Leder Båtmagasinet 5

BÅTFØRERPRØVEN: En av tre som tar båtførerprøven er jenter, og det er bra for båtlivet.

La jentene ta styringen

Stadig flere jenter tar båtførerprøven, og det er gode nyheter for båtlivet.

Publisert Sist oppdatert

For noen år siden var Redningsselskapet med å arrangere kursene «Grip roret, kjerring», der hensikten var å lære flere kvinner til å føre båt. Tradisjonelt har skipperlua vært et mannssymbol, men det er i ferd med å endre seg. Heldigvis!

Stadig flere kvinner tar båtførerprøven. Nylig kom nyheten om at en halv million nordmenn har tatt denne prøven, som alle født etter 1980 må ta for å føre båter lengre enn åtte meter. 35 prosent av de som nå tar prøven er kvinner, ifølge Norsk Test.

«Tradisjonelt har skipperlua vært et mannssymbol, men det er i ferd med å endre seg. Heldigvis!»

Båtmagasinet applauderer utviklingen av flere grunner. Båtferie er ofte en familieaktivitet, og det vil føles tryggere og triveligere for alle om både mor og far kan føre båten. Kanskje kvinnelige båtførere til og med kan bidra til færre ulykker på sjøen.

Vi vet at menn er involvert i syv av ti ulykker på landeveien. Førsteamanuensis Pål Ulleberg ved Universitet i Oslo har forsket på dette, og konkluderer med at menn er mer risikovillige enn kvinner. På sjøen er det viktig å planlegge turen i kartet, og avpasse fart i forhold til vær og vind og grunner og skjær. Ikke alle menn er like flinke til det.

Trivsel og sikkerhet

Det er også viktig er det at flere ombord kan føre båten. Om skippern faller over bord eller får et illebefinnende, må en av mannskapet ta over styringen. Det kan være helt avgjørende for å få personen opp av sjøen, og skuta trygt i havn.

Vi tror også tror også trivselen om bord vokser når alle er engasjerte i båtlivet, og kan føle mestringsglede i navigasjon og sjømannskap. Likevel er det ikke slik at det alltid er mannen som tviholder på roret og skipperlua. Fortsatt vegrer mange jenter seg for å ta kommando over båten.

– Hvorfor er det så mange av oss som ikke tar plass i førersetet? Jeg får dårlig samvittighet bare jeg skriver om det, for jeg er en av dem som trives best i passasjersetet. Det er litt deilig å slippe å ha ansvaret. Å slippe å være redd for å dumme seg ut når man skal legge til. Det er jo utrolig dumt, for vi tenker jo ikke sånn når det gjelder bilkjøring, skrev vår faste spaltist Tove Midtbø i forrige utgave av Båtmagasinet.

Så jenter, grip roret i sommer! Og gutter, la jentene slippe til.

Båtmagasinet ønsker dere alle en trygg og god båtferie i sommer!