Nr 9. 2013
Leder: Eventyrsommer
Sommeren er ikke over, hverken i skrivende stund eller når dette leses. I år har alle båtfolk over hele landet fått smake drømmesommeren. Noen over lengre tid, andre over kortere tid, og noen spredt i bolker. Men alle har fått!
Eventyrsommer
Hverken myndigheter eller agurkhungrige nyhetsredaksjoner har klart å ta kål på båtgleden i sommer. Det er mange år siden vi har sett så mange blide, lettkledde og sommerbrune mennesker på sjøen, og gjennom over 40 år som sjøfarende med fritidsbåt har vi aldri sett så mange båter på sjøen i farledene noen gang som i år. Det har vært en eventyrsommer. Det har vært mange dårlig somre tidligere år, men det er noe som heter at etter syv fete år kommer syv magre. Men det må jo bety at etter syv magre kommer det igjen syv fete. Dette var fet sommer nummer en. Det kommer i hvert fall seks til – og så skal regelen kastes, for slike somre vil vi bare ha framover. Det har vi full tro på og er så skråsikre på som en leg(spå)mann kan være. Vi gleder oss til fortsettelsen.
Akkurat nå er det klart for Båter i sjøen-utstillingen like ved Operaen i Oslo. Det er Norges største flytende båtmesse som har flyttet fra Kadettangen i Sandvika til Sukkerbiten ved Operaen. Etter en slik sommer som vi har hatt, bør både produsenter, importører og forhandlere bokstavelig talt få vind i seilene. Etter traurige år hva båtsalg angår, kan mange melde om et eventyrlig salg av spesielt noe mindre båter i sommer – når sommervarmen endelig kom. Det skulle vel bevise at det først og fremst er været som avgjør folks vilje til å feriere på sjøen.
I det Båter i sjøen-utstillingen stenger dørene skal vi alle være med på å bestemme retningen for dette landet de neste fire årene. Stortingsvalget vil endre på en del av politikken her i landet, men uansett hvem som står igjen som vinneren av valget, håper vi at de også har fritidsbåtfolket med i sine fremtidsplaner. Det er faktisk landets største fritidsaktivitet, men få av våre styrende politikere er tydeligvis klar over det. Hva et sunt og godt fritidsbåtliv har å si for folkehelsen skulle vi gjerne sett en undersøkelse på. Det å kunne lade de menneskelige batteriene på egen kjøl langs vår langstrakte kyst tror vi faktisk er noe av det mest helsebringende man kan gjøre. Båtliv som rekreasjonsform bør være mye mer i fokus enn alle problemene som hausses opp. Én tragisk ulykke i sommer, kollisjonen i Kragerø der to mennesker omkom, fikk mer spalteplass om omtale i mediene enn alle dødsulykkene på veiene våre til sammen. Alle tragiske hendelser vi så gjerne skulle vært foruten, men det viser i hvert fall at det som skjer på sjøen av negative ting gir en helt annen gjenlyd enn det som skjer på land. Vi håper det kan skje med det positive som foregår på sjøen også. Det fortjener båtfolket. Godt valg, folkens!