STRANDHUGG: RAET NASJONALPARK
Magisk på Sandøya
Blant alle perlene for båtfolket i Norge er Sandøya i Aust-Agder et av de vakreste og mest idylliske stedene vi har besøkt.
Båt er nødvendig for å komme til Sandøya. Taxibåt eller rutebåt er et alternativ. Vi leide en båt via Kote Null, som tilrettelegger for aktiviteter som vi det neste døgnet skal få med oss på denne fantastiske øya. Allerede før vi har fortøyd innser vi at dette er et nydelig sted. Det er en egen ro, uten trafikk, og med lyd fra livet på sjøen rundt oss.
Denne nesten fire kvadratmeter store øya har om lag 200 fastboende. Selv om det er sju kilometer vei finnes det bare én bil her. Det er butikkbilen, som sørger for mat til eldre og uføre. I tillegg kan postbilen sees om morgenen, og til tider en firehjuling som tar seg av renovasjonen. Men det er alt, og ellers er det helt stille. Den frodige øya minner på mange måter om Koster i Sverige eller Veierland.
Ved brygga blir vi møtt Nina Noem Hansen fra Kote Null med en trillevogn. Etter å ha fått all bagasje på vogna, viser hennes kollega Tom Toftesund oss veien til stedet der vi skal overnatte. Det virker nesten litt feil, men vi rusler stadig dypere inn på øya. Inn i skogen. For denne gangen har vi ikke sjøutsikt og bølgeskvulp. Vårt overnattingssted heter treffende nok «Inne i Granskogen». Stedets eiere er midt i snekkerarbeid når vi ankommer. Bygningen ligger ved et lite og tjern. Perfekt for bading, tidligere drikkevann for de fastboende på øya.
Feil øy, men riktig valg
Paret Kjartan Høvik og Kristin Støren legger fra seg hammer og malerkost. Det er egentlig tilfeldighet og flaks at de havnet her. Egentlig skulle de kjøpe feriehus på Sandøya i et annet fylke. I alt finnes det nærmere 30 øyer som kalles Sandøya i Norge. De delte seg på visning, men forsto etter hvert at det ikke var utenfor Porsgrunn i Telemark.
– Så dere havnet rett og slett på feil øy?
– Eller rett øy, alt etter som man ser det, humrer Kristin Støren. Vi setter oss på verandaen, med utsikt mot tjernet. Jentene har funnet seg til rette ved ei lita brygge og ei hengekøye ved vannkanten. Alt er bare fryd og gammen. Kan en sommer bli bedre? Ekteparet forteller at tomta har driveplikt.
– Vi så for oss å drive med blåbærproduksjon. Men etter hvert ble vi kjent med aktiviteten her på øya, og skjønte at det var mangel på overnatting, sier Paret Kjartan Høvik. Snart har de overnatting for så mange som 30 gjester, fordelt på ti rom. Under vårt besøk er overnatting for 19 personer klare.
Paret forteller at flere av gjestene som har overnattet her har kommet med enkle båter, også kajakker som lett kan trekkes opp før rusleturen inn i skogen.
I sommerukene er det frokostservering, mens man utenfor sesongen kan leie hele bygget. Og frokosten er førsteklasses.
Det finnes også andre overnattingssteder på øya. La Locanda de Marie er et sjarmerende lite gjestehus kombinert med en ekte italiensk restaurant. Kokken er italiensk, mens hans norske kone sørger for det lokale språket. Her er det i alt fire rom.
I løpet av oppholdet besøkte vi også Seilerhytta. Denne ligger ikke på Sandøya, men like ved, på Bjorholmen utenfor Borøya. Vi kommer tilbake med et strandhugg fra Bjorholmen ved en seinere anledning. Kote Null anbefaler også ei hytte på Lyngør, og de har et samarbeid med Aust Agder Turistforening, som disponerer tre hytter i skjærgården. Det er med andre ord rikelig med overnattingsmuligheter, selv for oss uten sovekomfort i båten.
