KLAR TIL INNSATS: Her i Vrengensundet skal det ligge en feilfri Marell M12 politibåt. Båten har nylig kommet tilbake fra verftet i Sverige som har gjennomført store utbedringer før årets båtsesong.
KLAR TIL INNSATS: Her i Vrengensundet skal det ligge en feilfri Marell M12 politibåt. Båten har nylig kommet tilbake fra verftet i Sverige som har gjennomført store utbedringer før årets båtsesong.

Siste sjanse for Marell-båtene?

Nå krysser politiet i Sør-Vest, Agder, Sør-Øst og Nordland fingrene for en problemfri patruljering til sjøs. Det er her de fire gjenværende Marell-båtene skal i ilden etter omfattende utbedringer.

Det slo neppe ned som en bombe at to av politidistriktene i Norge satte foten ned etter omfattende problemer med sine tildelte Marell M12 patruljebåter. Politiet i Oslo og Bergen nektet å akseptere flere utbedringer. De to båtene, som hver har en prislapp på cirka syv millioner kroner, ble sendt i retur til verftet i Stockholm med takk for lånet.

Marell ut – Goldfish inn

Oslo politidistrikt har allerede skaffet seg en erstatter, en Goldfish X12, en båt som også er solgt til militære formål flere steder i verden, forsterket, utrustet og med modellbetegnelsen M12. Vest politidistrikt trumfet gjennom det samme, presentert som en hastesak utenfor de ordinære anbudsreglene. Anskaffelsen ble begrunnet med trusselvurdering og den sikkerhetspolitiske situasjonen. Båten er altså bygget på en «serieprodusert» X12, ikke M12, som Kystens Næringsliv skrev i sin nyhetsmelding.

Politiets fellestjeneste, som har ansvaret for anskaffelsen av de kontroversielle båtene fra Marell i Stockholm, har opprettholdt avtalen, men i et noe mer begrenset omfang siden to av de seks båtene, de to med flest avvik, er kjøpt tilbake av verftet. På bakgrunn av en sviende avviksrapport som det tekniske sertifiseringsselskapet Synfaring gjennomførte i fjor, ble samtlige Marell-båter satt på land.

OVER TIL GOLDFISH: Politiet i Oslo og Bergen har sendt sine Marell-båter i retur til Sverige og gått til innkjøp av hver sin Goldfish X12 med 3 X 450 Mercury Verado 450 på hekken. Toppfart på 80 knop burde holde.
OVER TIL GOLDFISH: Politiet i Oslo og Bergen har sendt sine Marell-båter i retur til Sverige og gått til innkjøp av hver sin Goldfish X12 med 3 X 450 Mercury Verado 450 på hekken. Toppfart på 80 knop burde holde.

 

En Marell reparert i Sverige

Båten som disponeres av Sør-øst politidistrikt, med hjemmehavn på Jarlsø i Tønsberg, ble sendt direkte til verftet i Stockholm for reparasjon og utbedringer. Arbeidet som gjennom vinteren er gjort på denne båten, dannet så en mal for det arbeidet som mekanikere fra Marell i skrivende stund gjennomfører både i Arendal, Stavanger og i Nordland. Gerard Törneman hos den svenske båtprodusenten Marell bekrefter til Båtmagasinet at de for tiden har mannskap i Norge for å dekke avvikene i båtene.

 

Pressevakt Haakon Stensrud i Politiets fellestjeneste bekrefter til Båtmagasinet at båtene blir utbedret i henhold til kontrakten og skal være kontrollert og godkjent før sommersesongen 2025.

 

Graverende feil

Noe av det som ble påpekt av inspektørene i selskapet «Synfaring», var at mannskapet har vært utsatt for bensindamp i førerhuset. Tankrommet for bensin er ikke tett mot innredningen. I flere av båtene har det vært bensinlekkasjer og fare for at elektriske komponenter, eksponert for bensingass, kan gi gnist. Det har vært problemer med strømforsyning og elektronikk i flere av båtene, i tillegg til endel utfordringer med vannlekkasjer fra taket. Det har også vært problemer med noen av motorene. Minst to av Mercurys Verado V 12 motorer, hver på 600 hestekrefter, er byttet ut.

Flere av politidistriktene påpeker til Båtmagasinet at de er avhengig av pålitelig materiell når sommertrafikken setter inn og setter sin lit til at problemene med Marell-båtene nå blir eliminert.

