Hole på skjæret
Har du tatt opp båten? Nå begynner jo båtsesongen!
Det er sikkert mange som klør seg i hodet og lurer på hvorfor folk i Indre Oslofjord tar opp båtene sine før 1. oktober. For det er jo da båtsesongen begynner. Ja, ikke vannski-, bade- og hvitvinssesongen, men den som virkelig teller: hummersesongen.
Svaret er enkelt. I Indre Oslofjord er det svært lite hummer – om vi da ser bort fra fiskerestaurantene på Aker Brygge. Der kan du få hummer – og du trenger ikke å jobbe overtid i mer enn to uker for å få råd til den.
I Ytre Oslofjord og nordover langs kysten har vi skjønt at meningen med sjølivet er å finne mellom 1. oktober og 30. november. Nord for Sogn og Fjordane helt til 31. desember.
Det er i denne perioden folk fra Indre Oslofjord drar til Ytre Oslofjord, hvor de også har en båt, og tømmer teinene til yrkesfiskerne. Og i tilfelle telefonavlytting snakker de bare om ekorn. Nei da, det var i gamle dager. Nå må alle melde seg på til hummerfisket og merke teinene med navn, telefonnummer, bruttoinntekt, vandelsattest og favorittmajones.
Hummer under 25 centimeter er heller ikke lov å beholde om bord, men hvem hadde ansvaret for å ta med tommestokk?
Hole
Rognhummer er ikke lov å ta, men mange har ikke fått time hos Specsavers så de er unnskyldt. Hummer under 25 centimeter er heller ikke lov å beholde om bord, men hvem hadde ansvaret for å ta med tommestokk?
Hummerteinene skal ha to fluktåpninger og ett rømningshull, og åpningene skal være minst 60 millimeter. Vet hummeren dette? Har den en fagforening? Kardinalforbundet, fritt etter tilnavnet havets kardinal? Hummeren burde hatt noen som står på krava, for i en del teiner er det rømningsveier brannvesenet ville ha besvimt over.
Hummerbestanden har gått kraftig ned. Så kraftig at flere områder er blitt fredet. MDG har satt opp skilt, slik at dyrene kan finne frem til friplassen. På disse friplassene blir det satt ut teiner bare nattetid. Da uten navn, nummer og rømningsveier. Logikken og samvittigheten slår følge: "Hvis ikke vi tar dem, er det noen andre som gjør det".
Som du skjønner: Dette er skrevet av en som ikke har anledning til å fiske hummer, bare kjøpe den til 7–800 kroner kiloen. Jo nærmere Oslo, desto dyrere.
Vi innerst i fjorden prøver å finne trøst i fårikålsesongen.