På besøk hos Ernie ørn
Vi har vært på besøk hjemme hos havørnungen ”Ernie”. Mens mor fulgte besøket i vaktsom avstand, fikk Ernie besøk av en ny søster som heter Jenny.
En villere båtlivopplevelse har vi aldri vært med på. Gustav Gjevik og Berit Akseth driver Mausundgløtt familiepensjonat med skjærgårdsguiding blant ørn, sel og fyrvoktere i havområdene rundt Mausund-samfunnet. De lovet oss en opplevelse for livet. Eller for å bruke deres egne ord. Et hav av muligheter, og en seng å sove i. For mannskapets yngste medlem Jenny, ble det mer enn det. Hun døpte den åtte uker gamle havørnen til Ernie, og fikk komme helt ned i redet til ungen som i forrige uke mistet søsteren til et oppdrettsprosjekt i Irland.
Berit og Gustav har jobbet tett på viltmyndighetene i mange år, og kan det meste om hvordan du oppfører deg i forhold til ville havørner. De vet om mange steder havørnen hekker, men kan bruke uker eller år på å finne redet. Havørn med egg i redet, skal man holde seg langt unna. Men når ungene begynnere å bli et par uker, kan man faktisk besøke redene under kontrollerte former. ”Ernie” så ut til å sette pris på besøket, men moren fulgte oss med ørneblikket sitt fra en topp i nærheten, eller hun kom sveipende majestetisk på himmelen over oss. For alle i Båtlivs reisende reportasjeteam langs kysten av Midt-Norge, ble dette en ”en gang i livet” opplevelse.
Fra havørn til havets delikatesser
Hva kunne toppe dette, uten båt kunne vi ikke klart det. Uten Berit og Gustavs herlige vertskap, hadde vi heller ikke fått servert hvitløksmarinerte kamskjell grillet på en medbrakt utgått oppvaskbenk. Mellom holmer og skjær ble det kokkelert til flere Michellinestjerner enn halvfete feterte kokker på østlandet noen gang kan drømme om å oppnå. Det er slik vi vil ha det. Først litt opplevelser og kunnskap om havørn, så reiser vi ut og tømmer både ruser og teiner for fisk og krabber. Med en grillrist fra en gammel stekeovn, og en utvasket oppvaskbenk med to kummer, hadde vi grill. Grillkull i den ene kummen og vaskevannsfat til fisk og skalldyr i den andre. Enkelt og genialt. Genialt enkelt! Gustav vurderte å ta patent på løsningen......sagt med et av hans mange glimt i øyet. I nistekurven ligger salt, pepper og litt marinert selkjøtt på lur. Kamskjellene hadde de høstet noen dager tidligere gjennom slektningen Kenneth Akseth som driver Hitradykk. Han sveiper havbunnen raskere enn noen andre, og om ettermiddagen skulle vi selv prøve å henge på den erfarne dykkeren ned på en av fangstfeltene. Resultatet ble to svære nett med kamskjell.
Det enkle er som regel det beste
Båtliv skulle tilbringe en natt hos vertskapet som tar vare på gjestene sine på en helt spesiell måte. Her spiser vi på storkjøkkenet til vertskapet, og maten er særdeles kortreist og raus. I kveld fikk vi laksebacalao a´la Berit. Historiene sitter løst, og vertskapets egen handler om hvordan to mennesker møttes sent i livet, men med livets mange drømmer foran seg. Mausundgløtt var en av dem.
Stedet kjøpte de for fem år siden av Trondheim kommune. Her hadde det vært leirskole for de tøffeste ungdommene, og stedet bar preg av det. Nå er Mausundgløtt oppgradert, men standarden er enkel og koselig. Her beveger man seg sammen med vertskapet, og prisen for flersengsrommene, eller leilghetene, står ikke noen steder. Det blir vi enige om, forteller vertskapet når vi spør. Folk er forskjellige og liker vi dem, kan det hende det blir ekstra billig ler Berit.
Følg oss på: www.batliv.no
sjekk interessante linker:
www.hitradykk.no
www.mausundglott.no
http://no.wikipedia.org/wiki/Hav%C3%B8rn