utgave nr 10 2001

Tradisjon i Hardanger

Publisert Sist oppdatert

Tradisjon i Hardanger

Det er ikke bare i Risør miksen trebåt og musikk er populær. Også Hardanger Båtfestival tiltrakk seg 60 båter og 3.000 besøkende helgen 22. – 24. juni. Tradisjonelle båttyper, klassiske toner og Nattjazz i strålende junivær ga en annen vinkling enn Trebåtfestivalen i Risør. Så er det også arrangørenes ønske at festivalene skal supplere hverandre.

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN
Hardanger Båtfestival arrangeres av Trebåt 2000 BA som er en interesseorganisasjon med flere sterke medspillere fra Norheimsund, blant annet Hardanger Fartøyvernsenter og Djupevåg Båtbyggeri AS.
- Festivalen har ikke samme preg av ”hi-class” båter som Trebåfestivalen i Risør, men tiltrekker seg i større grad tradisjonelle fartøytyper og bruksbåter, men selvsagt også en rekke fritidsbåter, forteller Geir Madsen, som er driftsleder ved Fartøyvernsenteret og en av drivkreftene bak festivalen som går av stabelen samme helgen som Hardingtonar – et arrangement for klassisk musikk med utgangspunkt i komponisten Geirr Tveits arbeid.
- Vi synes kombinasjonen trebåt og klassisk musikk av høy kvalitet er blitt en kjempekobling. I tillegg arrangeres også Nattjazz under festivalen – så publikum fråtser i kultur! Båtfestivalen finner sted på to festivalområder, nemlig selve sentrum og på Fartøyvernsenteret. I år valgte vi en ny profil ved at publikum slapp gratis inn på området i sentrum mens man måtte betale for å komme inn på Fartøyvernsenteret. Her ble den rene trebåtfaglige biten dekket på mange måter, blant annet i alt seks foredrag over varierte temaer, som etnisk båtbygging, kaldbaking og båtturer i arktiske strøk, forteller Madsen.
- En vri av året var også roturen rundt Kvamsøy hvor 30 båter og 200 mennesker deltok. Turen fra Norheimsund og rundt øya tar fem-seks timer med tradisjonelle båter, blant annet strandebarmere og båter fra Hardanger for øvrig. Et veldig koselig tiltak som får robåtene frem i lyset og som holder liv i en gammel tradisjon, fortsetter Madsen, som kan fortelle at det også i år ble delt ut fem hederspriser i ulike kategorier.
Et av høydepunktene under arrangementet på Fartøyvernsenteret var sjøsetting av den engelske kutteren Idsal som ble bygget i Great Yarmouth i 1874 og som senteret har hatt under restaurering i to år. Den er nå ferdig skrogrestaurert og ble overlevert under festivalen til stiftelsen Idsal på Tau ved Stavanger.- Neste år blir festivalen lagt til 15.-16. juni og vi håper at vi får besøk av enda flere utstillere fra bransjen. Ønsket vårt er at trebåtbyggerne på Vestlandet kan finne en markedsplass her i Norheimsund, sier Geir Madsen, som også kan fortelle at Trebåt 2000 BA har kjøpt bryggeanlegget som benyttes under arrangementet og som ligger permanent i Norheimsund sentrum. Resten av sesongen tjener den som gratis gjestebrygge for båtfolket takket være en årlig sponsor.