LANDFAST: Sjekta i bildet kan ikke brukes av de ansatte i barnehagen, uten at de har tatt fritidsbåtskippersertifikat.

Dette kreves for å kjøre barnehage-sjekta

Skal barnehageansatte ta sertifikat for å kjøre den 22 fot lange sjekta kreves erfaring med en langt større båt.

Publisert Sist oppdatert

Båtliv har skrevet om Bergstø barnehage som har fått avslag i sin søknad om dispensasjon for bruk av båten de bruker. Sjekta som er en Tromøy på 22 fot har en oppgitt maks hastighet på fem knop, og brukes ifølge barnehagebestyreren kun innaskjærs.

Sjøfartsdirektoratet som har avslått søknaden krever at fører har fritidsbåtskippersertifikat.

LES OGSÅ: Landfaste etter avslag fra Sjøfartsdirektoratet

– Vi synes det er veldig flott at barnehager og skoler vil ha fokus på å gi kunnskap om det å ferdes på havet. Samtidig er vi litt undrende til at en da reagerer på at det er krav til kompetanse og sikkerhet. Dersom en barnehage skal ut på tur i buss, eller kjøpe sin egen buss, så er det ingen som stiller spørsmål ved at den som skal føre bussen må ha et sertifikat og sikkerhetskurs, som også er kostbart sier Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet.

Kurs

Men hva kreves for å ta fritidsbåtskippersertifikat? Dette er et sertifikat som tas for å føre en fritidsbåt mellom 15 og 24 meter (50 til 74,7 fot). Sjekta er 6,7 meter.

For å få dette sertifikatet kreves det et kurs på 120 undervisningstimer, fordelt over åtte moduler. Hver av dem avsluttes med skriftlig eller praktisk avsluttende eksamen. De åtte modulene er navigasjon, navigasjonshjelpemidler, sjøveislære og brovakthold, skipslære, sikkerhet, teknologi og motorlære, navigasjonshjelpemidler og håndtering av fartøy.

Før man får sertifikatet kreves det også god helse, og er barnehagemedarbeideren for eksempel fargeblind byr det på problemer. Som en trøst er det her flere kvinner som jobber med barnehage enn menn, og andelen fargeblinde kvinner er 0,3 prosent, mens 8 prosent av menn er fargeblinde.

LES OGSÅ: – Naturlig med kompetansekrav

Erfaring

Før den ansatte i barnehagen kan ta dette fritidsbåtskippersertifikatet må vedkommende også ha fartstid på tre år på en båt større enn åtte meter. Barnehagens lille sjekte er som nevnt 6,7 meter, og holder altså ikke som fartstid. Alternativt kan man ha hatt 12 måneders effektiv fartstid på sjøgående fartøy over 15 meter. Noe trolig de færreste som jobber i barnehage har.

LÆRERIKT: Blant opplevelsene barnehagebarna har hatt med sjekta er å trekke teiner.

Det mest aktuelle, og siste muligheten da for barnehagemedarbeidereen kan da bli å bestå praktisk utsjekk ved et godkjent kurssenter. Dette skal da gjøres med et fartøy på minimum 13 meter, eller større enn 25 bruttotonn (1 bruttotonn = 2,83 kubikkmeter). Kandidaten kan da også benytte seg av eget fartøy, hvis det tilfredsstiller vekt og lengde.

LES OGSÅ: – Reglene virker mot sin hensikt