Nr 10 2014
Kysten rundt: Meteorologenes gamle fristed
STAVERN: Utenfor Stavern ligger Stavernodden fyr som ble etablert i 1855. Fyret ble avbemannet i 1984, og ble frem til 2008 leid ut som feriested for ansatte i Norsk Meteorologisk Institutt.
Meteorologenes gamle fristed
STAVERN: Utenfor Stavern ligger Stavernodden fyr som ble etablert i 1855. Fyret ble avbemannet i 1984, og ble frem til 2008 leid ut som feriested for ansatte i Norsk Meteorologisk Institutt.
Stavernodden fyr ble fredet i 1997 og har stor nasjonal verdi. Det ble fredet som et ledd i arbeidet med å sikre et antall fyr som best mulig kan reflektere norsk fyrhistorie.
Det er Forsvaret ved Nasjonale Festningsverk som er grunneier på øya. Når fyrstasjonen nå blir tilrettelagt for ny bruk, er det fra Kystverket viktig å fokusere på riktig vedlikehold, minst mulige inngrep, øket tilkomst og aktiv formidling.
Kystlaget Fredriksvern, som er i full gang med rydding og vedlikehold området, vil gjennom sitt arbeid bidra til å bevare Stavernodden fyr gjennom aktiv bruk. De ønsker publikum velkommen og tilbyr overnatting og arrangementer basert på formidling av kulturhistorie knyttet til kyst og fyr. Visjonen er: Staverodden åpnes for allmennheten gjennom aktiv formidling av kultur- og naturopplevelser. (Tekst og foto: Svein E. Børresen).
Dugnadsbrygge
Furøya ligger en drøy nautisk mil ut i Tvedestrandsfjorden. Som havneområde for fritidsbåter er Furøya unik. Øyene Furuholmen, Furøya, Fritsholmen og Hestøya inviterer til et uttall av viker og odder som innbyr til fortøyning, for en hyggelig dagstur med vandring på øyene, eller som lun ankerhavn fortøyd til en av de mange bryggene Tvedestrand Kommune har fått anlagt.
I august i år ble det anlagt ytterligere en brygge på ca 50 meter. Den ligger vest på Furøya hvor Store Furuholmen gir god le for sydvesten. God tilrettelegging fra kommunen og stor dugnadsinnsats av Tvedestrand Seilforening og andre båtfolk i distriktet samt en del finansiering fra fylkeskommunen, har gitt mye brygge for pengene. Via den nyanlagte stien er det god tilkomst fra den nye brygga til turstiene på øya og til restauranten i hovedhuset. Akkurat denne flotte bygningen lkjøpte Tvedestrand kommune av staten på forsommeren, og i sommer har Vertshuset i Yvedestrand drevet restaurant her. Det har vært en knallsuksess med stapp full restaurant i hele sommer. Mye fordi driverne har overbevist med god kokkekunst.
Bildet
Den nye brygga tar form. Her har dugnadsgjengen støtt på en utfordring som krever litt ekstra innsats for å komme videre. Så langt var det lagt 28 meter dekke. Utfordringene med de ca 25 meterne som gjenstod, ble sett på med glede. Gutter med sag og skrumaskiner blir som unger igjen når hundrevis av meter med 2” x 6” trykkimpregnerte skal bli til brygge.
Bildet:
Like viktig som en givende dag med dugnad er langbordet og god mat på kvelden. Kveldens meny var reker med tilbehør og godt drikke, allsang og velformulerte taler. Planer for mer brygger og enda bedre tilrettelegging for bruk av Furøya var hovedtema. En del av den nye brygga ses oppe i høyre bildekant.
Bildet:
Her er bryggene som ligger på Furøya til fri benyttelse for båtfolket tegnet inn. Husklyngen til høyre på bildet er der restauranten ligger.
Nye bøyeplasser i Lysefjorden
LYSEFJORDEN: Nå er det kommet nye bøyer i Lysefjorden. Vika er en lun vik med sandbunn i starten av fjorden. Her ligger det to bøyer, en midt i Vika der den røde seilebåten ligger (se bilde) og en der den hvite båten ligger til venstre for den røde.
Videre inn i fjorden finner vi Dørvika. Her er det en 100 meter lang sandstrand og det ligger fire bøyer med mulighet til å hoppe i land på svabergene/ stranda.
