Nr 12 2011

Kysten rundt

Små klipp fra kysten rundt

Publisert Sist oppdatert

SENJA: Årets sesong var praktisk talt fullbooket av fisketurister. Og det er neste år også!
– Ja, vi har hatt en kjempesesong, sier Jan Viktor Nilsen.
Han er innehaver av etablissementet ”ALT I ETT”-ferie, som holder til i Laukvika på Nord-Senja, midt i Troms fylke. Her tilbys i hovedsak overnatting og utleie av fiskebåter.
Men det stopper ikke med et kronår i år — for neste sesongs bookinger er allerede godt i gang, og vel så det.
– Ja, vi har allerede fått bestillinger på mellom 70 og 80 prosent av kapasiteten vår for neste år, opplyser Nilsen.
Der i gården begynner neste sesong 27. april og varer ut august måned. I år har økningen i gjestedøgn vært størst fra Sverige og Russland.
– Til neste år skal jeg utvide kapasiteten fra syv til ni båter, smiler Nilsen.

BERGEN: Denne førjulsstemningen er fra Bergen havn, der skoleskipet ”Statsraad Lehmkuhl” lyser opp i den stille vinterkvelden. Den tradisjonsrike skuta er Bergens stolthet, og den tar seg godt ut der den ligger julepyntet ved Bryggen.
 

GULLHOLMEN: Norske fritidsbåter drar i konvoier opp og ned langs den svenske vestkyst i sommermånedene. Man passerer kloss inntil vakre Gullholmen, en øy i Bohuslän utenfor Orust.
   Ta en stopp på den vakre øya med sitt spesielle øysamfunn, i sin tid et av svenskekystens eldste fiskesamfunn. Det er fisk og sjøfart som i hundrevis av år har påvirket øysamfunnets utvikling.
    Et besøk i Skepparhuset er å anbefale, et hus som er bevart både i form og innhold akkurat slik det var i 1890-årene.
   Det var i 1880-årene fiskerne på Gullholmen fikk muligheten til, for en billig penge, å kjøpe kuttere fra England. Det var på den tid engelskmennene erstattet sine seilskuter med trålere. Dermed blomstret makrellfisket opp i Nordsjøen. En av pionerene var Albert Arvidsson. Han var storeksportør av fisk til USA via Norge.
   Det er pionerens hjem som i dag er museum. Det står eksakt slik det gjorde da Albert døde og forteller en fantastisk historie om et liv i hardt arbeid, men også sus og dus. Huset preges av hans rikdom. Her er også et sjøfarts- og fiskemuseum som lett hensetter deg til et annet hundreår.

STAVERN: Det ligger tid og rom mellom den gamle fortøyningsringen og båtene i bakgrunnen. Fortøyningsringen har stått slik i mange år på Floskjær i Stavern. Det har vært mange seilskuter og frakteskuter som har fortøyd i den, men da den nyere tiden kom ble ringen arbeidsledig. Det står flere slike på Floskjær, alle er like rustne og preget av alderdom som denne.
Men selv om ringene er slitne og ikke lenger i bruk, er det viktig å la dem stå. De forteller historie om livet i havnene før i tiden, en historie som det er viktig å ta vare på. Tekst og foto: Svein E. Børresen