Båtmagasinet-TV på sommertokt
Verdenssamfunn i storhavet
På fjellknausen Lovund helt ytterst i havgapet på Helgelandskysten er det gourmetrestaurant, kaffebrenneri og folk fra alle verdenshjørner.
Lovund, Helgelandskysten
Vi går sørvestover fra Melfjorden ved Svartisen. Strømsjøen hamrer mot skroget der vi manøvrer vår Askeladden P92 SUV mot det pyramidelignende fjellet som bryter horisonten, delvis inntyllet av tåke, skyer, yr og sprut. Yr melder om vindkast opptil 17 sekundmeter, men når vi kommer frem er det vel verdt alle knytteneveslagene fra bølgene.
Lovund Båtforening har en fin gjestehavn bak store moloer under det 625 meter høye Lovundfjellet. Her er klubbhus med dusj og toalett, vaskemaskin og salong og kjøkken, som båtfolket kan benytte. Strøm på brygga er det også, og vi betaler enkelt 200 kroner med VIPPS.
Vi er kommet hit for å se på kystkultursenteret som rommer en fembøring, færinger og andre tradisjonsbåter, men i stedet for å finne et sentimentalt og døende utkantsamfunn oppdager vi en vital og kosmopolitisk miniatyrverden her ute i havgapet.
Laks
Sivert Olaisen driver Lovund Hotell med kunstgalleri og gourmetrestaurant, og serverer kaffe fra stedets lokale brenneri. Han forteller om et utkantsamfunn som tok grep på 70-tallet, startet med oppdrett av laks, og nå selger laks for fem milliarder kroner i året. Anlegget hans består også av rorbuer og gjestebrygge med 12 gjesteplasser.
Nå bor det ca 500 mennesker på den lille øya, som gir en BLP (Brutt Lovund Produkt) på 10 millioner kroner per innbygger, mange av dem innvandrere. På vei ut for å se noen steinalderhuler treffer vi Normie fra Filippinene med boblejakke og hette på. Hun har bodd her i 18 år og sier at hun trives godt. –Det er mange thaidamer og filippinere her. Om vinteren kan det være litt slitsomt, men du lærer deg å gå mot vinden, sier hun.
Vi er på vei til Lovundura der Norges største Lundefugl bestand hekker. Over oss kretser en havørn. Lundefuglen var næringsveien her i gamle dager, helt siden steinalderen for 5000 år siden til den ble fredet på slutten av 1900-tallet.
Turister
På kystkultursenteret er det kafé og utleie av sykler, brett og kajakker. Borghild Thomassen har vokst opp på øya, og sier at det er fint å padle med havkajakk i skjærgården rundt Lovund. Litt mer uventet er det at øya har en driving-range hvor golfere kan slå baller laget av fiskefôr mot Dønnamannen og Syv søstre i sør.
Turistene har begynt å oppdage øya. Øyhopping med ferge eller hurtigbåt på Helgelandskysten er populært. Flere fritidsbåter finner også veien ut mot vest. På Lovund hotell er alle 100 senger belagt når vi besøker stedet i slutten av juni.
På kvelden spiser vi femretters med blant annet blåskjellsuppe, breiflabb og lam på gourmetrestauranten hotellet. Vi har panoramautsikt mot skjærgården og havet. En hyggelig og tatovert svensk kelner forteller om maten og kommer med vinanbefalinger. Mellom oss og Island er lille Myken med verdens nordligste whiskydestilleri.
Se oversikt over 1583 havner langs hele kysten her i Norske Gjestehavner