Nr 9. 2012
Vi prøver sammenleggbare sykler: På to hjul i skjærgården
Ta med deg sykkelen på båten. Det gir turen et nytt innhold. Men det krever skikkelig redskap. Vi har testet sammenleggbare tohjulinger.
TEKST OG FOTO: TROND J. HANSEN
Med medbragt sammenleggbar sykkel på båten er rekkevidden for morsjonsturen i havnen betydelig utvidet. Vi er mest forundret over at vi ikke har skaffet oss sammenleggbare sykler for lenge siden. På 15 sekunder er de klare til bruk. Turen til butikken er en fryd, men først og fremst oppdager vi stadig noe nytt. For å få glede av en sammenleggbar sykkel må du kjøpe en sykkel i grei kvalitet. De aller rimeligste er bortkastete penger, og vil være til mer irritasjon enn glede.
Veldig trendy
De fleste sammenleggbare syklene er ikke større enn at de lett kan stuves bort i båten. Typisk vekt er rundt 12 kilo. Dessverre er utvalget av slike sykler ganske begrenset i Norge. I utlandet er de blitt uhyre populære. Ikke nødvendigvis for bruk i båt, men sammenleggbare sykler er praktisk å ha med seg på reise – enten det nå er med bil, tog eller fly. De enkleste modellene koster rundt tusenlappen, de avanserte kan ha prislapp på 30-40.000 kroner.
En god sykkel som er egnet til bruk i båt koster mellom 3- og 7.000 kroner. I England er det butikker som bare selger sammenleggbare sykler. I Norge har ikke sammenleggbare sykler slått helt an. Båtutstyrsbutikkene har et visst utvalg.
Valg av sykkel
Skal du bare sykle til butikken og ta små avstikkere kan du velge en enkel modell. Skal du derimot bruke sykkelen aktivt, bør du velge en modell som er egnet for det. Du bør velge en sykkel i aluminium. En sykkel i stål vil raskt begynne å ruste i båten og er dessuten tung.
Vår erfaring er at du sliter med å komme deg særlig langt fra havna om sykkelen ikke har gir. Velg i alle fall én med 3 gir. Du klarer deg lenge med 6-8 gir, som er ganske vanlig. Sørg for å kjøpe en modell som går ned i stuverom. Selv en sykkel i aluminium har ikke godt av å bli stående på dekk. Vær oppmerksom på at mange modeller selges uten utstyr som bagasjebærer, skjermer og pakksekk.
Det finnes modeller med demping på gaffel og sete, noe som er ypperlig om du har tenkt deg ut i terrenget. Vær oppmerksom på at noen av de rimeligste syklene egentlig er satt sammen av deler fra vanlige sykler. Sykler med mindre hjul krever større tannhjul (krank) ved pedalene, ellers blir utvekslingen feil.
Bergen Sykkelsenter leverer sammenleggbare sykler over hele landet. De monterer sykkelen, tester den og sender den til kunden sammenfoldet. Noen butikker tar ekstra for å levere sykkelen montert, for eksempel tar Biltema 200 kroner for dette.
De kompakte
De minste syklene som egner seg i båt har 16 tommer hjul. De er meget kompakte, men utvalget er ganske begrenset. De små hjulene gjør at de føles ubekvemme i bruk på grusveier. De er heller ikke egnet før større personer enn rundt 185 centimeter. NAF selger en modell fra Dahon, verdens største produsent av sammenleggbare sykler. Den veier 11, 5 kg og måler sammenfoldet 34 x 67 x 64 centimeter. Pris kr 2.395,- om du er NAF-medlem, ellers kr 2.995-.
De mellomstore
Syklene med 20 tommers hjul er i gruppen vi kan kalle mellomstore. Dette er de vanligste, og det er blant disse utvalget er størst. Disse syklene er fortsatt kompakte, marginalt større enn de minste når de er foldet sammen. Her finner du et utvalg som passer for alle, nesten uansett hvor tung eller høy man er. Ofte er det sykler i denne størrelsen som selges i båtutstyrsbutikker. Størrelsen på hjulene gjør dem mer bekvemme enn de minste. Mange av dem er fullverdige sykler, som fint kan brukes til lengre turer. Likevel er de relativt små hjulene mer utsatt på grovt underlag – grusveier og terreng.
