Nr 12 2011

Båtjuss

Spør vår båtadvokat

Publisert Sist oppdatert

Hvor langt går selgers ansvar?

Jeg solgte båten min privat for ca. ett år siden. Er par måneder etter overtakelse kom kjøperen med en rekke krav som følge av det han mente var mangler ved båten. Båten er snart 15 år gammel og jeg solgte den derfor ”som den står” og ”uten ansvar for selger”. Med det hadde jeg tenkt at det meste som måtte dukke opp av skjulte feil skulle være kjøperens problem. Jeg vet riktig nok at selger i enkelte tilfeller likevel kan bli ansvarlig, men de feilene som kjøperen her kommer med hadde jeg aldri tenkt skulle være mitt ansvar. Kjøperen på sin side er derimot fast bestemt på at feilene går langt ut over det han hadde for-ventet av båten. Vi er nå heldigvis blitt enige, men jeg har vært nødt til å dekke en del kostnader som jeg mener egentlig var kjøpers ansvar. Hva kan jeg gjøre for å unngå å komme i samme situa-sjon igjen?
Svar: Dette er en klassisk og stadig tilbakevendende problem-stilling. Når en båt selges med et generelt forbehold for feil, så sier loven som du er inne på at kjøper likevel kan gjøre mangelskrav gjeldende i visse tilfeller. Dette er, litt enkelt sagt, dersom det er gitt uriktige opplysninger, selger har forsømt å gi opplysninger om vesentlige forhold, eller båten er i vesentlig dårligere stand enn kjøperen hadde grunn til å regne med ut fra kjøpesummen og for-holdene ellers. Bestemmelsen finner du i kjøpsloven § 19 første ledd.
   Det oppstår typisk konflikter når selger og kjøper har avvikende oppfatninger om hva som er normal stand for den konkrete båten, eller sagt med lovens ord hva ”kjøperen hadde grunn til å regne med”. Dersom selgeren har et nokså avslappet forhold til vedlikehold og tilstand så lenge båten kan nyttes i det daglige, mens kjøperen er svært nøye, vil det fort kunne oppstå en konflikt. Det blir da rettslig sett avgjørende hva en kjøper ”objektivt sett” hadde grunn til å regne med ut fra den konkrete salgssituasjonen. Og som du slik sett har erfart, vil det kunne ligge an til at løsningen blir å finne et sted i mellom partenes opprinnelige påstander.
   Det kan være vanskelig å av-dekke et slikt misforhold mellom selgers og kjøpers subjektive oppfatninger, og løsningen er som det fremgår sjelden et generelt forbehold alene. Det er imidlertid også adgang til å ta spesifiserte forbehold. Så fremt disse ikke er så omfattende at de reelt sett må anses som et generelt forbehold, vil kjøper da uten videre måtte akseptere feil som er dekket av slike spesifiserte forbehold. Et annet grep du som selger kan gjøre ved salg mellom private er å avtale konkret at all risiko overfør-es til kjøper. Da bør det imidlertid presiseres uttrykkelig at kjøps-lovens regler fravikes. I motsatt fall risikerer du at risikooverfør-ingen bare vil bli ansett som en variant av et generelt forbehold som er regulert av kjøpsloven § 19. Båtmagasinet har på sine nettsider en standardkontrakt hvor en slik risikooverføring ligger inne som et alternativ.
   Til sist vil jeg presisere at viktige betingelser og forbehold som dette må være avklart før bind-ende avtale er inngått. Dersom kjøper og selger er enige om de vesentlige elementene ved salget av båten, herunder særlig pris, vil det normalt være for sent å komme med  ansvarsfra-skrivelser eller andre spesielle betingelser først når avtalen skal formaliseres skriftlig.