utgave nr 3 1999
I Nillos ånd
I Nillos ånd
Har du hørt om "Nillo på Skjæret" som drev skipshandel i Brandasundet utenfor Stord i 70 år? Det var ikke mange som dro forbi uten å stoppe. Alle kjente Nillo og hun tok vel imot alle som kom innom.
Tekst og foto: Sverre Koxvold
Økonomien var ikke alltid like god for befolkningen der ute i havgapet. Men når de kom til Nillo for å handle det nødvendige, var det aldri nei i hennes munn. -Enten du hadde penger eller ikkje, så fekk du det du trong, forteller sønnen Bjørn Waage som har tatt over butikken på brygga etter at moren døde for to år siden.
Det har vært 'kræmmersæde' i Brandasundet i over 300 år. Der tok de imot fisk, solgte varer og drev skyss-stasjon. Det var senteret som kunne levere alt de trengte i dette isolerte samfunnet. Rundt fiskerimottaket bygget kremmeren opp et salteri for bevaring av fisk, og et bøkkarverksted hvor tønnene ble produsert. De gamle bygningene er der ennå og vel verdt et besøk.
Mest pittoresk er kanskje den gamle butikken. Det er som å gå tilbake til 50-årene der ting henger ned fra taket og langs veggene. En skikkelig butikkdisk med en hjelpsom person bak skranken, er ikke hverdagskost!
Da Brandasundet fikk bro i 1991, ble spedisjonen drept på dagen. Vips forsvant de 10 daglige skipsanløp, skysstrafikken ut til utenforliggende øyer, fiskerimottak. Befolkningen busser eller biler nå inn til de større kjøpesentra for å handle.
Bjørn Waage fortsetter med butikken, men satser i dag mere på båtfolket. Hos ham kan du nå få det meste av det du trenger til båt og mannskap. Ved en 100 meter 4-5 m dyp brygge får du godt vann og bunkers, strøm, dusj/toalett, vaske/tørketromler og matvarebutikk. Eller du kan spasere omkring mellom de forskjellige bygninger og se hva vi i dag tror er så moderne, men som de har drevet med i flere hundre år; 'the total service concept'.
Reisen til Brandasundet er en opplevelse i seg selv. Du kommer hit ved å ta den vidunderlige ytre leia vest for Bømlo. En lei som bringer deg til det virkelige Vestlandet med hav, viker og kystnatur. Og til den gamle kulturen. Slik som du finner hos "Nillo på Skjæret".