utgave nr 10 2002
Tjøme radio flytter ikke!
Tjøme radio flytter ikke!
I vinter ble det klubbet gjennom at Tjøme radio skulle flytte til Horten og det nye ekspedisjonsutstyret skulle vært på plass nå. Det blir det ikke noe av.
Tekst: Anne Marit Klokk
– Nei, det blir ingen flytting, sier direktør Ånund Haktorson i Telenor til Båtmagasinet og forklarer kort at man har funnet ut at de forventede synergieffekter med Kystverket ikke var så omfattende som man hadde regnet med. At det også ble for dyrt, nevner han i en bisetning. Så nå er det nye utstyret installert i de gamle lokalene i kassehuset på Tjøme fra 1965.
– Er det noe nytt fra Ellingsen-utvalget angående den foreslåtte reduksjonen av antall kystradiostasjoner?
– Nei, det gikk nylig ut et brev med tittel: Intet skjer, sier Haktorson. Han sier videre at det av kystradioenes assistansestatistikker til og med august i år, fremgår at det har vært en økning på over 30 prosent fra tilsvarende periode i fjor når det gjelder assistanse til fritidsbåter. Hovedredningssentralen mottar informasjon om all assistanse som utføres gjennom kystradioene, og dette fremkommer da som deres statistikk og presseinformasjon som assistanse utført av hovedredningssentralen. Saken er at det i sommer var 992 tilfeller der hovedredningssentralen var informert, men uten aktiv deltagelse. 103 aksjoner ble ledet av hovedredningssentralen og en kystradio tok seg av nødkommunikasjonen.
– Beslutningen om at vi skulle bli her på Tjøme kom nokså brått. For oss er det greit og for båtfolket blir situasjonen status quo, sier bestyreren på Tjøme radio, Steinar Tidemann.
– Trafikken i sommer har økt ganske dramatisk sammenlignet med tidligere sommere. For å plukke ut noen tall, har vi ved Tjøme radio assistert 485 fritidsbåter til og med august, 202 av dem var i juli. Sammenligner vi sommeren med fjoråret, hadde vi 70 grunnstøtinger i år mot 40 i fjor. Av motor- og gearproblemer er tallet i år 212 mot 126 i fjor. Rorproblemer har 37 båter hatt mot 24 i fjor.
– Hvordan fordeler varslene seg over henholdsvis VHF og mobiltelefon?
– Fram til september måned er varslene fra VHF 608 mens over mobiltelefon er tallet 327. Jeg synes det er greit at folk som ikke har VHF-radio om bord bruker mobiltelefonen. Vi er jo eksperter på sjøredning og varsel til et av de vanlige nødnummerne (110/112/113) rutes som oftest til oss. Alle kystradioene har kortnummer. Tjøme radio kan nås på 120* og vi vil svært gjerne at den som ringer gir de samme opplysningene som en som bruker VHF: Posisjon, hva slags nød, hva slags assistanse det anmodes om, hvor mange personer som er ombord og mobilnummeret det ringes fra. Det siste for at vi skal kunne ringe tilbake og informere om hvem og når hjelpen kommer, sier Steinar Tidemann ved Tjøme radio.