Hvilken er best i ELITEKLASSEN?
Vi har testet markedets tre ledende 7’’ kartplottere fra Raymarine, Garmin og Simrad. Alle holder skyhøyt nivå, men en av dem rager over de andre.
Tekst: Lars Kristian Larsen og Atle Knutsen Foto: Lars Kristian Larsen og produsent
I denne testen har vi konsentrert oss om de mindre plotterne. De er skreddersydd for landstedbåten i 20-25 fotsklassen på grunn av størrelsen, men alle tre er så avanserte instrumenter at de også vil gjøre en god jobb på for eksempel en flybridge.
Vi har sammenlignet plotterne på en rekke punkter. Blant annet har vi lagt stor vekt på brukervennlighet. Man skal ikke være avhengig av bruksanvisningen for å justere lysstyrken eller legge opp en rute. I så måte er disse tre plotterne i særklasse. De leverer alle glimrende brukergrensesnitt, og har enormt med funksjoner. Alle er såkalte MFD-er (multifunksjonsdisplayer) som kan vise radar, AIS, ekkolodd, motordata og mye mer. Vi har konsentrert oss om kartplotterdelen av maskinene og vurdert brukergrensesnitt og funksjoner.
Alle plotterne ble montert og satt opp av representanter for importørene. Testen ble utført over tre dager i Grimstads skjærgård, på akterdekket i en Viknes 1030. Plotterne ble testet i ulike hastigheter, og under varierende værforhold. Betjening med våt skjerm ble også testet. En øvelse alle deltakerne bestod med glans.
Alle de tre er tilnærmet sømløse i kartforflytningen, selv i høy fart. Men testens eldste, Garmin 720, er fortsatt best på dette punktet, uansett hastighet.
ELITEPLOTTERNE: F.v Raymarine e7, Simrad NSS7 og Garmin GPSmap 720
Flotte kart
Kartene er svært avanserte på alle de tre plotterne. Garmin bruker sitt eget kartsystem Blue Chart, mens Simrad og Raymarine leveres med forhåndsinstallerte Navionics-kart. Kartene er bygd lagvis, noe som gjør det enkelt å legge til eller fjerne informasjon. Dybdeangivelser på over 50 meters dyp er sjeldent interessant, såfremt man ikke skal fiske på dypt vann. Dette, samt fyrsektorer m.m er forholdsvis enkelt å velge bort i alle de tre plotterne. I alle tre kan det også legges til egendefinerte data i kartene ved hjelp av ulike symboler som vrak, skvalpeskjær osv. Smak og behag avgjør hvilke kart man velger. Navionics er nok det som ligner mest på et tradisjonelt sjøkart, mens Blue chart gir noe bedre kontraster mellom land og sjø. Fordelen med Garmin og Blue chart er muligheten for navigasjonsguiding (Auto Guidance), en funksjon som innebærer at plotteren legger opp alternative ruteforslag fra A til B, omtrent som en GPS i bil.
TESTRESULTATER:
Garmin GPSMAP 720 - Tronskifte
Garmin 720 har deltatt i Båtmagasinets tester tidligere. Den ble suveren testvinner i 2010. Også i flere utenlandske blader har Garmin stukket av med seieren. I vår forrige test knuste den konkurrentene fra Geonav og Humminbird. Denne gang fikk plotteren langt tøffere konkurranse. Både Simrad og Raymarine har passert Garmin når det kommer til det totale inntrykket av brukervennlighet, funksjonalitet og finesser. Kombinasjonen av berøringsskjerm og enkle knapper fungerer bedre enn bare berøringsskjerm i mange situasjoner. Eksempelvis går det kjappere å justere lysstyrke og zoome inn og ut av kartet hos konkurrentene. Simrad, og ikke minst Raymarine, kan også betjenes med hansker. Garmin krever hudberøring av skjermen.
Derimot er Garmin klart best på sømløs kartforflytning. Plotteren henger med på enhver kurskorrigering, også i raske 180-graders manøvre. Ved zooming er den imidlertid noe mer hakkete enn Raymarine og Simrad. Garmin 720 er en ypperlig kartplotter i en liten daycruiser eller skjærgårdsjeep. De mest benyttede grunnfunksjonene er meget lett tilgjengelig i menyene, mens de litt mer avanserte er vanskeligere å finne. Auto guidance-funksjonen og de omfattende havnedataene bidrar også til at Garmin 720 fortsatt fortsatt tilhører eliten av 7-tommers plottere på markedet.