Fullstørrelse
Dette er sammenleggbare sykler i full størrelse. Kommer både som rene terrengsykler og som bysykler. Mange produsenter leverer slike sykler, men Swissbike/Montague er det absolutt mest kjente merke. Dette er sykler som opprinnelig ble utviklet for militært bruk, og den benyttes av fallskjermjegere. Den første modellen heter da også Paratrooper. Typisk kommer fullstørrelse sammenleggbare sykler med 24 gir. De står ikke tilbake for andre tradisjonelle sykler i bruk. Ønsker du å sykle i terrenget og på lengre turer er dette det beste valget.
De mest kjente merkene
De fleste syklene som selges i båtutstyrsbutikkene er ”kinasykler” som selges under ulike navn. Nå er de aller fleste sykler uansett produsert i Kina, så det behøver ikke være negativt. Likevel vil vi anbefale å gå for et anerkjent merke, hvor det også i fremtiden vil være mulig å få deler. Vi
tar for oss noen av de anerkjente merkene.
Dahon
Dette er verdens ledende produsent av sammenleggbare sykler. De har et stort utvalg, fra helt rimelige til svært dyre. Syklene er i aluminium av høy kvalitet. De har en modell som er spesielt beregnet for bruk i båt, kalt Mariner. Denne modellen har vi imidlertid bare sett i amerikanske nettbutikker. De har også en superlett sammenleggbar 9 girs sykkel (modell Mu SL) som ikke veier mer enn 8,3 kg, produsert i A 7005 aluminium. Pris i England cirka 950 pund. I Norge selges et lite utvalg av de mest populære Dahon-modellene. Ønsker du andre må du bestille fra utlandet, eller kjøpe for eksempel i England om du er på besøk der. NAF har også en modell Speed 7 med 20 tommer hjul, 7 gir og en vekt på 12,5 kg. Passer for personer med høyde 142-193 centimeter. Pris for medlemmer kr 2.990,-, ikke medlemmer må ut med kr 3.490,-. Leveres komplett med bagasjebrett og skjermer.
Bergen Sykkelsenter selger to Dahon-modeller (My p8 og My p24), henholdsvis med 8 og 24 gir. Butikken har tatt inn et stort parti rett fra fabrikken og selger dem rimelig. De tar henholdsvis kr 3.999,- og kr 4.499,-. Ordinær pris henholdsvis kr 5.499,- og kr 5.999,-. I engelske nettbutikker tar de faktisk 750 pund for den dyreste, og der er den så populær at de har hatt leveringsproblemer. I britiske tester av sammenleggbare sykler ble p8 kåret til beste kjøp og p24 til beste sykkel.
Mer informasjon: www.dahon.com
Brompton
Syklene fra Brompton er kanskje det beste og mest forseggjorte som er på markedet. Dette er de sammenleggbare syklenes Rolls Roys, men kanskje en investering litt i overkant for bruk bare i båt. De er ganske dyre, fra 7-8 tusen og oppover. Men du vekker garantert oppsikt i havna. De har mange modeller å velge mellom, men grunnmodellene er ganske like – med 3 eller 6 gir. Vektmessig ligger de på rundt 12 kg og alle kommer med 20 tommers hjul. De er blant de mest kompakte sammenleggbare med 20 tommers hjul, cirka 58,5 x 56,5 x 27 centimeter. I Norge selges to standard modeller gjennom butikken til Syklistenes Landsforening. 3 girs utgaven (M3L selges for kr 6.990,- til medlemmer og ellers kr 8.390,-. 6 girs utgaven (M6L) selges til medlemmer for kr 7.890,- og kr 9.290,- for dem som ikke er medlem. Besparelsen er så stor at skal du kjøpe en Brompton, så melder du deg inn i Syklistenes Landsforening. Problemet er at de fleste utenlandske nettbutikker ikke har anledning til å selge Brompton til Norge. Alternativt er at du bestiller sykkel og henter den selv i England.
