Kaffe om bord - inneholder kjøpslenker
Kaffetips til båtfolk
Kaffe er en av de tingene vi aldri greier oss uten på båttur.
På kalde dager kan vi varme hender og sjel med et krus varm kaffe. På fine dager lager vi gjerne en kanne kaffe som vi koser oss med på dekk før frokost. På sure dager kanskje en kanne på køya før dieselvarmeren har gjort det behagelig å stå opp. Pulverkaffe bruker vi bare som «nødkaffe», og når vi lager kaffe under fart. Da fyller vi et par termoser med varmt vann, og så kan mannskapet selv lage det de ønsker underveis – om det nå er te eller kaffe, kakao eller «rett i kroppen»-drikker. Men så lenge vi ikke har løsnet fortøyningene, må det skikkelig kaffe til. Her er noen måter å tilberede god kaffe – uten bruk av kaffetrakter. Etter min mening er det ikke noe poeng i å bruke kaffetraktere for 12 volt. De bruker mye strøm, tar mye plass og lager slett ikke god kaffe. Kaffetraktere for 230 volt kan brukes, men krever landstrøm. De er dessuten lite praktiske å ha med seg om bord og gode traktere trekker mye strøm. Et alternativ kan faktisk væ-re de moderne kapselmaskinene som lager god kaffe og gir lite søl. Også noe for dem som vil bringe kafékulturen med seg på sjøen.
Se utvalg av bærbare (portable) Nespressomaskiner på Amazon her
Presskanne
Tidligere har vi brukt en presskannene i glass. Etter at kaffen er trukket har vi så helt den på termos.Glass-presskannene er imidlertid lette å knuse, og de holder dårlig på varmen. Hos Seatronic kom vi over en genial løsning, en termopresskasse fra LaPLAYA Thermoproducts, pris kr 399. Den er lagd i rustfritt stål og er uknuselig. Kannen tar 1 liter og holder kaffen varm en times tid. Ha malt kaffe i kannen og hell på kokende vann. Om litt er kaffen klar. Etter om lag fem minutter trykkes stempelet med sil sakte ned, og du kan nyte perfekt båtkaffe. Bruk helst kaffe som er lagd for presskanne. Den er finere enn kokemalt, men grovere enn filtermalt. De andre duger om du ikke finner presskannekaffe hos kjøpmannen på kaia. Stelton har en tilsvarende presskanne i samme design som de klassiske termosene (som er stilige å se på, men håpløse å helle fra). Pris cirka kr 400 i plast, cirka kr 550 med myk, sort overflate og kr 700 i rustfritt. Disse kannene er ofte på tilbud, cirka kr 200 for de rimeligste. Merk at dette ikke er termokanner, men de holder bra på varmen.PRESSKANNE OG KRUS. Det siste nye om man skal være trendy, er en kombinasjon mellom termokrus og presskanne. Altså en liten kaffebrygger for dem som ikke vil dele med andre.
Presskanne og krus
Det siste nye om man skal være trendy, er en kombinasjon mellom termokrus og presskanne. Altså en liten kaffebrygger for dem som ikke vil dele med andre.
Ha presskannemalt kaffe i kruset, sett lokket på og press stempelet med filter ned etter en stund. Etter at kaffen er ferdigtrukket, kan du sette på et vanlig lokk (følger med), noe som egentlig ikke er nødvendig. Vi har brukt slike på seilturer, og de fungerer veldig bra.
Problemet er at de nesten holder for godt på varmen. Det kan føles som en evighet før kaffen har drikkbar temperatur. Bruk gjerne kokende vann som man har på termos. Lokket er utformet slik at det blir lite søl, selv i sjøgang. En av produsentene er Bodum, som leverer krusene i størrelser på 3,5 og 4,5 dl. Det er massevis av farger å velge mellom. Prisen ligger på cirka kr 300, men krusene er ofte på tilbud til rundt det halve. Da kan du kjøpe et par stykker i forskjellig farge. Så kan også mannskapet få god kaffe underveis.
Kokekaffe
Kokekaffe er en klassiker – kaffe slik fiskere og sjø-folk har lagd den i generasjoner. Foretrekker du denne type kaffe, er det lurt å ha en egen kanne, en skikkelig kaffelars. Alt annet du eventuelt koker i denne kjelen vil smake kaffe. Kaffekjelen kan også brukes om du vil lage kaffe på land, enten på bål eller primus. Kok opp vann. Ha så i kokemalt kaffe, cirka 60 gram per liter vann. La kaffen trekke 4-5 minutter og gi den et raskt oppkok. Selv om det heter kokekaffe skal den aldri koke. Etter oppkok kan du sette kannen hard ned et par ganger, da synker gruten ned. Vent litt til, og kaffen er klar. Kokekaffe er også greit å lage når du er undervis. Det er kokekaffe trønderne bruker til «karsk», kanskje et alternativ til ankerdram.Oppskrift: Legg en femkroning i kruset, hell på kokekaffe til du ikke lenger ser mynten, hell så i sprit til du igjen ser femkroningen. Vi advarer mot for mange slike – da blir det en dårlig dagen etter.
Filterkaffe
En enkel måte å lage god kaffe på er å bruke en filterholder og melittafilter. Sett filterholderen med papirfilter på en termokanne. Bruk cirka 60 gram filtermalt kaffe til én liter vann. En doseringsskje som du får i butikken er cirka 10 gram. Hell sakte kokende vann over kaffen og la det renne ned. Ulempen med denne metoden er at den er vinglete og det blir lett søl. Helt uegnet når du er på sjøen.
Espresso
Ønsker du å bråvåkne er det ingen ting som en sterk espresso – svart som ravnens skygge. Vi begynner ofte dagen med en slik – helst inntatt på dekk.
Bruk gjerne en klassisk mokkakanne. Dette er en kanne med to kamre som kan brukes på gassbluss. Passer den ikke på ditt bluss, kan du lage en liten rist den kan stå på.
I den nederste delen av kannen blir vannet varmet opp slik at det presses oppover, gjennom den og over i en beholder som ligger over. Når kaffen kommer frem her, er den ferdig.
Bruk espressokaffe som er veldig finmalt og sterk. Serveres i små kopper, gjerne med litt brunt sukker til. Kannen får du for et par hundrelapper, blant annet hos Ikea. Espressokaffe kan også brukes til forskjellige kaffedrikker, som «latte» og cappuccino. Har du fryseboks om bord kan du dessuten bruke espressokaffen til å lage iskaffe – noe som er riktig forfriskende på varme dager.
Irish Coffee
Som dessert, eller som alternativ til ankerdram, kan man by på Irish Coffee. Ypperlig, spesielt på kalde dager. Og nettopp dette med kalde dager er historien bak denne kjente drikken fra Irland.
På 1940-tallet mellomlandet båtflyene til Amerika på Shannon River ved Limerick. Ofte var det riktig surt og kaldt her. Bartender Joe Sheridan komponerte da en drikk bestående av varm kaffe, sukker og irsk whiskey (i Irland heter det whiskey og ikke whisky). For å hindre at drikken ble så raskt kald, la han et isolerende lag med krem på toppen. Dette kan også du gjøre på kalde dager.
Slik lager du Irish coffee: Ha cirka 5 cl whiskey i et glass eller krus, hell på kaffe, ha i 2 teskjeer sukker eller et par sukkerbiter og ha krem på toppen. Krem på «sprayboks» kan brukes om du ikke har kremfløte om bord.