utgave nr 4 1998

Vi tester sju bunnstoffjernere

Publisert Sist oppdatert

Vi tester sju bunnstoffjernere:


Varierende effektivitet


To av midlene var kjempetrege, et var så sinna at det tok gelcoaten og fire ble godkjent. Prisene varierer en del, fremgangsmåten og temperaturen er viktig og jobben er grisete.

Tekst: Ingvar Johnsen
Foto: Rohny Kristensen

Dette er konklusjonen etter at Båtmagasinet har testet midler egnet for å fjerne bunnstoff. Vi kjøpte midlene over disk i flere av de ledende “båtmiddelbutikkene” på Østlandet. Noen er spesiallaget for å fjerne bunnstoff, mens andre er vanlige maling- og lakkfjernere. Hvis du velger i den siste kategorien, skal du forsikre deg om at midlet ikke skader byggematerialet i båten. Det er derfor en tommelfingerregel å prøve midlet på et lite område både for å se på effektiviteten i forhold til akkurat det bunnstoffet du har under båten, og at ikke midlet skader materialet. Vi prøvde midlene på selvpolerende bunnstoff på en plastbåt - antakelig den mest vanlige kombinasjonen..
Et av midlene, Chemistrip, var så sterkt at det etter en knapp halvtime hadde begynt å spise opp polyesteren. Dette midlet ble vi forøvrig skeptiske til da vi åpnet boksen. Vi hadde ikke mer enn så vidt lagt kraft på skrutrekkeren for å få av lokket, før det spratt av med et smell, trykk med andre ord. Ikke nok med det. Etter at midlet var smurt på og vi satte på lokket for fotografering, tok det ikke mange minuttene før lokket spratt av med skikkelig trøkk og middelet sprutet ut. Heldigvis uten at noen eller noe ble skadet. Dette forteller at man her har å gjøre med midler som skal behandles med varsomhet og at den som bruker midlene må bruke verneutstyr som hansker og briller m.m.

La kjemikaliene arbeide

Når man jobber med slike midler, er det helt avgjørende at man lar kjemikaliene jobbe. Det er løsningsmidlene som skal reagere med bunnstoffet. Dette kan ta tid og er svært avhengig av tykkelsen på bunnstoffet og temperaturen. Som du ser av bildet, dekket vi halve prøveområdet med aluminiumsfolie. Grunnen er at løsningsmidlene fordamper under prosessen, og effekten svekkes dramatisk ettersom tiden går. Du kan legge på plastfilm eller aluminiumsfolie. Aluminium foretrekkes fordi noen plasttyper ikke tåler noen av midlene. Du vil se av bildene at dette øker effekten radikalt. Et annet råd er å bar ta en kvadratmeter av gangen.
Som sagt er noen av midlene mer effektive enn andre. Dette oppgir også produsentene i og med at man sier at midlene skal virke. Noen er helt nede i minutter, mens andre er helt oppe i et døgn. De tregeste kan i og for seg være bra nok, men det er innlysende at jo mer effektivt midlet er, jo raskere er drittjobben over.

Duxola

En av testens vinnere. 0,75 liter kostet kr 130. Midlet skal smøres på med myk pensel. Derfor anbefaler vi produsenten å skifte emballasje. Den lille åpningen gjør at det er håpløst å få ned noe større enn en bakepensel. Vi skrudde korken ordentlig på etter bruk, men da vi skulle ha den opp igjen, løsnet hele festet for korkarrangementet i boksen slik at de resterende 0,6 literne med middel forblir utilgjengelig - klønete!
Middelet kan skade noen gelcoattyper, så her er det viktig å gjøre en test på forhånd. Fordeler ved produktet er at det ikke er brennbart, at det ikke misfarget edeltre, det fester seg på vertikale flater og det trenger ingen etterbehandling eller nøytralisering før overmaling. Virketiden er ifølge produsenten 1 - 30 minutter, noe som så ut til å stemme bra. Stoffet begynte å reagere med bunnstoffet nesten umiddelbart.
Leverandør: Krefting & Co. AS, tlf.: 67 53 28 90.
Anbefales!

