Tips for tetting
Springer båten lekk er det om å gjøre å ha de nødvendige redskaper tilgjengelig - og holde hodet kaldt. Her er tipsene for effektiv tetting.
Vi har selv opplevd skroggjennomføringer som svikter. Da har du ikke mye tid på deg før katastrofen er et faktum. Vi har sett på ulike, billige produkter som kan brukes til nødtettinger.
Treplugger
De tradisjonelle, kone trepluggene hører hjemme i de fleste båter og er et ypperlig og rimelig alternativ for nødreparasjoner av hull i skrog eller ved ødelagte skroggjennomføringer. Tre har den egenskapen at det utvider seg til en viss grad når det blir vått og gir derfor god tetting. Ha gjerne en gummihammer for hånden, til å slå dem på plass med. De fleste båtutstyrsbutikkene leverer treplugger i sett med cirka ti plugger i ulike dimensjoner.
Et tips er å feste passende treplugg ved hver skroggjennomføring. For eksempel kan du borre et lite hull i den tykkeste enden og feste trepluggen med en tråd til skrogventilen eller tilsutningsslangen. Pris cirka kr 85,- for ti plugger i ulike størrelser (Maritim). Seatronic selger sett med små plugger for kr 35,- og store plugger for kr 125,-.
Ekspasjonsplugger
Ekspansjonsplugger er stort sett laget for bruk som lenseplugger (nugle). Altså for å tømme båten for vann. De kan være aktuell som nødtetting ved skroggjennomføringer. De fungerer slik at du ved å vri en hendel eller trykke ned et håndtak, så utvider en gummihylse seg og tetter røret. Ekspansjonen er imidlertid ikke mer enn noen millimeter, så du må i så fall ha en lenseplugg i riktig størrelse ved aktuell skroggjennomføring. Kommer i ulike materialer, som messing, rustfritt og plast. Pris fra cirka kr 30,-. Vi føler oss tryggere med å ha treplugger tilgjengelig.
TruPlug
Dette er en ganske smart sak og et moderne alternativ til de tradisjonelle trepluggene. Forspar TruPlug er en myk, skumfylt, konisk plugg utviklet for å tette også uregelmessige/usymmetriske hull og skader i skroget. Enten hullet er rundt eller avlangt kan TruPlug tilpasses for å stoppe eller redusere lekkasjen. I motsetning til de tradisjonelle trepluggene kan denne myke pluggen formes og komprimeres for hånd. TruPlug passer best til litt større skader. Prisen er relativt stiv, kr 198,- hos Maritim. Vi vil anbefale den som supplement til treplugger.
Smør
Smør eller margarin er faktisk et rimelig og godt tetningsmiddel om uhellet skulle være ute. Smør har den egenskapen at det kleber seg godt fast, og at det er lett å forme det til slik at det passer for å fylle ut skadestedet. Når det kommer i kontakt med vann stivner smøret, og gir god tetting. Redningsskøytene har alltid med seg noen pakker med smør. For eksempel ble en 49 fot lang seilskute som ble stygt skadet i isen på vei ut Tromøysundet i Arendal berget 1. juledag 2012 ved hjelp av 17 kilo smør. Redningsskøyten hadde ikke så stort smørlager, så eieren av den havarerte skuten måtte få folk til å springe til en lokal bensinstasjon for å skaffe nok smør. Pris for ½ kilo Smør hos dagligvarebutikken: cirka kr 35,-.
Stay Afloat
I følge den amerikanske produsenten har stoffet vært brukt av profesjonelle i lang tid, men er nå også tilgjengelig for fritidsbåteiere. For egen del har vi kjent til produktet en stund, men har ikke funnet det i norske butikker. Nå har blant annet Maritim endelig fått det i sortimentet. På mange måter har stoffet samme funksjon som smør, men er enda bedre siden det er spesielt utviklet for å stoppe vannlekkasjer. Stay Afloat brukes for å stoppe alle former for lekkasje om bord i båten. For eksempel til å tette ødelagte skroggjennomføringer eller sprekker og hull over og under vannlinjen. Noe som gjøres på en rask og effektiv måte. Massen er lett å forme og lett å jobbe med. I følge Robship, som importerer det patenterte stoffet, skal det kunne tette hull med trykk tilsvarende tre meters dyp. Produsenten har laget en interessant videosnutt som du blant annet finner på www.maritim.no. Pris hos Maritim er henholdsvis kr 129,- (0,25 kg), 239,- (0,45 kg) og 389,- (0,9 kg).
Tidlig varsel
En lekkasje vil alltid være lettere å håndtere om den oppdages tidlig. Riktig montert lekkasjealarm vil gi deg et tidlig varsel. En kraftig akustisk alarm gir beskjed om at det er vanninntrenging i båten. I Båtmagasinet nr 3/2012 kan du lese om ulike lensevaktsystemer og hvordan de skal monteres. Likeledes er det viktig å ha et skikkelig lensepumpesystem. Mange av lensepumpene som er montert i båter er rett og slett for små til at de har noe særlig effekt.
På nett:
Maritim: www.maritim.no
Seatronic: www.seatronic.no
Best Marin: www.bestmarin.no
Stay Afloat: www.stayafloatmarine.com
Robship: www.robship.com
Redningsselskapet: www.redningsselskapet.no