Nr 9. 2012

Test av Digital Yacht iAIS: Gjør seilasen morsommere

En AIS-mottaker gjør seilasen både tryggere mer gøyal. Nå kan AIS-målene også vises på nettbrett.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: LARS KRISTIAN LARSEN

 

 

AIS står for automatic identification system og er et unikt signal som sendes ut fra alle båter som har AIS-sender. Alle fartøy over 300 bruttotonn og større fartøy i internasjonal fart er i dag pålagt å ha identifikasjonssystem ombord. Systemet fungerer som et antikollisjonsverktøy for skip og benyttes i trafikkovervåkingen på land, men også flere og flere fritidsbåter har tatt i bruk teknologien for å motta informasjon om møtende fartøys posisjon, fart, kurs og last.

Mange fritidsbåter velger av prismessige hensyn å kun kjøpe mottakeren. Da vil man se både klasse A og B-fartøyer, men andre kan ikke oppdage din båt.

 

Enkelt å installere

Vi har testet Digital yacht iAIS, som mottar signaler og sender dem trådløst til iPad og iPhone via Wifi, eller til en PC via USB. Boksen koster 4495 kroner hos utstyrskjeden Seatronic. I tillegg til mottakeren trenger du en VHF-antenne, eller en splitter for å splitte VHF-signalet fra eksisterende antenne. Vi satte opp en ny antenne på vår reportasjebåt, og koblet opp en midlertidig løsning på få minutter. Monteringen er svært enkel; sett inn antennepluggen, koble til 12-volt, og du er i gang.

Så er det bare å søke opp det nye trådløse nettverket, som har navnet DY-iAIS, etterfulgt av noen siffer. Dette gjør man på samme måte som man kobler seg til et trådløst nettverk. Problemet med denne løsningen er at man ikke kan bruke iAIS og internett samtidig. Noen av navigasjonsapplikasjonene har mer funksjonalitet når de er koblet til internett. Funksjoner som værmeldingen vil falle ut når iAIS er i bruk. Men det er gøyere å følge med på skipstrafikken enn halvdårlig norsk sommervær, så valget er enkelt. For å vise AIS-signalene på et kart finnes det flere alternativer. Digital Yacht har utviklet en egen app som lastes ned gratis i App-store. Denne viser din båt i sentrum og kun avstand ut til andre fartøyer. Det blir bare en halvgod løsning. Vi valgte derfor å bruke den avanserte og gode navigasjonsappen iNavX på vår iPad. Etter å ha koblet oss på iAIS-nettverket måtte vi en kjapp tur innom innstillingene i kartprogrammet. Men etter å ha satt LINK til ON, og skrevet inn vertsnavnet til AIS-mottakeren, begynte fartøyene i området å poppe opp i kartbildet. Aller først fikk vi opp Båtmagasinet V, vår nye reportasjebåt som har AIS-sender. På den måten fikk vi testet at dataene som ble sendt ut fra reportasjebåtens sender var korrekte, og at disse ble riktig gjengitt på iPaden i løpet av sekunder. Alle de store fiskebåtene i området ble også vist i kartet med fartøystype, kallesignal, kurs og fart. På den måten kan du med sikkerhet fastslå om du er på kollisjonskurs med andre fartøyer, og du oppdager båter som er skult bak øyer. Skulle du ha behov for assistanse er det praktisk å få oppkallesignalene på fartøyene i nærheten.

 

Sender også NMEA

Teknisk fungerer denne dingsen helt knirkefritt. Vi hadde ikke problemer hverken med oppkobling eller drift av iAIS-enheten. I forhold til en vanlig AIS-mottaker er den priset ganske høyt. En vanlig AIS-mottaker koster fra cirka 2000 kroner. Men disse kan ikke brukes sammen med iPad eller iPhone. Det spesielle med denne er at den sender AIS-signalene trådløst, noe som gjør teknologien mer avansert, og kostbar. Prisen på disse produktene vil sannsynligvis synke noe i løpet av årene som kommer. Denne boksen fra Digital Yacht sender ikke bare ut AIS-signalene den mottar, den kan også sende ut NMEA-signaler fra kartplotter. Det gjør at iPaden kan motta dybde-, vind- og motordata, og overføre disse trådløst sammen med AIS-signalet til nettbrettet.

Vår konklusjon er at iAIS fra Digital Yacht fungerer utmerket, men at prisen må noe ned for å kunne bli allemannseie.

 

Pluss:

Enkel å installere

Enkel i bruk

Minus:

Pris

 

Mer info på www.seatronic.no

 

Solide saker

Ipad-holderen fra amerikanske RAM mounts er solide saker. Den har tre kuleledd som gjør at iPad-skjermen kan legges fra loddrett til vannrett på få sekunder. Det gjør det også enkelt å justere skjermen optimalt i forhold til lys og synsvinkel. Holderen har en svært kraftig sugekopp som suger seg fast - uansett forhold. Vi monterte holderen i Ålesund, og gikk så rundt Stadt i 22 knops marsjfart med relativt friske bølger. RAM-holderen stod som støpt hele veien til Bergen. Selv om vi tok iPaden inn og ut av holderen daglig i ei uke, holdt det med denne første monteringen. I slutten av uka satt sugekoppen like fastklistret som i starten. Det sier også litt at flere helikopterpiloter bruker denne i cockpit. Padda klikkes enkelt på plass, og står fjellstøtt uansett forhold. Den er heller ikke til hinder for lading av nettbrettet.

Sugekoppen leveres komplett med monteringsbrakett, og passer alle tre versjonene av iPad. Samme holder finnes også til Android-nettbrettene.

Dette er solide saker som virkelig tåler litt juling. Denne holderen anbefaler vi på det varmeste. Prisen er 695 kroner i Seatronics nettbutikk.