Reprin spesial

Gode gamle Reprin fra Jotun A/S holder fortsatt koken i ordets rette forstand i og med at bunnstoffet begynte å “koke” nesten umiddelbart etter at vi hadde smurt på Reprin. Duxola og Reprin var de absolutt mest effektive midlene under vår test. Prisen er kr 145,- for en liter. Middelet er geleaktig og fester seg på vertikale flater. Det kan smøres på med pensel eller høytrykks malesprøyte. Middelet er brannfarlig. Ikke noe problem utendørs, men sørg for ordentlig ventilasjon ved innedørs bruk. Kan brukes på de fleste materialer og løsner de fleste typer malinger, lakker, beiser, bunnstoffer o.l. Produsent: Jotun A/S, tlf.: 33 45 70 00.
Anbefales!

Hempel

Prisen er gunstig. 98 kroner for 0,7 liter. Middelet er spesielt laget for bruk på plastbåter, og er effektivt. Kan brukes både på alle bunnstofftyper og alkyd- og acrylmalinger. En god nummer to etter de to vinnerne. Middelet er flytende og blir derfor litt sølete å bruke under båten. Overflaten må være absolutt tørr før stoffet brukes. Produsenten anbefaler at man river opp overflaten med en stålbørste før bruk. Da vil middelet virke bedre står det i Hempels fine lille håndbok. Middelet må ikke brukes innedørs.
Importør: Hempel Ifa Coating AS, tlf.: 22 64 55 11.
Brukbart!

Interstrip

Testens dyreste. 198 kroner for 0,75 liter er i meste laget. Dobbelt så dyrt som Hempel med andre ord og det eneste middelet i testen som kun oppgir bunstoffjerning som bruksområde. Interstrip oppførte seg på mange måter helt identisk med Hempel, men var noe tregere før kokingen startet. Det har en geleaktig konsistens som sitter godt på loddrette flater. Som du vil se på bildet sitter det igjen noe bunnstoff på feltet der vi ikke hadde dekket med folie. Det var fordi vi var for trege før vi fjernet bunnstoffet. Her ligger årsaken til at det ikke er noe vits i å ta mer enn en kvadratmeter av gangen.
Importør: International Maling AS, tlf.: 55 22 99 00.
Brukbart!

STS

Et av midlene som ble anbefalt som et av de absolutt beste i klassen av en ekspeditør i en av butikkene. I vår test og med vårt utgangspunkt, ble STS 1 en skikkelig nedtur. Virketiden er fra 3-30 timer, og det er mulig at flere timer hadde hjulpet. Men etter at de fire beste stoffene hadde “ferdigkokt” bunnstoffet, var det nesten ikke antydning til oppløsning under dette middelet. Til fjerning av bunnstoff under forutsetningene i denne testen var STS ubrukbart.
Produsent: Surface Treatment Systems, Mo i Rana.
Ikke brukbart!

RM

Et relativt nytt svensk middel på markedet som etter importørens utsagn skulle egne seg godt som bunnstoffjerner. Det gjør det ikke ut fra våre forutsetninger.
Ikke brukbart!

Chemimax

Umiddelbart døpt “bomba” av testteamet. Her er det trøkk. Både i boksen, der lokket spratt av så bunnstoffet sprutet. Middelet var så effektivt at det nesten virket som om bunnstoffet krympet seg bare det så etiketten. Krympet seg gjorde også gelcoaten. På under en time var vi inne på laminatet i båten. Altså ikke egnet for plastbåter. Advarslene på etiketten forteller også om et middel som må behandles med stor forsiktighet. “Farlig ved innånding”, “fare for kreft ved lengre tids påvirkning kan ikke utelukkes” o.s.v. Ikke noe for sarte sjeler med andre ord. Middelet er testens nest billigste med 139 kroner for en liter.
Ikke å anbefale til plastbåter.