På Revsen er det også to bøyer. Revsen ligger like før prekestolen.
På Geitaneset under det 1000 meter høye fjellet Kjerag ligger det fire bøyer. Geitaneset er en fantastisk fin plass å ligge om sommeren. På dette neset lander basehopperene fra Kjerag hele sommeren
Alle bøyene er gule og har et lodd på 2 tonn under seg. Det er Forsand kommune i samarbeid med Bjørn Hansen As og Ewos innovation As som har lagt ut bøyene.
Bildet:
BØYER: Fine bøyer i lune havner i Lysefjorden, her fra Vika.
Båtfolkets 17. mai
FÆRDER NASJONALPARK: Lørdag 31. august var det skikkelig 17. mai-stemning i Vestfolds skjærgård. Båtfolket møtte frem i stort antall for å være med på åpningen av Færder nasjonalpark.
Fylkesmann Erling Lae og statsråd Inga Marte Thorkildsen var der – sammen med hundrevis av tur- og båtfolk. Det hele startet ute på Verdens ende lørdag formiddag, med underholdning av blant andre Ole Paus og Helge Jordal.
Takket være 100 fritidsbåter, ledsaget av ishavsskuta Berntine, ble kortesjen fra Verdens Ende til Bolærne et flott innslag. Etter et par timers regnvær på formiddag, tittet sola frem da båtene la i vei.
Nasjonalparken strekker seg fra Ormøy i Nøtterøy kommune i nord til Færder fyr i Tjøme kommune i sør. Færder nasjonalpark utgjør sammen med nasjonalparkene Ytre Hvaler i Østfold og Kosterhavet på svensk side, en stor og nesten sammenhengende økologisk og landskapsmessig øymasse på til sammen ca. 1100 kvadratkilometer i Ytre Oslofjord.
Bildet:
NASJONALPARK: Færder Nasjonalpark er åpnet. Det markerte båtfolket med kortesje fra Verdens Ende til Bolærne. Det var skikkelig 17. mai-stemning i skjærgården.(Foto: Reidar Kjelsrud).
Spanderer enda en redningsskøyte
HØVIK: Forretningsmannen Hans Herman Horn donerer penger til en tredje skøyte til Redningsselskapet.
Horn er en sann redningsvenn, og ønsker med den nye skøyta å ta det samfunnsansvaret han oppfordrer politikere og andre næringslivsledere til å ta.
Fra før har Hans Herman Horn gitt skøytene RS «Hvaler» og RS «Horn Flyer». Den nye skøyta blir fra den vellykkede Bergesen-klassen.
– Dette er nok en fantastisk gave som gjør det mulig for Redningsselskapet å realisere målet om full beredskap sør for Nord-Troms. Målet er å tette fem hull langs kysten de to neste årene. Denne gaven fra Hans Herman Horn, og skøyta som Det Norske Veritas (DNV) ga oss tidligere i år, gjør at vi er på god vei mot å nå målet om full beredskap, sier generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet.
Bildet:
ENA EN SKØYTE: Hans Herman Horn donerer penger til en tredje redningsskøyte. Generalsekretær Rikke Lind er storfornøyd. (Foto: Redningsselskapet).
Vil ha hk-avgiften fjernet
OSLO: Riktignok trer han ut av Stortinget nå, men Peter Gitmark (H), sier til Båtmagasinet at ny borgerlig regjering må gå inn for å få hk-avgiften på båtmotorer fjernet.
Det var den båtglade sørlendingen Peter Gitmark som foretok den offisielle åpningen av den flytende båtmessen "Båter i sjøen" ved Operaen i Bjørvika.
Den tidligere stortingsrepresentanter fra Kristiansand sier i et intervju med Båtmagasinets web-TV at han håper den nye regjeringen vil ta for seg hk-avgiften. Dette er en avgift som irriterer ham, fordi avgiften hindrer mange i å investere i mer moderne, drivstoffgjerrige og miljøvennlige motorer.
Hk-agiften må være en av de viktigste avgiftene å bli kvitt, sier han.
Bildet:
HK-AVGIFT: Høyres Peter Gitmark vil ha HK-avgiften fjernet. (Foto: Lars Kristian Larsen).