utgave nr 10 1999
Vakre veteraner i vest
Trond J. Hansen
Vakre veteraner i vest
Mer en 200 tradisjonelle trebåter samlet seg i Strusshamn medio juli for å markere Forbundet Kysten sitt 20 års jubileum. Solide bruksbåter, små nordlandsbåter, oselvere og færinger, stolte kuttere, Colin Archere og galeaser. Stevnet ble arrangert av Askøy Kystlag.
Tekst og foto: Trond J. Hansen
Fredag var det seilas for åpne bruksbåter på. Lørdag var det fellesseilas på Hjeltefjorden, og her deltok 40 båter. Det er klart at det blir en ganske ujevn konkurranse med så mange forskjellige båttyper, alt fra små oselvere og nordlandsbåter til store kuttere og galeaser. De raskeste gjorde seilasen unna på halvannen time, mens etternølerne brukte fire. Trangt farvann gjorde at de små og mellomstore båtene klarte seg best.
Så veldig høytidelig tar ikke skippere og mannskap en slik seilas. Det er like viktig å vise seg frem, komme seg ut på fjorden sammen med andre tradisjonelle båter - være deltaker i en tjærebredd armada. Den siste båten over mållinjen var da også den skuten som vakte mest oppsikt, nemlig “hvitegaleasen” “Loyal”. En skinnende hvit 85 fots galeas, som familien Hausberg har brukt mer enn 20 år på å restaurere. “Loyal” er godt og vel 120 år gammel, og den eneste gjenværende galeas som har rundet Kapp Horn.
Strusshamns historie
Kari Gundersen er daglig leder for stevnet og for Hordaland Kystkultursenter. Trofast entusiast gjennom mange år og ivrig pådriver for stedet og kystkultur generelt. Selv har hun og ektemannen to skuter liggende i havna, hardangerjaktene “Gurine” og “Oline”.
Tradisjonelle båter er ikke nytt i Strusshamn. Kari forteller at gamle kart og annen dokumentasjon viser at Askøy og Strusshamn i mange hundre år har vært et sentralt sted langs kysten. Stedets gode havn, nær Bergen, la på 1700-tallet grunnlag for både gjestgiveri, kirke og for kommunal administrasjon fra 1837. Strusshamn var i sin tid karantenehavn for skip som kom fra havner hvor pesten herjet. Før skipene fikk komme inn til Bergen, måtte de i ukevis ligge i karantene her ute, for å være sikker på at bergenserne ikke ble smittet. Strilene var det antagelig ikke så nøye med!
- I år var det 400 år siden kong Kristian 4. besøkte Askøy for første gang. Det passet derfor godt at
Askøy Kystlag
Askøy Kystlag ble stiftet i oktober 1992. Våren året etter ble de av Askøy kommune tildelt lokaler i en nedlagt sardinfabrikk. I 1997 startet oppbyggingen av et miljø i Strusshamn. Her var allerede flere etablerte lag og foreninger som det var naturlig å samarbeide med. Som en del av miljøet har også Hordaland Kystkultursenter etablert seg her. Gjennom årene er det vokst frem et unikt kystkulturmiljø i Strusshamn.
Det er ikke lite arbeid som er nedlagt for motta deltakere fra hele landet til et slikt stevne. Med en stor kystkafé - “Havfolkets spisestue”, havneplasser for de mer enn 200 båter osv. Det er mye som skal fungere under et slikt arrangement. Alt gled knirkefritt og til og med værgudene overvåket det hele fra en skyfri himmel.