse, der en kan bestille kart og betale med kort. Det hele er en noe kronglete prosess. Men når kartet først er på plass er appen enkel i bruk, og har flest avanserte funksjoner. Den kan blant annet motta AIS-data om man kjøper en AIS-mottaker med trådløs sender Digital Yacht. Appen har også en egen værmeldingstjeneste, som er noe kronglete i bruk, og selvsagt krever nettilgang via wifi eller 3G. Appen kan vise kurs, fart, posisjon og mye mer på et eget stort display som skjuler kartet, noe som er en fin tilleggsfunksjon. Det er også positivt at menyer og informasjonsbilder kan fjernes for å gi et størst mulig kartbilde.
Pris: App: 349kr + kart over Norge 455 kr. Totalt 804 kroner

 

Karakterer

 

 

Karakterskala: 5 = meget bra, 4 = bra, 3 = godkjent, 2 = ikke godkjent, 1 = stryk

 

 

------------------------------undersak----------------------------------

 

 

Fint planleggingsverktøy

På sjøen HD er Gule siders sjøkarts-app, som de hevder ikke må brukes til navigasjon. Derfor er det kanskje litt merkelig at programmet har både knopmåler, kurs over grunn og timeteller. Men vi forstår kjapt hvorfor appen ikke kan brukes til navigasjon. Kartene lastes nemlig ned via 3G fortløpende. Om 3G-dekningen forsvinner er kartet forduftet som dugg for solen. Om denne appen hadde hatt nedlastbare kart hadde den virkelig kunne konkurrere med de etablerte kartprogrammene. For brukergrensesnittet er enkelt og genialt. Værvarselet for de neste timene ligger alltid klart i skjermbildets nedre kant, og alle Båtmagasinets gjeste- og uthavndata er implementert. Kartene er også bra. På sjøen HD er et fint og lærerikt verktøy som andrestyrmann kan følge med på underveis. Programmet funker også glimrende som planleggingsverktøy.  Tommel opp for denne gratisappen!

 

 

---------------------------------------------undersak---------------------------------------

 

 

Tilbehør - i alle prisklasser

 

Deksler
Det finnes enorme mengder tilbehør til iPad som kan gjøre den både vanntett og mer robust. Spesialtilpassede stativer gjør at padda kan plasseres nesten hvor som helst. I nyere og påkostede styrmannsstoler får man sågar inkludert iPad-holder. Her er noen av produktene som finnes på markedet i dag.

 

Tåler vann

Vil du ha noe som virkelig tåler en støyt og en sjøsprøyt bør du vurdere Scanstruts IP67-klassifiserte iPad-deksel Lifeedge. Dekselet kan også leveres med en egen holder for montering i styrhus. Prisen er rundt 1000 kroner. www.scanstrout.com

Militær-godkjent

Også Clas Ohlson har tilbehør som passer iPaden. Griffin Survivor Milittary Duty Case er rustet for alle forhold. En indre ramme i hardplast beskytter mot regn og støt. Alle tilkoblingshull plugges igjen med gummipropper når de ikke er i bruk. Kroner 599 på www.clasohlson.no

 

Den rimelige

Det finnes også utallige vanntette poser man kan legge padda i. Dry-Pack vanntett lomme for iPad får du hos utstyrskjeden Maritim for 169 kroner. www.maritim.no

 

 

-------------------------------------------------------

 

 

12-voltslader for Ipad

Denne laderen kobles i vanlig 12-voltsuttak. Prisen er 149 kroner hos Clas Ohlson. www.clasohlson.no

 

 

----------------------------------undersak............................

 

Monteringsfester

Skru fast

Komplett feste for iPad 1,2 og 3 med monteringsarm og holder. Festet skrus fast i underlaget der holderen skal monteres. Prisen er 784 kroner hos www.watski.no

 

Vri fast

Scanstrout har et eget feste for montering på bøyler og konsoller i åpne båter. Passer til Lifeedge-dekselet fra samme produsent. www.scanstrout.com

 

Sug fast

Denne holderen fra iDingz er rimelig i innkjøp, og monteres rett på vinduet. Om den holder mål er vi mer usikre på. Det er som kjent mye risting og vibrasjon i en båt, så en slik løsning

er trolig ikke det beste på permanent basis. Kr 175 på www.idingz.com

 

Felles inn

Tallon systems har også et lekkert feste for den ivrige iPad-bruker. Dette festet har egen strømtilkobling, slik at man kan lade padda direkte med USB. Festet felles inn i dashbordet på et passende sted. prisen er cirka 1300 kroner. www.tallonsystems.com

 

Funksjon

Navionics HD Europe

iNav X

Plan2Nav

Finne båten

5

5

1

Zooming og panorering

5

4

3

Lage rute

5

4

5

Endre sjøkartsorientering

1

5

5

Logiske taster

5

4

3

Havneinfo

4

4

3

Finesser

4

4

4

Total poengsum

29/35

30/35

24/35

Terningkast

5

5

3