utgave nr 1 201

Test Plasti Dip: Gummi på boks

Med flytende gummi er det lett å gå amok. Vi dyppet alt vi kom over: Verktøy, elektriske ledninger, tauverk og mye mer. Og det fungerer utmerket.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

Plasti Dip er flytende gummi, og kan anvendes til en mengde ting om bord i båt. Eller hvor som helst ellers. Den syntetiske gummimalingen leveres på boks og det du vil belegge med gummi dyppes rett og slett ned i boksen. Når malingen er tørr har det som er dyppet fått et jevnt og fint gummibelegg.

Til elektrisk anlegg
For båtfolket er anvendelsesområdet stort, særlig til det elektriske anlegget. Gummimalingen er isolerende og man oppnår en helt vanntett kobling. Man kan for eksempel benytte Plasti Dip til isolering av kabelsko. Visstnok skal det også være bra å påføre batteripolene for å hindre irring, men det er noe vi ikke har prøvd. Derimot har vi erfart at malingen er meget bra til isolering av koblingspunkter. Tradisjonelle koblingsklemmer tar ofte mye plass og man oppnår vanligvis ikke vanntette koblinger.

Ved å lodde ledningene og deretter påføre plastmaling med en pensel eller spray får man en et smekkert og vanntett koblingspunkt. Malingen er dessuten sjøvannsbestandig, noe som er spesielt gunstig ved bruk til kobling av lensepumper og hvor koblingene kan utsettes for saltvann. Vi har gjort et forsøk med å forsegle skjøtekontaktene til landstrømkabelen, både for å gjøre kontaktene helt vanntette, men også for å hindre eiring. Foreløpig ser dette veldig bra ut. Plasti Dip kommer i flere farger, blant annet rød og svart. Med tanke på det elektriske anlegget er dette smart. Rødt for ledninger til pluss-polene og svart til minus-polene. Selvfølgelig kan man bruke tape eller krympestrømpe, men vi opplever at koblingene blir bedre med gummimaling. Vi ser også for oss at plastmalingen kan brukes til forsegling av bokser for elektronikk og elektriske koblinger.

Bruk fantasien
Utover til det elektriske er det nesten bare fantasien som setter grenser for hva plastmalingen kan brukes til. For eksempel kan det brukes til å isolere verktøy med. Vi har blant annet brukt det til fastnøkler, skiftenøkler og så videre. Ikke bare får man en beskyttelse og godt grep, men verktøyet blir også merket. Det er mulig å kjøpe et sett med fargetilsetninger, slik at du kan blande din helt spesielle farge. Du kan få din helt unike merking, til verktøy, tauverk og annet. Plasti Dip egner seg til å gummibelegge forskjellige hendler, håndtak og fiskeredskaper. Og det biter på de fleste typer materiale, som tre, metaller og plast.
Vi har også brukt Plasti Dip til tauender og til merking av tau.

Blant annet har vi lagt gummibelegg på fortøyningstauenes slitepunkter. Videre har vi merket både ankertau og ankerkjetting i et system som viser hvor mye tau eller kjetting vi har lagt ut. Her er vi usikker på om dette kommer til å holde på sikt når vi bruker ankervinsj, men foreløpig ser det lovende ut. Man kan også gummibelegge wire, ikke minst fungerer Plasti Dip fint til å hindre endene på wire å flise seg opp. Siden Plasti Dip fester seg til metall og tåler saltvann ser vi for oss at produktet kan brukes til å lage ”nødpakninger” av, for eksempel til impellerhuset. Plastmaling egner seg utmerket til alle typer fiskeutstyr, ikke minst siden den også kommer i transparent. Det skal være mulig å bruke Plasti Dip til antiskli-belegg. Da blandes plastmalingen med krystaline silikater (finkornet sand).

Farger og forpakninger
Plasti Dip kommer i ulike forpakninger, med forskjellige måter for påføring. For båtfolk vil nok de to minste forpakningene være aktuelle. Plasti Dip JR. kommer i en liten boks på 214 milliliter og er først og fremst for påføring med pensel, men småting kan gjerne dyppes. Plastmalingen kommer i denne forpakningen i rød og transparent. Som gjennomsiktig egner den seg ikke minst til bruk på fiskeutstyr, som beskyttelse for sluker, angler og til fluebinding. Importøren kaller neste størrelse for ”ølboksen”, den inneholder 429 milliliter plastmaling. Formen på ”ølboksen” er høy og slank, med tanke på at man skal kunne dyppe verktøy og annet i boksen. I tillegg kommer Plasti Dip som spray. Foruten rød og svart kommer den på sprayboks som transparent, og egner seg da utmerket til å gummibelegge kart og annet papir.

Fremgangsmåten
Ved dypping fester man en tynn snor i det som skal dyppes og senker det ned i boksen for så å trekke sakte opp igjen. Ønsker man en tykkere isolasjon gjentar man prosessen etter en halv time. Større verktøy må gjerne dyppes flere ganger for at alle flatene skal dekkes. Gummimalingen tørker raskt, men herdetiden er på minst 4 timer. Når gummien er herdet skjærer man bort overflødig gummi med en skarp kniv. Eventuelt sliper det bort. Til for eksempel leddnøkler og kabelsko har vi tapet rundt leddet og deretter tatt bort tapen. Vær oppmerksom på at produktet inneholder kraftige løsemidler og er meget brannfarlig. Sørg for lufting under arbeid med malingen. Vi har prøvd produktet på en rekke ting, alt fra verktøy og sjakler til tauverk og kjetting. Først og fremst er vi forbauset over hvor slitesterk og seig gummien er. Det skal mye til for å slite belegget av. Nå har vi riktignok ikke prøvet produktet over lengre tid, og kan ikke gå god for holdbarheten på sikt. Men det ser lovende ut.

FAKTA: PLASTI DIP
Priser
Plasti Dip JR., 214 ml: 125 kroner
Plasti Dip ”ølboks”, 429 ml: 157 kroner
Plasti Dip spray, 312 gram 140 kroner
Importør: www.oag.no