Slik hevet If Sunseekeren

If Skadeforsikring har brukt over en halv million kroner på å heve en forlist Sunseeker på Hvaler. Mistanken om forsikringssvindel opprettholdes.

Publisert Sist oppdatert

Av Hege Bakke/NW

– Dette er den største enkeltoperasjonen vi har hatt noen gang. Vi vil vise potensielle båtsvindlere at vi går svært langt for å oppklare mistenkelige saker. Vi tror det vil virke avskrekkende på andre som kan tenke slike tanker, sier informasjonsdirektør Jack Frostad i If Skadeforsikring.

Den 62 fot store Sunseeker Manhatten` sank på 107 meters dyp på Hvaler under slep fra Strømstad i fjor sommer. Dagen før hadde de to eierne økt forsikringssummen fra 1,5 til to millioner kroner.

Se video:

– Omstendighetene rundt forlistet var mistenkelige. Eierne hadde heller ingen forklaring på hvorfor båten sank. Nå har Østfold-politiet siktet dem for forsikringssvindel, sier Frostad.

Vanskelig operasjon

Båten sank i et område der det er relativt dypt, og de to som er siktet kunne ikke fortelle nøyaktig hvor det hadde skjedd. Likevel bestemte If seg for å lokalisere båten og heve den hvis det var mulig.
Kambo Marina ble leid inn for å finne vraket med miniubåt, sonar og ekkolodd.

– Det var som å lete etter nåla i høystakken. Men da vi nesten hadde gitt opp, så vi konturene av en hvit skrogside med navnet Sunseeker, sier utreder Jørn Jensen i If, som har vært ansvarlig for operasjonen.

Båten hadde ligget så lenge på sjøbunnen at den var full av slam og veide nesten 40 tonn.

– En fjernstyrt miniubåt festet en stropp i baugen på båten, før vi fikk hevet den ved hjelp av en slepebåt og tre lektere med vinsjer og kraner. Etter åtte dagers komplisert prosess, kom båten endelig til overflaten 18. mai, forteller Jensen.

Båten ble slept til Kambo Marina utenfor Moss, og etter inspeksjon av vraket opprettholder If mistanken om forsikringssvindel. Nå overlater forsikringsselskapet til politiet å trekke konklusjoner om hvorfor båten sank.

Ti prosent svinde

l
– At If gjennomfører så omfattende aksjoner som denne, viser at ingen svindlere kan føle seg trygge, sier Jensen, som er tidligere politietterforsker og en av 18 utredere i If.

Omfanget av forsikringssvindel er usikkert, men ti prosent er brukt som anslag. I så fall betyr det at norske båteiere urettmessig får utbetalt mellom 40 og 50 millioner kroner i året.

– De ressursene vi setter inn mot forsikringssvindel får vi igjen mange ganger. Vi ønsker ikke at våre ærlige kunders premieinnbetalinger skal gå til de som ikke har rent mel i posen, sier Jørn Jensen.

If avventer nå om politiet i Østfold skal ta ut tiltale mot de to båteierne.