Båter i sjøen 2022
Vil gjøre båtlivet mer sosialt
Bennington stiller ut en hel flåte med pongtongbåter på Båter i sjøen. Nå vil de lære oss sosialt båtliv «the american way».
–I USA selges det 70 000 pongtongbåter i året, og Bennington er en ledende produsent. De er faktisk den største enkeltkunden til Yamaha world wide, sier Linda Karlsen, som er salgsansvarlig for båtene i Norge.
Såkalte pongtongbåter har lange tradisjoner i USA. Med Bennington er denne typen båter nå også å få på det norske markedet. De amerikanske pongtongbåtene og trimaranene selges gjennom fem forhandlere på Østlandet og Sørlandet.
Håkon Grøttum i TB Rep og service i Fredrikstad er blant forhandlerne, som har tro på at nordmenn vil la seg omvende til det den amerikanske formen for båtliv. (Se video)
–Her er det plass til mange mennesker om bord, man kan bevege seg fritt omkring eller slappe av i komfortable sittegrupper, sier Grøttum. Han fremhever båtens stabilitet og fart. Trimaranskroget er også drivstofføkonomisk.
Vannski
Med sin store bredde og runde form, skiller båtene seg ut fra de vi vanligvis ser her i landet. 25-foteren som vises på Båter i sjøen har en bredde på hele 2,58 meter (8,4 fot). Den runde formen betyr ikke at båtene er langsomme. Søsterbåten Bennington RX23 tilhører sportslinjen i dette sortimentet av sosiale båter. Båten er bygget i aluminium og veier snaue to tonn. Med Yamaha VF200 hk på hekken koster båten fra 1,8 millioner kroner og oppover. Båten er klassifisert i CE-kategori C med plass til 12-15 personer.
Vi fant ikke toppfarten oppgitt på nettsiden til Bennington, men i en reklameartikkel fra VG Partnerstudio oppnådde testkjørerne en toppfart på 43 knop med storesøster RX25 Swingback, da med en Yamaha V8 350 hk på hekken. De to berømmet båten for trinnløs planingsterskel og lite krengning i svingene.
–Vi har sittet i salongen og spist middag med vannskikjører bak båten, sier Grøttum. Han forteller at han har kjørt pongtongbåten i vindstyrke 16 meter per sekund utenfor Strømtangen fyr i Østfold, og sier at det er en myte at pongtongbåtene kun egner seg på innsjøer, slik mange nordmenn tror.