Reddet "ro-båt"
Redningsselskapet trodde de skulle redde en robåt i havsnød. Men den som trengte hjelp viste seg å være noe helt annet. (14.08.09)
Tirsdag ettermiddag fikk redningsskøyta "Emmi Dyvi" en bekymret melding fra Meteorologisk Institutt i Oslo som meldte om en "ro-båt" med problemer, rundt 75 nautiske mil utenfor Ålesund. Ettersom dette er temmelig langt ute på havet, mente redningsmannskapet at her var det beste å glemme båten og heller få et Sea King-helikopter til å hente roeren.
Robåt var robot
Etter hvert ble det derimot klart at det var snakk om en robot - og ikke en robåt, noe som naturligvis ikke er lett å skille mellom over telefon, men som er en vesentlig forskjell for redningssmannskapet.
Kostbar sak
Meteorologisk Institutts forskningsrobot "Seaglider", hadde meldt fra om problemer og gått til overflaten. Undervannsroboten skal være verdt over flere hundre tusen dollar, og blir brukt til å samle inn informasjon om saltinnhold, temperatur og hastighet på havstrømmene. Den 52 kilo tunge krabaten skal kunne dykke ned til en dybde på 1.000 meter
- Det er jo klart at alt som er "smart nok" til å svømme opp til overflaten og be om hjelp er verdt å redde, uttaler mannskapet om bord til Redningsselskapets egen nettside.
Høyteknologisk
Etter litt e-postkorrespondanse med Oslo og teknikere i Seattle fikk etter hvert redningsmannskapet tak i roboten og fraktet den trygt i land. Dermed er myten om den sjøsterke og forblåste oseanografen som er ute i all slags vær for å studere planetens hav og sjøer avlivet; nå kan en altså sitte trygt og tørt hjemme ved pulten og følge med på hvordan havet endrer seg.