Full gass for racere og sniler
Flostaregattaen er ikke som andre båtrace. Her konkurrerer man med det fartøyet man har, enten det er en rib, jolle, racing-båt eller sjekte.
TRADISJON: Om de ikke er se kjappeste rundt Tverdalsøya, er sjektene/snekkene i Flostaregattaen et vakkert og kjært syn. Fotos: Linn og Ørjan Krogh Hansen.
I helgen var det tradisjonen tro full fart i sundene rundt det lille tettstedet Kilsund utenfor Tvedestrand.
Den årlige Flostaregattaen er ikke én regatta, men et todagers arrangement som inkluderer det meste av motorfartøyer i fritidsbåtsjiktet, fra Offshore-, til jolle-, sjekter og veteranbåter i tre.
Lørdagen var forbeholdt Mekonomen Grand Prix, med nordisk mesterskap for Offshore V-150, Offshore Thundercat, og rundebaneløp for Thundercat.
Fargerikt fellesskap
Søndag var det det duket for de klassiske Flostaregattaene, med joller,- «Tverdalsøy rundt» for veteranbåter og sjekter, og til slutt Fjordløpet. Sistnevnte går i år fra havnebassenget ut til Oksefjorden og tilbake, tilsammen to runder.
Spesielt interessant var søndagens ordinære regattaklasse, som startet etter jolleklassen. Her stilte alt fra klassiske veteranbåter i tre til plastsnekker og 80-tallets passbåter. For de fleste er underholdningfaktoren i denne klassen minst like viktig som fart og plassering. De siste hundre meteren inn til mål foregår tett inntil land, noe som gir publikum god oversikt fra diverse knauser og broer i sundet.
Mens de raskeste i dag brukte rundt kvarteret rundt Tverdalsøya, ség de siste over målstreken etter en knapp time.
Konkurranse i snilefart
Å komme først er dog ikke det viktigste ifølge flere av deltakerne.
– Jeg lå og knivet det siste stykket med en Polarsnekke. Og så klarte jeg til slutte å komme såpass foran at den var nødt til å holde av plassen for meg inn til mål. Dermed kom jeg først, ler Stig Halseth, som brukte rundt 50 minutter på runden med sin tresnekke «Flipper» fra 1971.
Halseth, som deltar for tredje gang i Flostaregattaen, flyttet fra Steinkjer til Kilsund for noen år siden, mens snekka opprinnelig kommer fra Risøya.
Trønderen hadde for inntil syv år siden kun erfaring med robåter, da han etter å ha sett et svensk TV-program fant ut at han måtte prøve båtlivet. At han kjøpte «Flipper» i Sandefjord og tok med seg til sørlandsbygda har han aldri angret på.
Se flere bilder ved å klikke på linken under