Russiske rikinger banker på
Norskekysten er heldigvis tilgjengelig for både kong Salomo og Jørgen Hattemaker, men det er viktig å huske at Jørgen er den viktigste bæreren av kystkulturen vår!
Turens mål:
Oppleve kontraster med kystnatur og folk rundt Skagerrak (Bohuslän, Jylland, Sørlandet) og på Vestlandet. Betrakte båtens plass i sjela på menneskene. Hvordan påvirkes livet av de korte intense opplevelsene vi unner oss i fritidsbåten om sommeren eller av å være yrkesaktiv på kysten? Gleder, utfordringer, stress eller sjelefred?
Lørdag 25/6 Bergen
Champagnebåten viser seg å være bebodd av leie-skipper Paul fra England, som både er los i Southampton og har sertifikater til å føre store skip. Han driver med sitt enmannsfirma, Oceandelivery og kjører rikmannsbåter over store havstrekninger. Denne gangen er han hyret inn i flere uker som skipper på denne 70 fots Sunseeker fra Bergen med ”very exclusive” cruisepassasjerer. Været blir bedre og bedre, og både Vågen og Bryggen fylles opp. Det er som en maurtue i byens sentrum når det ligger 5 store cruiseskip i byen. Både turister og bergensere promenerer langs brygga og beskuer båtene. Den 64 fot lange hollenderen som lå innenfor Antares i går har reist videre i morges. Vi har derfor stokket om på båtene slik at champagnebåten ligger innerst mot brygga. Paul tar derfor unna det meste av glaning og spørsmål fra interesserte mennesker, for båter fenger folk! Etter en trimtur opp til Fløyen, blir jeg invitert på forfriskninger fra sunseekerns kjøleskap, og Paul og jeg utveksler sjømannshistorier. Det er et privilegium å få lytte til hans reflekterte og dannede historier, og etter hvert også noen andre… Det legger seg flere større motorbåter utenpå oss, og vi registrerer mange høye kneløft og mye tripping over dekk utover lørdagskvelden.
Søn 26/6 Bergen
Enda en nydelig dag i Bergen. Repertoaret for trimturer blir utvidet. Jeg går opp til Fløyen, Rundemanen, Blåmanen og Fløyvarden, mellom gode pauser i solsteika. Sårbeint tilbake om bord blir jeg møtt av middagsinvitasjon til Paul. Herlig!
Man 27/6 Bergen
Regn i bøtter og spann. Paul kjører båten tidlig av gårde for en reparasjon, så Antares blir eksponert for bryggevandrende bergensere som ikke bryr seg om rekordmengder av regn. Turistene er trukket innendørs. Jeg bruker dagen til byvandring og museumsbesøk. Eldste sønn, Andreas, kommer med Oslotoget og mønstrer på. Han har noen dager fri fra sin sommerjobb som matros på Rigmor og Rigfar i Sandvika, og har lyst på enda mer av sjølivet!
Tirs 28/6 Bergen – Kilstraumen i Austrheim (kr 200 inkl strøm) 28 nm
Slusene åpner seg fra oven i dag, men det gjør ingenting når vi kjører på vann. Det er underlig og flott å beskue bekker som ligner Vøringsfossen der de spruter store og skumhvite ut fra skog og bergnabber og ned i de smale fjordene nord for Bergen. Andreas trener på manøvrering av Antares. Det er praksis som trengs for å beherske et fartøy på denne størrelsen i trange farvann.
Kjelstraumen vertshus har laget et strøkent brygge- og rorbuanlegg som vil legger oss ved. Stedet og den flotte hovedbygningen skilter med en viktig kysthistorie som dokumenteres tilbake til år 1610. Håper de lykkes i framtiden etter sine store investeringer i dette historiske kystknutepunktet rett ved dette sterke straumsundet som alle sjømenn som har passert har merket seg!