Og det er nettopp det som er så fint med denne turen: At man kan få så mye ut av det enkle båtlivet. Pengene som ikke brukes på dyrere overnattingsbåter rekker langt om man finner slike alternative overnattingsperler. Og samtidig gir det mulighet for å oppleve så mye mer, mens båten venter på oss i havn, klar til neste etappe.
Pølser og stearinlys
Vi rusler fra overnattingsstedet på Sandøya til Ragnvalds pølsemakeri. Flere er ute og spaserer i den svale sommerluften. Alle hilser på hverandre, og sommerkvelden er perfekt. Det er ikke til å unngå å legge merke til alle hengekøyene. De er over alt på øya. Etter hvert merker vi også matlukten. Det viser seg nemlig at øyas pølsemakeri har grillbuffet og konsert. Og det er nettopp dette som er så fantastisk med denne øya, at det bor bare snaut 200 mennesker her, men mange er med og skaper liv og stemning.
Vi får smake Ragnvald Zwilgmeyers egenproduserte pølser i flere varianter. Ragnvald Zwilgmeyers forteller at han har drevet pølsemakeriet i tre år, og kombinerer lidenskapen med jobb som kokk på Nordsjøen. Kona Linn Zwilgmeyer driver en liten kafé der pølser og andre godsaker selges, i tillegg til hennes lysstøperi.
– Det blir bare mer og mer å gjøre, selv på en øy der det bare bor 200 mennesker, forteller Ragnvald Zwilgmeyers. Vi treffer ham neste dag inne på pølsemakeriet. Han stapper pøler med blåmuggost for de neste dagene. I tillegg lager han brautwurst, lammepølse, klippfiskpølser, chorizo og karripølser. Om bare to dager skal han ut på Nordsjøen, men får hjelp fra Kristian Jakobsen som også er kokk på samme båt, og han skal hjelpe mens pølsemakeren selv er borte.
Vi besøker også cafeen og lysstøperiet til Linn Zwilgmeyer.
– Jeg hadde lyst til å finne på noe. Det startet kanskje som en 40-årskrise, så ballet det bare på seg, humrer Linn Zwilgmeyer. Inne i det kombinerte cafeen og lysstøperiet står hund blant håndyppede og støpte lys i farger inspirert fra naturen. I tillegg er det et bra utvalg av lokalproduserte varer og spennende interiør.
Niogførrfemten
De fastboende på Sandøya har skapt et varemerke som gjenspeiler initiativet og gleden over å bevare et samfunn på denne øya. Det skal vel godt gjøres å finne flere ildsjeler på et så lite område.
Når vi går rundt legger vi merke til flere bygninger som har fått skiltet «Made on Sandøya». Dette viser seg å være et lokalt initiativ som omfatter 16 forskjellige virksomheter, og man finner helt sikkert flere som er verdt et besøk.
Tre av disse er for særegne matopplevelser. Og da er det ikke snakk om ordinære restauranter. Hver av disse tre har sine spesialiteter. I tillegg har øya sin egen mer eller mindre fastfoodrestaurant, og det fortelles at de også har sine egne spesialiteter. Øyas egne bakeri, Brød og Vind må vi heller ikke glemme.
Er du litt over snittet båtinteressert så kjenner du trolig også til Sandøy båtbyggeri. Niogførrfemten overtok driften av- og lokalene til Sandøy båtbyggeri i 2012, og viderefører tradisjonen. Her tilbys for øvrig også kortidsfortøyning.
Et annet sted å komme til er ved dagligvarebutikken, som også har brygger, eventuelt ved restauranten Basthaven som også har gitt mersmak etter besøket på øya. Med brygge for tilreisende med båt, ligger den strategisk til. Med sin skjærgårdsidylliske beliggenhet og lokale kreativitet skjønner vi godt at gjestebrygga her nesten er full av restaurantgjester.
