Ber båtfolk om å bli hjemme
Gjestehavner holder åpent, men enkelte oppfordrer båtfolk til å holde seg hjemme for tiden.
Gjestehavner Båtmagasinet har snakket med oppfordrer båtfolk til å holde seg hjemme i denne fasen av koronapandemien.
–Vi fraråder fritidsbesøk i gjestehavnene i Horten kommune. Bobilparkeringen i Horten gjestehavn er inntil videre stengt. I likhet med hyttekommunene oppfordrer vi besøkende til å holde seg hjemme, men vi holder åpent for dem som har tilhold i havna her. Vi har 25 fastboende på båter i havnen, og de har tilgang til havnas sanitære fasiliteter, sier driftssjef Bente Levin i Horten Havn til Båtmagasinet.
Horten havn er stengt for utenlandske personer. Godstrafikken går som normalt, men med minimal kontakt mellom folk.
–Åsgårdstrand er for tiden stengt på grunn av arbeider. Vi vet ikke hvordan det blir med gjestehavnene i Horten og Åsgårdstrand til sommeren, sier Levin.
Arendal Gjestehavn holder åpent, men har ingen bemanning på bryggene. Folk må betale på automat eller på internett.
Påsken
–Foreløpig er det ikke mange besøkende båter i havna her, men vi regner med at det kommer flere i påsken. Havna holder åpent, og vi oppfordrer folk til å følge de generelle rådene om å holde avstand til hverandre og passe godt på hygienen. Svømmebassenget her er stengt, sier assisterende havnefogd Gordon Fuglestad. Han oppfordre også folk til å bruke fornuften og vise sjømannskap. –Hold deg innaskjærs, sjekk filtre og drivstofftank og ikke gå ut i kuling, sier Fuglestad.
Den generelle oppfordringen fra myndighetene til folk nå, er å holde seg til sin hjemstedskommune for å begrense smittespredning, men også for å unngå å overbelaste helsetjenesten i kommuner med mye turisme.
I Strømstad er det normalt storinnrykk av norske båter i påsken, men i år regner havnesjefen der med at det blir stille. Gjestehavnen holder åpent med minimal bemanning, men svenske myndigheter har i likhet med norske stengt grensene for persontrafikk. Fra 17. mars er to ukers karanteneplikt for alle som kommer til Norge fra utlandet.
Myndighetene
- Det er viktig at fritidsbåtbrukere ikke risikerer å havne i en situasjon hvor de kan komme til å belaste nødetater og redningstjenester unødig eller utsette disse for smittefare. Dette gjelder for eksempel dersom man blir syk ombord i båten langt fra hjemmehavn, får tekniske problemer eller havarerer, sier Egil Kr. Olsen, president i KNBF.
Han anbefaler fritidsbåtbrukere å følge de rådene helsemyndighetene til enhver tid offentliggjør. Olsen oppfordrer de som bruker båten som hytte å følge de anbefalingene som er gitt hytteeiere om å ikke oppholde seg i en annen kommune enn den man har fast bosted i.
Redningsselskapet (RS) gikk tirsdag ut og frarådet all bruk av fritidsbåt på grunn av korona-situasjonen i Norge. Redningsselskapet skriver i en pressemelding at dagens situasjon gjør deres beredskap ekstra sårbar, og at de derfor fraråder all bruk av fritidsbåt fremover.