Håøya slår an hos båtfolket
Gode bryggeanlegg, servicebygg og kafé med kortreist mat har gjort Håøya til populært utfartssted for båtfolket i Indre Oslofjord.
Håøya byr på mange flotte naturhavner, men det er særlig bryggeanleggene i Dragsund og Tåjebukta som trekker båtfolk. I Tåjebukta er det oppført nytt servicebygg og her er kafé med kortreist mat, der både geiteburger, røkt pølse av kje, chevre, halloumi og hjemmebakt brød bakt på myse i en mer enn hundre år gammel svartovn står på menyen.
–Siden 2011 har Håøya gått fra 450 besøkende til 30 000 besøkende i sesongen, sier geitebonde Helge Haugen til Båtmagasinet. Han har mye av æren for at den bortglemte perlen ved Oscarsborg i Indre Oslofjord igjen har kommet til heder og ære.
Håøya-honning til topps
Siden 2011 har i Helge Haugens kasjmirgeiter gjort en real beiteinnsats med å ta tilbake det unike kulturlandskapet. Geitebonde Helge Haugen på Høåya har bygget sitt eget melkefjøs og yster ost etter metoder som for hundre år siden. Resultatet er håndverksost i særklasse. I fjor vant han også NM i Honning med Håøya honning med mye lind.
Båtene lå tett i tett både i Dragesund og Tåjebukta på Håøya i det fine sommerværet sist helg. Noen badet, enkelte padlet på padlebrett mens andre gikk tur på de mange stiene som går over Oslofjordens høyeste øy. Her kan man gå reale fotturer i markaterreng.
Rettersted på Håøya
Geitene har bidratt til å gjenskape kulturlandskapet på denne øya, som også har en spennende historie å by på. Rundt første verdenskrig bygget Dyno en sprengstoff-fabrikk her, og under andre verdenskrig var øya rettersted.
Se stor oversikt over hele kysten i Norske Gjestehavner 2023 her