utgave nr 7 2004
Kysten Rundt - juli 2004
Gratis dagfortøyning
Lillesand ønsker seg flere båtturister. I sommer kan besøkende båter fortøye gratis i gjestehavnen til kl 17 hver dag. I fjor gjaldt gratistilbudet to timer, og det viste seg å være for lite.
Om det går som handelsstanden ønsker, vil du kunne våkne til duften av ferske rundstykker i havna. Frokostrestaurant står også på ønskelisten.
Overnattingen må du fortsatt betale for, henholdsvis 230 og 150 kroner for båter over og under 30 fot.
Som far og bestefar
Magne Egil Kjøpstad (39) er tredje generasjons båtbygger i Tresfjord på Sunnmøre. Da arbeidsgiveren gikk konkurs i fjor, tok han verktøyene i egen hånd, og startet Kjøpstad Båtservice. Familien hans har drevet båtbygging siden 1930.
Han arbeidet i vår med å utruste en ny 32 fots Tresfjord Silver Flybridge. I tillegg står det flere trebåter i Kjøpstad-lokalene.
Trøndersk husbåt-skepsis
I Bærum har en familie gjennom flere år diskutert med kommunen om "Marie" er en båt eller et hus.
Nå ser det ut til at Trøndelag kan få en lignende sak. Brødrene Einar og Tore Lyshaug har bygd hver sin hytte på gamle skrog som tidligere har blitt brukt som blinker ved skarpskyting til sjøs (!). Et av byggverkene er klar til å sjøsettes på Storvatnet i Rissa.
Kommunen vrir seg, plaget av at saken ikke reguleres klart av noen regler. Den vil ikke uten videre tillate byggverket brukt som båt. Båtene / hyttene er registrert i småbåtregisteret.
Svartmalende båteier
Båtpuss er ikke avstressende for alle, skriver Porsgrunns Dagblad. På Skjelsvik ved Porsgrunn ble en båteier (47) bedt av en kvinne om å flytte bilen sin. Mannen var i gang med pussing av båten sin. Anmodningen falt ham tungt for brystet, og det hele utviklet seg til en krangel. Da båtpusseren tilsynelatende gikk tom for argumenter, grep han en boks bunnstoff og smurte det i fjeset på kvinnen. Politiet måtte rykke ut for å stagge hissigproppen, og 47-åringen er anmeldt for sin aggressive omgang med bunnstoff.
Hansteen tilbake
Et av Norges eldste fartøy, seil- og dampskipet Hansteen skal etter planen være tilbake i Trondheim første halvdel av juni. Da er det nesten to år siden 1866-modellen forlot havnen ved Nidelven for skrog- og dekkreparasjon. Hardanger Fartøyvernsenter i Norheimsund var første stopp på turen sørover. Der ble store deler av inventaret rigget ned og lagret, før marinen besørget slep til Bredholmen verft i Kristiansand. Her ble flere stålplater i skroget skiftet på historisk korrekt klinkervis. I vinter kom Hansteen tilbake til Hardanger for å få innredningen montert igjen. I tillegg er det lagt nytt dekk på fartøtyet.
D/S Hansteen ble bygget ved Nyland merk i Oslo for statens regning, og var Norges første havforskingsfartøy. Denne jobben hadde skipet til 1900, da det ble solgt til ruteselskap i Trondheimsfjorden. Etter et opphold Helgeland fungerte hun i sterkt ombygget versjon som hotell under sildefisket på Møre, før hun endte opp som losjiskip ved Akerselva i tjeneste for Oslo Indremisjon. I 1978 ble veteranen hentet til Trondheim, der den i regi av Stiftelsen D/S Hansteen er restaurert tilbake til originalversjon.
(Tekst og foto: Steinar Hystad)
Sagas konvoirekord
I april gikk Saga Boats sin femte - og hittil største - konvoien går fra Selje til Bergen. Fredag 2. april lå 18 nye SAGA 29 til en verdi av ca. 20 millioner klar på vannet i gjestehavnen i Selje og venter på sine nye eiere.
Over 60 konvoideltagere ankom med Fjord1 – FSF sin hurtigbåt fra Bergen til Selje fredag ettermiddag. Båtbyggeren og Bergen-forhandler Norsk Båtsenter AS sto for sosialt samvær i forbindelse med overtagelsen. Salgssjef Olav Stølsli i Norsk Båtsenter (sittende t.v.). Adolf Olsen (80, med ryggen til) fikk overlevert sin nye Saga 29 HT. Sittende t.h. Sine Stølsli, stående t.h. Magne Indrebø fra Norsk Båtsenter. Stående bak er Per Tore Bakketeig, mannskap for Adolf Olsen.
Lørdag formiddag la konvoien fra kai i Selje til musikk av Selje Skulekorps. Stadt ble rundet, og etter en stopp i Kalvåg og Knuteholmen gikk turen videre til Florø for overnatting og middag. Palmesøndag reiste konvoideltagerne videre hver til sitt, med ankomst hjemmehavn i Bergen-området søndag ettermiddag.