Forlatte båter og søppel
Lørdag var det strandrydde dag. Søndag fløt søppel og plast i fjæra, mens gamle båter hadde sunket til bunns.
Svært mange nordmenn har den siste tiden engasjert seg i problematikken med plast i havene. Den siste uken har det vært en nasjonal dugnad for å rydde strender, men ennå er mye ugjort. Båtliv tok en tur i Bunnefjorden søndag, og her ble vi møtt av et trist syn.
På vei sørover til Blylaget oppdaget vi et vrak av det som en gang hadde vært en fin snekke. Kun overbygget med påsatt kalesje stakk opp av vannet.
Litt lenger sør kom vi forbi en strand der presenninger, gamle garn og blåser lå og fløt utover. I en tid hvor mange er opptatt av å holde skjærgården ren, og havet fritt for plast, var dette en trist syn.
Les også: Redd havet
Sunket
Budstikka skriver i dagens utgave at båteieres latskap er blitt dyrt for Asker og Bærum kommune. Assisterende havnesjef Tommy Lunde i Asker sier til avisen at eierløse båter er blitt betydelig problem, og han frykter at det vil bli økende. Bare i Leangbukta ligger ifølge Lunde 16 forlatte båter. Han sier at det koster kommunen 2500 kroner i timen å kjøre vekk.
I fjor innførte Miljødirektoratet en refusjonsordning for kasserte båter, der kommunene er pliktig til å ta i mot små båter opptil 15 fot uten innenbordsmotor. Ved innlevering får du 1000 kroner tilbake. Kun 10 båter er levert inn på Yggeset avfallstasjon i Asker. På landsbasis er det levert over 3000 båter, ifølge Norboat.
LEs også: Bli kvitt båten, staten sponser
Asker Kommune jobber nå med å fjerne en 40 fots stålbåt som er sunket ved bryggen ved «Butikken» på Langåra.