VANT først i mål uansett klasse ble 'Team Leon' med tre generasjoner vikinger
VANT: Først i mål uansett klasse ble "Team Leon" med tre generasjoner vikinger. Leon i midten, pappa Daniel til høyre og bestefar Steinar Nicolaysen.

52 roere i kapproing fra Bogen til Holmsbu

Den årvisse kapproingen fra Bogen til Holmsbu ble et durabelig oppgjør om Ole Prambyggers pokal. Se video.

Publisert

Den legendariske Ole Prambygger eller Ole Olsen fra Bogen ble 94 år gammel. Han bygget prammene sine i det vesle røde båtbyggeriet i Bogen. Han og familien har bygget over 1000 prammer under navnet "Holmsbuprammen". Sønnen Jan tatt opp tradisjonen både med prambygging og kapproing, og er primus motor for den årvisse kapproingen fra Bogen til Holmsbu. I år ble kapproingen arrangert for 19. gang. Det ble et durabelig oppgjør om Ole Prambyggers pokal. 

VANT pramklassen og Ole Prambyggers pokal gjorde Svend Vold og Theodor Fagervik Vold.
VANT pramklassen og Ole Prambyggers pokal gjorde Svend Vold og Theodor Fagervik Vold.

Kapproingen starter med en sosial del, der roerne ror sammen til Bjønnskjær. Der legges startlinjen ut. – Når det hvite flagget går ned får vi horn både her og der sier en av roerne Kjell Jøntvet som har vært med i kapproingen gjennom flere år. 76 åringen ser på kapproingen som årets store manndomsprøve forteller han.  Det er det åpenbart flere som gjør, for roerne gir alt for å komme først i mål i Holmsbu. 

VANT DAMEKLASSEN Lise Lieng og Henriette Liland.
VANT DAMEKLASSEN Lise Lieng og Henriette Liland.

Roerne kom fint av gårde i år uten tjuvstarter. Det deltok 52 roere i årets kapproing, 15 prammer, to Flisviksnekker og to færinger og to strandebarmere fra Rødtangen Kystkultur. Sistnevnte skapte stor stemning med trompetblåsere, innmarsj og veritabel kappedyst. Lagene fra Rødtangen hadde satt opp egen pokal i klassen. De større båtene starter med to og fire minutters tillegg på roerne i pramklassen. Det er prammene som konkurrerer om Ole Prambyggers pokal, men det handler også om hvem som kommer først i mål av alle. 

VINNERTEAMET fra Rødtangen Kystkultur.
VINNERTEAMET fra Rødtangen Kystkultur.

Det skilte seg raskt ut en lederpram i årets kapproing. Ombord satt pappa Svend Vold og sønnen Theodor Fagervik Vold. De rodde feltets eldste pram bygget i 1960. "Den er pen og lekker," som det het i en humoristisk båtsannonse en gang, og teamet måtte skifte på å ro og øse. Pappa Sven har imidlertid en god rutine etter å ha vært med i løpet atten ganger, men aldri vunnet. Lenge lå de an til å vinne hele løpet også, men vikingene ville det anderledes. For omtrent midtveis i heatet avanserte de båt for båt. Det var en imponerende laginnsats i vikingskipet. De byttet på å ro og snart spiste de inn alle konkurrenter. Ut av sundet ved Bakkeskjær kom de først av alle. Nå hadde de bare den gule rundingsbøyen igjen før de var i mål. Men bakfra halset konkurrentene. Lagene fra Rødtangen kystkultur meldte seg kraftig på i innspurten med imponerende roing og perfekt teknikk. Team Leon var det imidlertid ingen som kunne gjøre noe med. De gikk først over mål. Det ble nesten kollisjon rett foran målstreken både med båter og brygge men bakenforliggende båt har vikeplikten og Rødtangen båten gav seg før katastrofen var et faktum. Svend og Theodor kunne dermed krysse målstrekene som vinnere av pramklassen og den gjeve Ole Prambyggers pokal. Vant i klassen for ren jentebåt gjorde Lise Lieng og Henriette Liland.