Ertec-sjefen dro til Oslo for å vise sin misnøye
Geir Søraker i hjørnesteinsbedriften Ertec AS i Tvedestrand, som vi kjenner som spesialist på vindskjermer, dører, aluminiumsprofiler og syrefast til fritidsbåter, har ikke for vane å demonstrere. I går gjorde han det, foran Stortinget, for å markere avstand til regjeringens strømpolitikk.
Hittil i år har Tvedestrandsbedriften, med sine 60 ansatte, betalt 1.6 millioner kroner i strøm.
-Jeg hadde aldri trodd jeg skulle bli demonstrant foran Stortinget, men nå er situasjonen så ekstremt alvorlig at jeg gjorde det, sier Geir Søraker til Båtmagasinet.
-Jeg er helt oppgitt, både på vegne av egen bedrift og på vegne av våre kolleger i andre bedrifter i nettverket vårt her på Sørlandet. Dette går over stokk og stein. Enkelte har fått strømutgifter økt fra 16 til 37 % av omsetningen sin. Hvordan er det da mulig å drive sunn butikk, spør han.
Én million mer
-Det er én million mer enn vi betalte i hele 2020. Og for én million kroner på bunnlinjen skal du jobbe lenge for å tjene i denne bransjen, sier Geir Søraker. Søraker merker godt at konkurransen med utenlandske aktører er tøff og marginene små. I båtbransjen har flere produsenter enten flyttet ut eller gitt opp konkurransen med utenlandske aktører.
-Vi har de siste årene hatt det tøft nok som det er, uten denne uhyggelige strømsituasjonen. Nå ser vi bunnlinja igjen skrumper dramatisk inn, sier han. Søraker har i flere år forsøkt å trenge igjennom hos rikspolitikerne med beskrivelse av den stadig mer vanskelige situasjonen, men han har snakket til døve ører.
- Før han ble olje- og energiminister fikk jeg ihvertfall svar fra Terje Aasland. Da takket han stort sett for mine henvendelser, men nå, etter at han ble minister, er det dørgende stille fra den kanten., sier han.
Ikke fullt tre prosent
Søraker sier ifølge Tvedestrandsposten at av de 18 bedriftene i nettverket som dekker den aktuelle regionen, ser det ut til at kun to bedrifter med til sammen 20 ansatte vil nyte godt av regjerningens forslag om å dekke 25 prosent av beløpet over 70 øre, vel og merke om dette utgjør mer enn tre prosent av omsetningen. De øvrige bedriftene, hvor blant andre Ertec er med, finner vi 728 ansatte.
Ertec har regnet seg frem til at strømregningen utgjør 2.7 prosent av omsetningen første halvår og dermed faller bedriften utenfor strømstøtten.
De neste 600 årene...
-Billig kraft har i alle år vært en av de viktigste forutsetningene for norsk industri, sier Søranker til lokalavisen.
Norge hadde i fjor en nettoeksport på over 17 milliarder kilowatt-timer. Ertec-sjefen har regnet seg frem til at det er nok til å holde de 18 bedriftene i nettverket på Sørlandet gående i nesten 600 år, med et samlet årlig forbruk på over 27 millioner kilowatt-timer.