+
Sømløs kartforflytning
Pris
Auto Guidance
Utfyllende havneinformasjonen
Mange belysningstrinn
Enkelt menysystem
Strømforbruk
-
Ubrukelig med hansker
Mangler videoinngang
Simrad NSS7 - Den avanserte
Simrads nyeste kartplotterserie heter NSS, og kommer i tre størrelser. Syvtommeren har stort sett samme innmat som sine større søsken. Skjermen er noe mindre enn hos konkurrentene, og Simrad har brukt mer plass til tastepanelet på høyre side av skjermen. Plotteren gir inntrykk av å være svært robust. Knappene er trykkfølsomme og presise. Berøringsskjermen er også testens beste, og kan trygt sammenlignes med produktene fra Apple. Menysystemet er lekkert, og egne skjermoppsett lages på få sekunder ved å dra ønsket funksjon (kartbilde/ekkolodd/motordata mm) inn på skjermen. Kartforflytning og zoom går lynkjapt. Menyene i plotteren er logisk oppbygd, og er oversatt til god maritim norsk. Av og til treffer man likevel på engelske ord i undermenyene. Dette bør utbedres. NSS7 er en kraftig allround-plotter og et semiprofesjonelt verktøy som passer godt i en skjærgårdsjeep eller daycruiser, men som havner litt på sidelinjen på grunn av den høye prisen. Har man imidlertid en mer omfattende båtbruk som går over flere årstider og ikke bare sommermånedene, driver med fritidsfiske, RIB-charter, eller trenger en ekstra plotter på en flybridge, er dette et ypperlig valg. At plotteren også har innebygget ekkoloddmodul styrker inntrykket av at NSS7 passer bra for hobbyfiskeren. Tilkoblingsmulighetene er mange, og Navicos (moderselskapet bak Simrad, Lowrance og B&G) StructureScan er verdt å ta en titt på. StructureScan gir fotografilignende og 3D-aktige bilder av bunnforholdene ned til ca 40 meter. Med StructureScan og bredbåndsradar har man et profesjonelt verktøy. Simrad rangeres som en god nr 2 i denne testen.
+
Berøringsskjermen
Tilbehøret
Prosessorkraft
Sømløs zoom
Forhåndsinstallert grunnkart
Bra menysystem
2 videoinnganger
Egendefinert kartbilde
Innebygget ekkolodd
-
Testens dyreste
Mangler skjermlås
Raymarine e7 - Alt var ikke bedre før
Raymarine byttet ut det meste av menyer og filosofi fra sine foregående plottere da de i fjor høst introduserte e7. Det nye multifunksjonsdisplayet scorer høyt på brukervennlighet og finesser. E7 er også plotteren som er enklest i bruk totalt sett. Som eneste plotter i testen kan e7 brukes fullt ut med hanskene på. I tillegg til betjeningshjulet har Raymarine også joystick. Den gjør det mulig å navigere seg rundt på kartet uten å bruke berøringsskjermen. Vi falt før løsningen der Raymarine har klart å integrere touch og taster i et brukergrensesnitt som fullt ut overlapper hverandre i alle funksjoner. Dra og slipp-funksjonene som Simrad kom med i mars, er implementert, det samme er den enkle og logiske menystyringen som til nå har vært Garmins fortrinn. Nyheten har mange finesser. Den har innebygget WiFi-sender som gjør at kartbildet speiles trådløst på iPhone eller iPad. En artig funksjon som gjør at flere enn føreren kan følge med på ferden. Det er også mulig å justere volumet eller bytte sang på iPhonen via Bluetooth. At plotteren i tillegg kan betjenes med fjernkontroll montert på rattet bygger opp om inntrykket av at dette er den mest vellykkede kartplotteren i sin klasse akkurat nå. Raymarine e7 er testens vinner.
+
Skjermen
Finesser
Logiske taster
Betjeningsmuligheter
Brukervennlighet
Grunnkart inkludert
Fjernkontroll
Egendefinert kartbilde
-
Litt dyr
Mangler nattmodus
Testkarakterer og tekniske data:
(16.04.2012 - publisert i BM 1/12)