Kragerø: 26 ankringsplasser som er ødelagte eller delvis ødelagte i skjærgården utenfor Kragerø.

Rapportér ødeleggelser av naturhavner

Mange av våre beste ankringsplasser er tapt på grunn av utlagte sjøledninger. Nå tar KNBF tak i problemet.

Publisert

Hyttebygging skaper problemer for seilere, lød overskriften på en større artikkel i vårt søstermagasin SEILmagasinet i fjor sommer. Den var skrevet av Ulf Breistrand som stadig har opplevd at ankeret huker seg fast i kabler og sjøledninger som ikke er avmerket i kartet. Ulf Breistrand og Espen Øverland har gravd seg dypt ned i saken, og funnet ut at flere naturhavner ødelagt, og at det er en rekke utbygginger som hverken kommunene eller Kystverket viste noe om.

Ankring forbudt
SKILTING: Nye skilt i Arøybukta gir en tydelig beskjed.

Det haster

– Nå er vi inne i sommeren og mange vil oppleve å huke fast ankeret i noe som ikke skulle vært der eller er merket på kartene. Nå har seilere en muligheten til å rapportere inn sånne hendelser, med mulighet for at saken faktisk kan tas videre så noe forhåpentlig skjer. Og det haster, for mange havner er allerede ødelagt, og det er mye vanskelige å få fjernet sjøledninger enn å hindre nye utlegginger, mener Ulf Breistrand

Vil kartlegge

– Nå har har KNBF, som en følge av artikkelen jeg skrev i fjor om naturhavner som ødelegges av sjøledninger, nedsatt en prosjektgruppe som skal kartlegge, overvåke og påtale tvilsom praksis her. Gruppa består av Espen Øverland, som var hovedinformant for artikkelen, Per Brynildsen - også erfaren seiler, og meg selv. Der feil eller ulovlig praksis avdekkes vil det være KNBF, om nødvendig med deres jurist, som vil står bak en henvendelse til ansvarlige myndigheter, forteller Breistrand til SEILmagasinet.

Om du oppdager utlagte sjøledninger som ikke er avmerket i kartet, send en mail her.