Mer informasjon: www.bromton.co.uk
Airnimal
Er du på jakt etter det råeste som finnes av sammenleggbare terrengsykler kan du se nærmere på Airnimal Black Rihno eller White Rihno, begge er for øvrig svarte. Dette er sykler som er fulldempet og er ekstremt solide. Vekt cirka 12 kg, og de har henholdsvis 14 gir og 27 gir. Det er ingen norske forhandlere, men kan bestilles fra produsent eller butikken Folding Bikes. De er ikke rimelige, henholdsvis 1799 pund (white) og 2999 pund (black). Airnimal har et utvalg andre sammenleggbare sykler.
Mer informasjon: www.airnimal.eu
Montague/Swissbike
Disse syklene er produsert av Montague Foldable Bikes, verdens ledende produsent av sammenleggbare sykler i full størrelse, men markedsføres og selges som Swissbike. Dette er high-end sykler, som slett ikke står tilbake for en tradisjonelle terrengsykkel i full størrelse. Den er satt sammen av vanlige sykkeldeler som er lett å få tak i hos sykkelforhandlere. Flere båtutstyrsforhandlere selger de mest aktuell terrengsykkel-modellene. Seatronic har tatt inn et parti av modellene LX og X5 (begge 18 tommer ramme), som de selger for kr 5.990,-, så lenge lageret rekker. Dette er meget gode priser på disse syklene, og trolig det beste kjøpet du kan gjøre om du ønsker en fullstørrelse sammenleggbar sykkel. Syklene veier cirka 13 kg, og måler cirka 102 (90 når forhjulet er tatt bort) x 70 x 30 centimeter når de er foldet sammen. Sykkelen har 24 gir og er produsert i A 7005 aluminium. Vær oppmerksom på at syklene fra Montague kan leveres med andre rammestørrelser for større/mindre personer. I Norge har Campingsport det meste av sortimentet til Montague.
Mer informasjon: www.montaguebikes.com
Tern
Dette er et merke som er ganske nytt, men som allerede fra start lanserte et tjuetalls ulike modeller. Foreløpig er det ingen norsk forhandler, og de utenlandske leverandørene er ikke nødvendigvis villig til å sende til Norge. Søker du kommer det faktisk opp en norsk nettside med norske priser og norsk tekst, og vi regner med at kjøp etter hvert vil bli enklere. For dette er utvilsomt sammenleggbare sykler vi kommer til å se mer til.
Mer informasjon: www.ternbicycles.com
Biltema/Yosemite
De sammenleggbare syklene fra Biltema har i en årrekke vært meget populære blant camping- og båtfolk. De har vært prisgunstige, men heller ikke særlig bra. Relativt tunge og giret altfor lett. I år har de kommet med en ny modell i aluminium, som ser ut til å være i god kvalitet - veldig lik noen modeller fra Dahon. Ulempen er at den ikke har gir, og det er etter vår mening problematisk om du skal sykle lenger enn til butikken. Pris kr 1.999,- pluss kr 200,- om du ønsker den montert. I katalogen fra Biltema finnes nå bare denne modellen.
Handle fra utlandet
Det er slett ikke sikkert du sparer noe på å handle sammenleggbar sykkel fra utlandet, men utvalget er betydelig større – ikke minst i England. Det finnes en del gode butikker, som også leverer til Norge. Imidlertid er det ikke alle merker de har anledning til å selge til Norge. Men flybilletter til London er rimelige og de er så kompakte at de lett kan tas med hjem. Evans Cycles har en ordning hvor du kan hente sykkelen i et International Collection Point ved Gatwick flyplass.
Nyttig på nett:
NAF: www.naf.no
Bergen Sykkelsenter: www.sykkelsenteret.no
Syklistenes Landsforbund: www.syklistene.no
Seatronic: www.seatronic.no
Biltema: www.biltema.no
Campingsport: www.campingsport.no
Evans Cycles: www.evanscycles.com
Folding Bikes. www.foldingbikes.co.uk