Jon Michelet har gått bort
Litt sjømannsblod i de fleste av oss
Sjømannen og forfatteren Jon Michelet gikk bort i lørdag. Han var levende opptatt av sjøen og kystkulturen helt til det siste.
Båtliv fikk være med Jon Michelet på snekketur for fem år siden. Det var like etter at han utga første bind i sitt episke verk om skogmatrosen Halvor Skramstads utenriksfart under andre verdenskrig. Michelet rakk akkurat å fullføre nasjonalverket om den norske sjømannen før han gikk bort.
Aftenposten omtaler i dag Michelet som kommunisten med et menneskelige ansikt, og det er ikke tilfeldig at det var nettopp Michelet som fikk åpnet øynene hos mange landsmenn for den innsatsen som mange norske sjømenn gjorde for de allierte under krigen. Og løftebruddene og unnfallenheten heltene opplevde etter krigen. Mange krigsseilere slet med tynnslitte nerver og ble etter krigen møtt med forakt snarere enn aktelsen som de hadde fortjent.
Michelet var selv sjømann og hadde seilt i utenriksfart. Med verket om skogsmatrosen traff Michelet en øm nerve i det norske samfunnet, og bidro med en historie som svært mange viste seg å være interesserte i.
På båtturen i Michelets snekke – en Fevik 23 fra 1984 med Yanmar diesel – snakket han om fiskelykke, om båtene han hadde eiet tidligere, om krigsseilerne og om dagens båtfolk. En av kompisene han fikk i utenriksfarten viste seg å være en gammel frontkjemper. I stedet for å vifte med fordømmelsens pekefinger, lovpriser Michelet toleransen blant sjøfolk. Det er et raust og engasjert menneske, med sjømannsblod i årene, som nå har gått bort. Han ble 73 år gammel og døde etter lang tid med hjerteproblemer og to omganger med kreft.
Intervjuet med Jon Michelet ble opprinnelig publisert i Båtliv nummer 6 i 2013. Magasinet kan lastes ned fra Båtliv-appen uten ekstra omkostninger for alle abonnenter med digital tilgang. Du kan også lese intervjuet her:
Det er litt sjømannsblod i de fleste nordmenn