Flått-Knocker
Klærne som skremmer flåtten
Er du blant dem som kvier seg for å gå ute i kystnaturen om sommeren av frykt for flått-bitt? Da kan flått-avvisende klær være en løsning.
De små krypene er utrivelige og legger en demper på gleden ved å ferdes på holmer og i kystnatur med mye vegetasjon.
Blant anbefalingene fra Flåttsenteret (Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer), er å bruke lange bukser når du er ute i naturen og passe på at man er godt tildekket ved anklene. Flåttsenteret anbefaler også å bruke insektsmidler med dietyltoluamid (DEET) eller Icaridin på hud og klær som kan redusere antall flått som fester seg. Både DEET og Icaridin kan brukes på både klær og hud. I tillegg finnes det ifølge Flåttsenteret sprayer for å impregnere klær, sko, telt og så videre. Disse innholder Permetrin i lav dose (0,5%) og er effektive mot flått (men skal ikke brukes på hud).
Flått-klær
Nå har det også blitt lansert egne klær som skal bidra til at flåtten ikke fester seg på kroppen. Plaggene, som er utviklet av produsenten Hardfør og som selges under navnet Flått-Knocker, er behandlet med Permetrin som virker flåttavstøtende. Ifølge produsenten skal klærne være virksomme selv etter 70 vask. Vi har prøvd plaggene i tett vegetasjon på Sørlandet hvor vi normalt ville ha plukket flått etter en tur gjennom «skauen». Så langt er vår erfaring at plaggene fungerer svært effektivt, og de er behagelige å ha på. Kolleksjonen til Hardfør består av basisplagg i behagelig, tettvevd bomull i form av sokker, undertøy, overdel og bukse.
Det finnes 10-15 flåttarter i Norge. Skogsflåtten må ha direkte hudkontakt for å feste seg på kroppen, og kan overføre alvorlige sykdommer. De som ferdes i områder med mye flått, oppfordres om å vaksinere seg.
Ny type flått som jakter
I fjor kom de første rapportene om en ny type flått i Norge. Den såkalte jaktflåtten (Hyalomma marginatum), som kan ha kommet til Norge med trekkfugler, oppsøker deg i motsetning til den vanlige skogsflåtten som venter på deg ute i terrenget, ifølge professor Snorre Stuen. Det er NRK som rapporterte dette 12. juni i år. Ifølge NRK kan endringer i klima føre både til at nye flåttarter etablerer seg, men også at de fører med seg nye virus og smittestoffer. Ifølge Flåttsenteret kan jaktflåtten «bære med seg flere smittestoff, blant annet «Crimean-Congo haemorrhagic-fever»-viruset som kan medføre svært alvorlig sykdom på menneske.» Den nye flåttarten skal være lett å skille fra vår vanlige skogflått på grunn av størrelse, farge, samt at den har hvite ringer på beina, skriver Flåttsenteret på sin hjemmeside.