Presenning bevarer
Nå er det snart klart for vinteropplag og båten under presenning. Dette må du huske på.
Dekk båten ordentlig
Det er ganske trist å gå omkring og se at enkelte bare setter fra seg båten og glemmer den til våren kommer. Sist vinter var det spesielt mange som forregnet seg når det gjaldt overdekkingen.
Du må sørge for et ordentlig presenningsstativ. Det er mange gode løsninger på markedet, men det er heller ikke så vanskelig å lage noe selv.
Du klarer deg i og for seg med billigste form for presenning. Den er lett å ha med å gjøre, men det er vanskelig å få den til å ligge slik den skal. Der er tyngre presenninger mye bedre. Og så må du følge med, både når det blåser og når det snør.
KAN GÅ BRA: En plastbåt har egentlig ikke direkte vondt av å stå uten tildekking så lenge cockpiten er beskyttet. Det er lurt å la alle brytere stå i ”på”-stilling, for det forhindrer korroderte punkter, men da bør man jo koble fra batteriet (her lyser lanternene)! La gjerne batteriet stå om bord, men det må være fulladet.
SØRG FOR LUFT! Luft har alt å si om vinteren, ellers blir det lett mugg om bord. Sett opp dørker, dører, skapdører og skuffer. Med god lufting trenger du ikke ta putene med hjem. Still dem på høykant og sørg for at luften kan fornyes og sirkulere under dekk.
PASS PÅ VINDEN: Det er skummelt å feste presenningen i opplags-stativet. Vinden er tålmodig, og får den arbeide lenge nok, får den til en slark, og da få den enda mer makt. Det hele akselererer. Til slutt kan stativet/krabben miste grepet på båten. Begge disse båtene er for øvrig, som du ser, veldig godt opplagret.
KANNER SOM LODD: Plastkanner med vann er like tålmodige som vinden. Og så har du ferskvann til den første vårvasken, før vannet er tilkoblet igjen. Men det lønner seg ikke å henge dem på så lange snorer. Da pendler de og dunker i sterk vind.
SKAMFILING: Vinden er som sagt tålmodig, og en ubeskyttet presenning blir utsett for skamfiling. Her er en smart måte å beskytte presenningen på.