Skipper Arnulf besøker "båtporno-museum"
- De viser oss rundt i deres fantastiske 3 etasjers sjøhus, som er utrolig innholdsrikt på gammel kystkultur. Utstillingene av motorer, båter, redskaper i hundrevis og mye mer, gjør meg helt mjuk i knærne.
Turens mål:
Oppleve kontraster med kystnatur og folk rundt Skagerrak (Bohuslän, Jylland, Sørlandet) og på Vestlandet. Betrakte båtens plass i sjela på menneskene. Hvordan påvirkes livet av de korte intense opplevelsene vi unner oss i fritidsbåten om sommeren eller av å være yrkesaktiv på kysten? Gleder, utfordringer, stress eller sjelefred?
Onsdag 13/7 Hervik
Badedag på deilig strand like utenfor Hervik. Vi bader, spiser og koser oss på stranda. Ved dagens slutt er kroppene godt grillet og sideflesket kan rutes akkurat som juleribba. Lewin, ”reserve havnebetjent” fra Rosendal, som vi utvekslet så mye glede og latter med i Rosendal, stikker bortom Antares. Vi er ”observert” og han kjører med jolla si fra Borgøy og kombinerer handletur i matbutikken med klem til Mona og humørfylt prat med oss. ”Kånå” til Lewin er en risikotaker, for han medgir at han ikke husker noe av hva han egentlig skal kjøpe – som vanlig.
Torsdag 14/7 HervikTau (kr 100,- inkl strøm) 20 nm
Enda en deilig dag med steikende sol og 20 graders varme. Vi tøffer over Boknafjorden til Tau. Her møter vi en litt uoversiktlig og trang havn. Båtforeningen har heldigvis annonsert en egen vakttelefon så vi fikk etter hvert god hjelp av havneverten til å finne en passende bryggeplass.
Fredag 15/7 Tau
Vi er to som trives like godt til vanns som til fjells. Fjellstøvler og ryggsekk finnes alltid ombord. Rogaland har en god infrastruktur for å frakte folk til Prekestolen. Bussen går t/r fergeleiet Tau og Prekestolshytta. Der et det også gode havneforhold for landkrabber (heter antagelig ”parkeringsplass” i deres vokabular). Ingen av oss har noen gang opplevd maken til folkemengde på vandring i fjellet. Tusener! Turen er akkurat passe for en skipper som er ute av form etter stadig inntak av gylden boblende væske. Midtveis står vi på kanten av stupet og nyter en enestående utsikt…litt forstyrret av kiling i magen. Godværsdagen er en herlig avveksling til det maritime!
Lørdag 16/7 Tau-Finnasand (v Utstein kloster) 10 nm
Antares bringer oss en kort tur vestover i Boknafjorden. Dagens plan er å oppleve Utstein kloster – Norges eneste bevarte middelalderkloster. Vi finner en god havn på Finnasand, som ligger på nordsiden av Mosterøy. Havna er beskrevet i Båtliv tidligere i år. Klosteret er en fantastisk opplevelse, både med innhold og omgivelser. Mye av utmarka rundt klosteret er fredet og ikke tillatt for mennesker å tråkke i, men derimot er det tillat for tusenvis av sauer å beite der. Antagelig er dette en uproblematisk prioritering i Rogaland! På kveldsturen vår nyter vi synet av svært mange nydelige blomsterhager rundt velstelte boliger.
Søndag 17/7 Finnsand – Tananger - Egersund 14 + 42 nm
Vi skal til Egersund i dag, men må å vente i Tananger til vinden roer seg. Det gir anledningen til å besøke stiftelsen Kystkultursamlingen. Den er ofte stengt, men vi er heldige for både Tore og Kjell er tilstede. De viser oss rundt i deres fantastiske 3 etasjers sjøhus, som er utrolig innholdsrikt på gammel kystkultur. Utstillingene av motorer, båter, redskaper i hundrevis og mye mer, gjør meg helt mjuk i knærne. Deres klubb- og selskapslokaler, som disponeres av de ca 20 medlemmene som har faste dugnadsdager hver eneste uke, matcher det hele. En kystkulturinteressert skipper fra Osloområdet er helt grønn av misunnelse.