Vi kommer i snakk med eieren om mulighet for å tilberede tang og tare, og vips, så får vi smaksprøver. Grisetang og gravet skarvebryst er et par av høydepunktene, som selv de mest skeptiske vil like når de treffer smaksløkene.
Den tredje restauranten er La Locanda Di Marie, en ekte italiensk restaurant som har fått plass i øyas gamle bedehus. Stilen er blitt italiensk, men prekestolen er bevart. Vi er stappmette når vi går forbi, og skulle ønske vi hadde minst en dag til for også å prøve denne restauranten. Den italienske kokken er i gang med pizza, og selv deigen bruker han et par døgn på, for å få perfekt. Her er det virkelig et lite stykke Italia, på øya i Aust-Agder. Før vi er ute av døra har vi bestemt oss: Hit skal vi tilbake!
Øyas klister
Kote null å legge til rette for de gode opplevelsene i denne skjærgården, og det var slik vi kom i kontakt med disse entusiastene. Vi snakker med Nina Noem Hansen, og hun forteller at deres filosofi er at hvis alle bruker sjøen litt, og med det også tar vare på den, så kan det utgjøre store forskjeller i fremtiden. Pioner-båtene som leies ut er bare en liten del av deres aktivitet. Kommer du med egen båt tilbyr de også SUP og kajakker, og til og med vannscooter som er lov i denne nasjonalparken. I tillegg gir teamet oss også god hjelp med tilrettelegging av overnattingsmuligheter.
– Vi startet med å leie ut båter, vannscootere og kajakker, samt levere opplevelser i skjærgården. Alle vet hva en fjord er, men ikke nødvendigvis hvordan den ble til, forteller Noem Hansen
Med alle mulighetene som finnes innenfor nasjonalparken mente initiativtakerne at det manglet noen som kunne være klisteret mellom alt som skjer av aktiviteter og private initiativ.
– Den største interessen er folk som vil fiske eller ønsker mer sammensatte programmer. Vannsport er også populært, fortsetter Noem Hansen.
Raet Nasjonalpark
Raet nasjonalpark er ikke et geografisk navn, som andre nasjonalparker. Dette er Norges 46. nasjonalpark. Den har fått navn etter et geologisk fenomen; altså Raet – endemorenen fra siste istid som endte for 10–12 000 år siden.
Deler av endemorenen kan sees som rullesteinstrender flere steder i nasjonalparken. Den marine nasjonalparken har et samlet areal på om lag 607 kvadratkilometer, og 98 prosent av dette området er sjø, eller rettere sagt under sjø. Men selv om det er en nasjonalpark er det tillatt å fiske og drive fangst. I tareskogene skal det være et mangfoldig liv, med flere fiskearter og skjell, krabber og hummer.
Kort fortalt ligger nasjonalparken i havet, og går i land på Sørlandskysten i Aust-Agder. Man kan oppleve nasjonalparken langs strendene fra Fevik til Hasseltangen i Grimstad kommune, på øyene i skjærgården, på utsiden av Merdø, Tromøy og Flosterøya i Arendal kommune. Også i Tvedestrands ytre skjærgård, samt på Spekholmen, som er en del av Ytre Lyngør, i Tvedestrand kommune.
Ankomst med båt
Da Båtliv besøkte Sandøya var det begrenset med båtplasser, men det finnes muligheter og alternativer. Vi har ikke sjekket muligheten for å ankre opp, men det bør absolutt være et alternativ. Det planlegges flere båtplasser, med gjestebrygge ut fra kommunens brygge på Hauketanken. Denne var planlagt til fjorårets budsjett, men falt av en eller annen grunn ut av økonomiplanen til kommunen. Sandøy Vel arbeider også for å finne muligheter for bryggeplasser også andre steder på øya, ikke minst på østsiden der butikkbrygga i Sandøykilen er overbelastet om sommeren. I tillegg er det båtplasser for gjester på Basthaven restaurant på nordsiden av øya. Det er også korttidsfortøyning ved Sandøy båtbyggeri.