 

Snart kommer badegjestene

Få politidistrikter i landet har det mer travel enn sjøtjenesten i Sør-Øst politidistrikt. Ikke bare utgjør båttrafikken og frakt i Oslofjorden nesten 80 % av sjøgående trafikk i landet, både med tanke på passasjertrafikken ut og inn av Oslofjorden og ikke minst befraktning av folk og biler på tvers av fjorden mellom Moss og Horten.

Henning Ødegaard Johansen, som er fagansvarlig for sjø i Sør-Øst politidistrikt, sier at politiet i tillegg må ta høyde for den store befolkningsveksten i Vestfold og Telemark i sommermånedene. Båtmagasinet er godt kjent med at hyttefolket gjerne tituleres som «badegjester» av de fastboende. Det er 2600 hytter på Tjøme og nesten 50 000 langs solkysten i hele Vestfold.

 

Vil være godt synlig

– Det er et poeng at mange som har hytter i dette området også er ressurssterke og har kostbare båter som kan sparke fra seg. De tre politibåtene i distriktet skal dekke et langstrakt sjøområde fra Buskeruds grense til Kragerø. Ødegaard Johansen er opptatt av det preventive ved politiets tilstedeværelse på sjøen. Her har den godt synlige Marellbåten en stor oppgave. I de travle månedene er båten ofte bemannet i tre skift og er, med andre ord, på farten de fleste timene i døgnet.

– Vi håper og tror båten nå er klar for en ny sesong, sier fagansvarlig Ødegaard Johansen til Båtmagasinet.

 Håkon Stensrud, som er pressevakt hos Politiets Fellestjeneste, sier til Båtmagasinet at politiet helt siden 2022 har arbeidet med å utdanne tilstrekkelig antall båtførere med riktig sertifikat for den maritime tjenesten. Hvert enkelt politidistrikt er selv ansvarlige for dette.

POLITIBÅT: To politidistrikt foretrekker Goldfish X12 fremfor Marell. Fire Marell-båter er igjen i Norge og får mulighet til å overbevise i år.
POLITIBÅT: To politidistrikt foretrekker Goldfish X12 fremfor Marell. Fire Marell-båter er igjen i Norge og får mulighet til å overbevise i år.

 

Ikke maskinister

Båtmagasinet har fått henvendelse fra våkne lesere som mener at det i tillegg til kystskipperkompetanse også er krav til maskinist i yrkesbåter med motorkraft over 1000 hestekrefter. Man skal jo tro at en politibåt som Marell er klassifisert som en yrkesbåt. Per i dag er den faktisk ikke kategorisert, men både politiets fellestjeneste og Sjøfartsdirektoratet uttaler til Båtmagasinet at det ikke er et krav til maskinistkompetanse.

– Båtene opererer i henhold til Forskrift om fartøy under 24 meter som fører 12 eller færre passasjerer. Denne forskriften setter ikke krav til maskinist om bord i båtene, sier Håkon Stensrud.

Fungerende kommunikasjonsdirektør i Sjøfartsdirektoratet, Eivind Kallevik, sier at det ble avklart med politiet tidligere i vinter at de kan velge å følge denne 12-pax-forskriften.

– Vi kan ikke se at de har meldt inn 12 pax-drift for disse båtene per nå, men det kan jeg ikke slå fast 100 prosent. Det ikke krav til noen maskinist om de følger 12-pax, den forskriften setter jo heller ingen begrensinger til motorkraft.

Goldfish som «lasteskip»

Det er fartøyets faktiske bruk som avgjør hvilke regler som skal følges – ikke om fartøyet i utgangspunktet er bygget som fritidsfartøy, yacht, lasteskip, fiskefartøy eller annet. For å kunne føre 12 passasjerer i territorialfarvannet skal forskriftens minimumsstandard oppfylles.

– Gitt driften til politiet har vi vurdert det dit hen at de kan velge mellom 12-pax sporet eller lasteskipsporet. Om de velger 12-pax så er det krav om D5L i stedet for D6, sier Eivind Kallevik.

Men når det gjelder de nyinnkjøpte Goldfish X12, sier Marit Nilsen i Sjøfartsdirektoratet til Kystens Næringsliv at en slik politibåt kommer inn under fartøykategorien «lasteskip». Skipsfører skal inneha relevant kompetansesertifikat for dekksoffiser når fartøyet har en største lengde på over åtte meter. Det vil da være tilstrekkelig å inneha kompetansesertifikat dekksoffiser klasse 6 (D6).