Det er greit å vite at du kan være uheldig med havnevakta i Tananger gjestehavn, hvis du har behov for en kort stans eller hvil. Antares opplever umiddelbar avkreving av full havneavgift for et helt døgn, for vakta ”kan ikke vite om jeg snakker sant når jeg sier at vi bare er innom for noen få timer”.
Turen rundt Jæren blir tøffere enn beregnet. På den siste tredjedelen gikk en fin seilas under en ildrød kveldssol rett inn i ”svarte natta”. Vi fikk en stygg eling i trynet som kunne minne om bakblåsten fra en kjempediger gamp. Sikten forsvant totalt og sjøen grov seg eksplosivt opp til ”møkk” i løpet av kort tid. Sannelig er det godt å ha gode instrumenter om bord når vi må finne det smale innløpet til rolige og deilige Egersund!
Man-Tirs Egersund
Mandag morgen ligger det en Scand 27 rett under baugen på Antares. Om bord finner vi 3 ”drukna katter”. Erik, Hilde og Even (14) gikk rundt Jæren sist natt og møtte den samme gampen som plaget Antares. Bølgene slo over hele båten og presset seg stadig inn under kalesjen. Hilde smiler tappert og forteller at hun ble religiøs i natt.
Mona mønstrer av, og jeg har landligge. Tillater meg å sture og kjede meg litt et par dager, og reflektere over den store mengden med flotte opplevelser jeg har hatt så langt.
Onsdag 20/7 Egersund
Stevnekontorene til Forbundet Kystens landsstevne åpnet kl 17. Ankomsttidene på båtene bestemmes mest av ”blåmyra” rundt Lista og Jæren. Mange utnytter ”morgenstilla” og kommer til havn før arrangørene er klare. Det er derfor både en logistisk og pedagogisk utfordring å plassere drøyt 100 båter, særlig når mange er i størrelsen 40-70 fot. Skippere og mannskap kan også være slitne etter tøffe seilaser. Arrangørens forutsetninger krysser innmeldte ønsker fra flere kystlag og foreninger, og mange får utfordret sin evne til fleksibilitet. Det går seg til etter hvert.
Torsdag 21/7 Egersund
Kyststevnet åpnes med et enkelt, stilig og trivelig arrangement i byteltet.
Fredag 22/7 Egersund
Stevnedag. I en bakgård sitter Oddvin og Rudolf og tar en pils. Med smil og humor forteller de om sine medbrakte trekkspill, og forsiktig spør de om jeg har en matchende båt. Full klaff! Trekkspillmusikk og allsang jubler over Antares akterdekk når meldingen om bombeeksplosjonen i Oslo plinger inn på jobbtelefonen. Hyggen rundes av når vi får bekreftelser og peiling på omfanget. Deretter rår det en trykket stemning på hele stevnet, og programmet stilner av.
Lørdag 23/7 Egersund
Familien Robertsen mønstrer på (Eivind, Irene, Sebastian og Amanda) for å få med seg siste dag av stevnet.
Kyststevnet gjennomføres med et veldig begrenset program, selv om byen er flott pyntet og folk kan kose seg med kystkulturelle utstillinger og demonstrasjoner. Stevnemiddagen i det flotte byteltet på kaia, bærer også preg av begivenhetene, nesten uten kulturelle innslag. Kokkene er også i sorg.
Søndag 24/7 Egersund – Kvitsøy 48 nm
100 båter tøffer sakte ut fra havnebassenget i Egersund. Antares blir toppet med diesel til kr 8,50 pr liter.
