BRANNFARE: Etter mange år med god utnyttelse i vinteropplagsplassene har Kristiansand kommune kommet frem til at det er for farlig. Fra denne sesongen skal det opprettes branngater og båtene skal stå i klynger med god avstand.

Vil forhindre storbrann - avviser båter i vinteropplag

En av tre vinteropplagsplasser forsvinner fra de kommunale båthavnene i Kristiansand. Frykten for storbrann har fått kommunen til å ta grep.

 I Kristiansand må så mange som 30 prosent av båtene som før har ligget i en av kommunens 23 båthavner, finne en ny plass for vinteropplag. Det er litt over 4000 båtplasser innenfor sørlandsbyens grenser.

 Det er Fædrelandsvennen som melder at kommune går til dette drastiske tiltaket for å forhindre en eventuell storbrann. I stedet for at båtene skal stå tett-i-tett som før, skal de nå deles opp i klynger med god avstand mellom hver. På den måten blir det mindre fare for at brannen sprer seg, skriver avisen.

 Det var etter en anonym bekymringsmelding til Kristiansandsregionens brann- og redningsetatS (KBR) om båter som sto for tett på vinteropplagsplassen som fikk snøballen til å rulle. Kristiansand kommunen foretok en konsekvensanalyse og kom frem til at det er nødvendig med branngater og avstand mellom båtene for å gjøre storbrannfaren mindre.

 Noen forskrift om avstand mellom lagrede båter finnes ikke, mens det derimot ble innført en forskrift for sikkerhetsavstand på fire meter mellom campingvogner i 2022.

 At det blir kamp om et begrenset antall opplagsplasser i Kristiansand, er hevet over tvil. Til alt overmål har kommunen bestemt seg for «først til mølla»-prinsippet, men det er kunder i de kommunale småbåthavnene som må krige.

 Historien sier ingenting om det foreligger forslag til løsninger for de mange hundre som nå står uten plass til båten i vinter. Trolig må de finne ut av det selv...