Helt magisk på Sandøya
Av perler for båtfolket er Sandøya i Aust-Agder et av de vakreste og mest idylliske stedene å gjøre et strandhugg. Selv har vi aldri opplevd maken til idyllisk øy.
BÅTLIV:
I sommer tester vi ferie med liten båt, men da vi tok turen til bilfrie Sandøya i Tvedestrand kommune valgte vi likeså godt å la Pioneren være igjen i Holmestrand. Valget var enkelt, for på Tvedestrand lå en annen Pioner 14 Active, bare en annen farge, og ventet på oss.
LES OGSÅ: Vi prøver det enkle båtlivet
Båten leies av Kote Null som har spesialisert seg i å tilrettelegge opplevelser og ferie for de som har lyst til å oppleve nettopp dette området, og da med spesielt fokus på Raet nasjonalpark. Med denne nye nasjonalparken som har det aller meste av arealet under vann, ønsker Kote null å legge til rette for de gode opplevelsene i skjærgården. Deres filosofi er at hvis alle bruker sjøen litt, og med det også tar vare på den, så kan det utgjøre store forskjeller i fremtiden. I tillegg til Pioner-båtene tilbys også SUP-brett og kajakker, og til og med vannscooter (låner av H&H motor, så her er det lokal samarbeid) som er lov i denne nasjonalparken. Kote null-teamet gir oss også god hjelp med tilrettelegging av overnattingsmuligheter, som er et kapittel for seg for Sandøya, som vi kommer tilbake til i en seinere artikkel.
Unikt
Øya har sju kilometer med veg og er uten broforbindelse. Det finnes bare én bil på øya, og det er butikkbilen, som kjører mat til eldre og uføre. I tillegg kan vi se postbilen, men ellers er det helt stille og minner på mange måter om Koster i Sverige eller Veierland ved Nøtterøy, i det som nå heter Færder kommune. Vi vil tørre å påstå at Sandøya er enda mer idyllisk.
Vi må også si litt om Raet nasjonalpark, som ikke er et geografisk navn, men et geologisk fenomen. Navnet Raet er endemorenen fra siste istid, og ligger i havet og går i land i dette kystområdet fra Lyngør til Hasseltangen i Grimstad.
LES OGSÅ: Garantert moro for en billig penge
Ro
Vi rusler fra «Inne i Granskogen», der vi overnatter til Ragnvalds pølsemakeri (vi kommer tilbake med mer om disse stedene). Og vi skjønner vi fort at her har vi kommet til et sted med god stemning, der alle hilser på alle. Det er fred og ro som er alle forunt i tider der stress bare er fornavnet for mange ferierende. Sandøya oppleves som rake motsetningen, men selv om øya ikke har biler har den høyteknologien på plass bedre enn selv flere av småbyene i Norge. Ungene puster lettet ut når de får høre at øya har internett via fiber og får sjekket snappen. Heldigvis viser det seg at mobilen mer eller mindre blir glemt i alle de gode inntrykkene som øya gir. Det oppleves helt magisk når vi vandrer rundt her. Ser den ene attraksjonen etter den andre. Helst skulle vi hatt en uke, eller uker, hvis det var mulig.
Lokale tiltak
Fra naturens side har øya en nydelig natur med svaberg og skog, og det fortelles at en femtedel av selve Sandøya er omfattet av barskogvernet, en ganske å unik kombinasjon i en fredet skjærgårspark.
LES OGSÅ: Enkel, men beste overnatting
De fastboende på Sandøya har skapt et varemerke som gjenspeiler initiativet og gleden over å bevare et øysamfunn. Det skal vel godt gjøres å finne flere ildsjeler innenfor et lite område som her. Når vi går rundt ser vi hus som har fått skiltet «Made on Sandøya».
Dette er et lokalt initiativ og i dag omfatter 16 forskjellige virksomheter, og flere er verdt et besøk. Tre av dem for en spesiell matopplevelse . Og da er det ikke snakk om vanlige restauranter, men alle med sine spesialiteter. I tillegg har øya sin egen mer eller mindre fastfoodrestaurant, og det fortelles at de også har sine spesialiteter som vi ikke finner andre fastfood-steder.
Niogførrfemten
Er du litt over snittet båtinteressert så kjenner du trolig også til Sandøy båtbyggeri. Niogførrfemten overtok driften av- og lokalene til Sandøy båtbyggeri i 2012, og viderefører tradisjonen. Her tilbys for øvrig også korrtidsfortøyning. Et annet sted å komme til med fritidsbåten er ved dagligvarebutikken, som også har brygger. En tredje mulighet er ved restauranten Basthaven som vi også kommer tilbake til.
Men en av øyas utfordringer er gjestebrygger. Men her sies det at det trolig kommer en løsning med gjestebrygger sørøst på øya. Det skulle egentlig kommet i år, men på grunn av saksbehandlingsfeil ble det ikke bevilget penger til gjestebrygger i år. Med gjestebrygger neste år bør Sandøya stå på listen over steder som skal besøkes hvis man er i området.
LES OGSÅ: Uthavnsidyllen Portør
Må oppleves
Sandøya er et besøk som bare må oppleves, som ikke helt til sitt fulle er mulig å beskrive. Men det var et noen ord som gikk igjen, da to barn, kone og undertegnede vandret rundt på øya, som magisk, idyllisk og unikt. Hvis jeg skulle lagd en liste over steder man bør besøke før man dør, hadde denne øya vært høyt oppe.
LES OGSÅ: Litterær landlov
Tilgjengelgihet
Har du ikke båt i dette området er det også flere muligheter for å besøke øya. En av dem er å leie båt, i vårt tilfelle via Kote Null. De kan da også legge opp turopplevelsen mer eller mindre for deg, og få kjenner øya og omgivelsene bedre enn dem. I tillegg er det flere overnattingsmuligheter, som Inni Granskogen som har flust med sengeplasser, og virkelig kan anbefales, samt La Locanda Di Marie, som vi bare har vært innom, men som også virker tiltalende. Alternativ transport er rutebåt ut til Sandøya via Hagefjordbrygga en mulighet. Ellers er det hva vi kan kalle korttidsplasser, ved butikken, tidligere Sandøy båtbyggeri eller ved restauranten Basthaven hvis du skal spise der. Øya fortjener virkelig gjesteplasser, og vi håper det er på plass neste år. I flere artikler skal vi se på de forskjellige opplevelsene og mulighetene på den nesten fire kvadratmeter store øya i Tvedestrand kommune.