Blåmyra utenfor Jæren er som vanlig ganske humpete, selv med lite vind. Gammel sjø fra nordvest møter strøm på 2-3 knop fra sør, og bølgene blir 3-4 meter høye. Sjøsjuka er heldigvis ikke smittsom om bord. Antares har kontakt på VHF med kystvenner fra Egersund når vi går langs Jærkysten. Flere av oss stevner mot Kvitsøy. Øyriket langt der ute mot havet møter oss med et fantastisk lys og en nydelig bebyggelse. Det er fullt av båter i Ustabøhamn, selv om min venn Vidar fra kystlaget Romsa forsøker å rydde plass til Antares. Vi finner imidlertid en ledig kaiplass like ved fergeleiet som er enkel å manøvrere inn i med nytt mannskap. Vi går kveldstur med hele familien rundt på øya. Vi koser oss med synet av svært mange villahager som har en fantastisk blomsterprakt. Det forsterker den positive opplevelsen av øygruppa.
Mandag 25/7 Kvitsøy – Borgøy (kr 150 inkl strøm) 21 nm
Borgøy domineres av slekta Hetervig. Aashild Hetervig trodde ut fra 10 års statistikk at det skulle bli en ganske rolig dag, men sol og varme gir en stor tilstrømming av gjester til brygga på Borgøy Notservice og sjøhusferiesenter. Fiskesuppe, kaldt fatøl og hvitvin frister - også etter at Antares legger seg til kaia og ruver, en meter fra restaurantveggen.
Terje Hetervig bor på øya og driver Haugaland skyssbåt AS og kjører skoleskyssbåten Rotvær. Han smetter inn bak Antares med millimeterpresisjon. Antagelig kan han klare det i blinde. Kone og datter venter på kaia og gir pappa en klem.
Utpå dagen praier en lett gjenkjennelig, sprudlende haugesundsdialekt Antares. Min venn Lewin, denne gangen endelig med ”kånå” Gundvor, dukker opp for 3. gang i sommer. Vi finner umiddelbart den hyggelige og lattermilde tonen, igjen.
14 år gamle Mikkel Hetervig (sønn av Aashild) imponerer mange av oss voksne som slapper av med utepils på bordene langs bryggekanten. Han skal ut i den flotte, gule jolla si med to små søskenbarn. Vi betrakter hvordan han rolig og med stor pedagogisk innsikt hjelper de med redningsvestene og instruerer i hvordan de skal sitte i båten. Like etter ser vi en av dem som stolt, smilende sitter i gummiringen (romperisteren) bak jolla i trygg og rolig fart. Et rørende og herlig syn for oss som er opptatt av båtlivet i framtiden.
Tirsdag 26/7 Borgøy
Oddgeir er øyas praktiske tusenkunstner. Han konstruerer foringsanlegg for laksemærer, bygger og reparerer det meste. Han svarer positivt når jeg kort spør om han har noe sagflis jeg kan sope opp fra kappsaga hans (han står opptatt med en båt og demontert påhengsmotor som dingler i en kran). Du skal vel ”maure” du som har trebåt, konstanterer han.
I dag padler matros Sebastian kajakk og får praktisk opplæring i å kjøre med Antares sin planende jolle.
Det er en fantastisk dag for barna som leker, fisker, ror og bader med barnebarna til Lewin og Gundvor. Besteforeldrene er noen solstråler og unikum til å ta seg av de unge, som antagelig vil huske denne dagen resten av sitt liv. Telefonnummere utveksles i skumringen, før vi tar avskjed med dem alle.
Ons 27/7 Borgøy – via Føresvik på Bokn - til Haugesund (kr 150-300 inkl strøm) 26 nm
Familien Robertsen mønstrer av på Føresvik – et anløp for hurtigbåten mellom Bergen og Stavanger. På returen kommer mine nevøer Ole (15) og Arne (19). Ole har fått tilbud om båttur som oppmerksomhet fra onkel, for manglende oppmøte i konfirmasjonen. Storebror får selvsagt henge på. Skal bli trivelig å bli enda bedre kjent gjennom tett samvær og sjømannskap!
Ved tillegging i Haugesund møter jeg igjen havnevakt Arne, som tok så godt i mot ved forrige besøk primo juni. Det ligger svært mange båter langs de lange gjestekaiene, så gutta får utfordringer ved tillegging utenpå en seilskøyte fra Fosnavåg. Nevø Arne gjør fast den første tampen og Ole holder fenderen som er så viktig å holde der båtene møtes - prikkfritt.