utgave nr 3 1998

Kanal 16 består

Publisert Sist oppdatert

Kanal 16 består så


lenge Stortinget vil!


Av Odd Monge

Det er ingen grunn til å hive den gamle VHF’en på sjøen, den vil du ha glede av i overskuelig fremtid. Både for kommunikasjon med kameratbåter, nødoppkall på kanal 16 og som telefon til land.

Så interessert er faktisk Telenor Nett i vår bruk av VHF at de som en forsøksordning senker samtaleprisene til kr. 3 pr. min. fra 1. mars!!

Etter at GMDSS-systemet ble innført fra 1992, har ryktene svirret i lystbåtmiljøet. Blir lytting på kanal 16 nedlagt på kystradiostasjonene? Blir våre VHF-stasjoner degradert til avanserte walkie-talkies? Herved kan vi berolige våre lystbåtvenner. Telenor Nett seksjon Maritim radio, vil opprettholde lyttevakten på kanal 16 i overskuelig fremtid! Dette er gjort mulig gjennom en bevilgning over statsbudsjettet for 98 på kr 52 mill. Dette er tilrådd gjennom Stortingsproposisjon nr. 1, tillegg nr. 1 fra Justis- og politidepartementet godkjent i statsråd 6. november 1997.
Det betyr, ifølge konstituert sjef for seksjonen Maritim radio, Ånund Haktorson, at kystradioene våre vil opprettholde lyttevakttjenesten på nødkanalen helt til Justisdepartementet eventuelt sier opp avtalen. Likeledes er Telenor Nett villige til også å drive våre 9 kystradiostasjoner med lytting på kanal 16 fra 110 forskjellige mottakere slik de drives i dag. Vi tror neppe at det vil være politisk vilje i regjeringen til å gå tilbake på denne avtalen etter 1998!
For å vise sin gode vilje, og for å øke trafikken vil Telenor Nett sette prisen på samtalene via VHF radikalt ned fra 1. mars i år. Faktisk helt ned til kr. 3 pr. minutt. Dette er de viktigste nyheten vi kan trekke ut av en samtale Båtmagasinet har hatt med Ånund Haktorson.
Nye takter fra Telenor vil mange hevde, ja mulig det, men husk at Telenor er i en helt annen situasjon enn de var tidligere. Før i tiden ble underskudd i en tjeneste dekket opp av overskudd i en annen. Å oppnå et overskudd i Kystradiotjenesten vil fortone seg ganske illusorisk, og det er her bevilgninger til Redningstjeneste og beredskap kommer inn. Justis- og politidepartement, og for den saks skyld også Stortinget, har tydeligvis forstått hvilken uhyre viktig tjeneste våre kystradiostasjoner yter. I denne sammenheng er kr 52 mill. en liten investering fra samfunnets side.
Så båtvenner, ikke kast VHF’en, men tenk kanskje litt fremover i tid, en GMDSS-stasjon med de automatiske nødmulighetene som ligger i denne vil kanskje være din neste VHF. Allikevel vil du få de samme tjenester du har i dag. Foreløpig er de dyre, men vi får håpe på et prisras her som på all annen elektronikk
Vi kommer tilbake med en grundig innføring i fremtidens VHF-muligheter i en senere utgave av Båtmagasinet.