Onsdag 29/6 Kilstraumen – Fedje (gratis på enkel kai eller kr 150 inkl strøm på flytekai 11 nm
Værmeldingen styrer hvilke havner vi satser på å besøke. Yr melder at regnet skal gi seg, men erstattes av økende vind - opp til sterk kuling på fredag. Vårt sterke ønske om å besøke Fedje må realiseres umiddelbart hvis vi i det hele tatt skal rekke det. Fedjefjorden går greit i frisk bris, og når vi kommer inn i Kirkevågen står Trond Ågotnes på en kai og vinker oss inn. På Fedje tar de i mot gjestende båter om sommeren enten ved å møte dem med jolle ved innseilinga eller med havneverter som vinker inn fra en av de flere kaiene rundt Kirkevågen. Vertene er på forhånd varslet av Torger (pappaen til Trond) som alltid har full oversikt over havna fra vinduet i 2. etasje over Pernillekafeén! Lene og Trond driver Pernillekafeén som denne vinteren ble kåret til Nordhordlands beste spisested. Når Andreas og jeg spiser Lenes deilige middag med fiskesuppe lokalt fanget hvalkjøtt, peker hun på deres nyeste investering – en softicemaskin! De ønsker at alle besøkende skal finne noe spennende ved ”landsbyen i havet”, som faktisk har så mye som 600 fastboende. Regnværet letter og vi går kveldstur. Området rundt vågen framstår idyllisk i en etterlengtet og nydelig solnedgangen.
Torsdag 30/6 Fedje – Eivindvik i Gulen (kr 70 inkl strøm) 20 nm
På Fedje er det fortsatt en båt som driver hvalfangst. MK Olavsson har et lite utsalg på kaia hvor vi kjøper førsteklasses hvalkjøtt til en rimelig pris. Dagens trimtur går langs vei og Nordsjøløpe sørover på øya. Ved et veiarbeid kommer vi i prat med sprengningsbasen Kjell. Øynene lyser av begeistring når han hører at vi er på båtferie. Han forteller at det ikke er mange salver igjen før han skal av gårde på ferie med familien i deres Skilsø 975 til årets feriemål på Sørlandet. Værmeldingen stadfester at det blir sterk kuling på kysten fra i kveld, så vi må dessverre forlate denne spennende øya for å unngå å ligge værfast eller få enda en ”ommøblering” av Antares. Vinden øker og klemmer Antares mot brygga, men med Andreas som profesjonell matros er det enkelt å presse ut baugen med bruk av et akterspring.
Turen østover og ”innover i landet” er praktfull - forbi Skjerjehavns litt vanskelige havn, og inn til Eivindvik i Gulen. Her legger vi til på en godt bevart kai akkurat som rutebåtene har gjort i svært mange år. Det er også god plass på tilliggende og enkle flytebrygger. På kaia er det en nostalgisk museumsutstilling, dusjer og vaskerom, blomster- og matbutikk. Stedet og omgivelsene er praktfulle! Jeg er lei av å høre på lensepumpa og gjentar ”mauring” under skroget akter. Trebåtbygger Klaus fra Risør står på kaia og betrakter mens jeg jobber ”der nede”. Under jobbinga og sludringen med Klaus, kommer en hollender forbi og spør om hva som skjer. Når vi forsøker å fortelle om mauring så gapskratter han og rister han på hodet. Nei, en slik sjømannskrøne biter han ikke på!
På en liten kveldstur innom Eivindvik fjordhotell, forteller hotelsjef Laila om Eivindvik og om tuftene fra Gulatinget der Norges folkestyre så smått ble utviklet på 800 – 1300 tallet.
Fredag 1/7 Eivindvik
Jeg våkner brått kl 0630 av en ukjent lyd og spretter opp på dekk i bare trusa. Det er Benny fra Middelfart i Danmark, som seiler alene med bikkja og kom sliten til havn i går kveld, som kaver intil skutesiden på Antares. Han driver med forhaling av sin gamle 32 fots seilbåt. Årsaken sperrer det meste av utsikten ut over bukta - den 100 fots lange yachten ”Favorita” med 5 manns besetning og 4 særdeles pengesterke russiske passasjerer. De har purret Benny for at han skal flytte båten sin. På baugen står engelske Paul som jeg lå ved siden av i Bergen, og hans bergenske oppdragsgiver! Etter hastig hilsing hjelper vi til med en vanskelig tillegging hvor de okkuperer det meste av kaia bak Antares. Jeg håper de har avtale om å ligge der, for ankomsten og plassbehovet berører ganske mange vanlige båtfolk. Norskekysten er heldigvis tilgjengelig for både kong Salomo og Jørgen Hattemaker, men det er viktig å huske at Jørgen er den viktigste bæreren av kystkulturen vår!
I hele dag skal vi kose oss her i Gulen med besøk til den flotte kirka, landets eldste steinkors, Olavskilden, og selvsagt tingstedet Gulating – det drøyt 1100 år gamle arnestedet for vårt enestående norske samfunn!