Velkommen til Lårdal! -et must i Telemarkskanalen
Du kan plukke plommer i Hardanger, men i Lårdal kan du spise druer rett fra rankene. Dette er bygda som tror på seg selv, og på Gud.
Innbyggerne i bygda Lårdal langs Bandak-kanalen i Telemark er sterk i troen på mange måter. Kanskje ikke så rart at kirka er det første du legger merke til i fjellsiden som strekker seg 600 meter til himmels.
En gang bodde det 500 mennesker i bygda Lårdal, og saga var en av Telemarks største industriarbeidsplasser. Men det er mange år siden. Nå har befolkningen sunket til under det halve, men innbyggerne elsker det lille vakre stedet sitt. For Lårdal er vakker. Vi ankom en sen forsommerkveld i styrtregn, neste morgen var vi selvfølgelig velsignet med godt vær. Og Lårdal er kjent for sine fine sørvendte sommerdager, noe som har gitt bygda en blomsterprakt og fauna du skal lete lenge etter.
Lårdal har i dag 230 innbyggere, men i de siste årene har tallet på nyinnflyttede unge med barn vært stigende. En av eksemplene på dette var vårt vertskap for natten. Monika Hasselø Eliassen og Håkon Eliassen driver Bandak camping, verdens søteste lille sted helt ned til sjøen og nærmeste nabo til gjestehavna med sine 10 plasser. De utflyttede svelvikingene hadde bodd her i fire år, men tok over campingplassen nå i vinter etter Monikas far, som hadde drevet den i mange år.
Vi kan varmt anbefale hytte nummer én. Nærmere vannet kommer du ikke med fast grunn under bena. Campingen hadde egen utsettingsrampe for båt, noe mange benyttet seg av i følge campingplasseierne. De fleste vannene i Telemark er gode fiskerike vann, så de fleste har båt av ymse kvalitet og størrelse.
Et steinkast unna ligger nok et godt eksempel på ung ståpåvilje. Skattkammeret Gjestestoge drives og eies av Hege Tveito Valencia. Her reklameres det med stort hjerterom og mye hjemmelaget mat. Også dette et sted som ligger veldig sentralt til om du kommer med båt.
Ung ståpåvilje kan gi seg så mange utslag. I 2005 ble det satt verdensrekord i Lårdal. Da satte Kjetil Espedalen verdensrekord på kjøring med snøskooter på vann. 61,18 km betydde to ganger tur retur Dalen, og plass i Guinness rekordbok.
Hvert år arrangerer også bygda NM i å kaste på stikka. Det konkurreres i flere disipliner, og det rapporteres om sterkt engasjement og mye millimeterkrangling under selve stevnet.
Bygda kan også skilte med skole, SFO, egen butikk, hjemmebakeri, bibliotek, alderspensjonat, gjestehus med servering, produksjon av bær, honning og poteter, egen badestrand, og parkanlegg med sandvollyballbane i forbindelse med småbåthavna. Lårdal ble i 2007 valgt ut som deltaker i et småsamfunnsprosjekt støttet av Kommunal- og regionaldepartementet, Telemarks fylkeskommune og Tokke kommune. Prosjektet bærer navnet ”Lårdal Liv Laga”, har som mål å styrke livsgrunnlaget for bygda, og skal stimulere innbyggerne selv til å ta initiativ for at bygda skal blomstre i åra som kommer.
Men fager politikervilje er ikke alltid like lett å følge opp for den som har forslag. Flere i bygda hadde blant annet forsøkt seg med å få selge drivstoff til båttrafikken på Bandak som er en del av Telemarkskanalen. Faktisk det største ved siden av Dalen som ligger mye lenger inn. Men, det viste seg å være meget vanskelig i følge Olav Gullseth som var stedfortredende gjestehavnsjef da vi kom på besøk. Heldigvis gikk vår båt på strøm så for oss holdt det med stikkontakten på yttersida av båtforeningens lille foreningshytte. Å gjestehavna i denne bygda sier mye om hvordan initiativet til folk på mindre plasser er så sterkt. Her var det meste på stell, og det var kort mellom de sosiale servicepunktene for å si det sånn. Tette ved siden av vår lille Polar Electro lå en anne kjendis på Bandak. Lårdals Ark må være den mest kreative badebåten som finnes. Ikke pen, bare forferdelig populær blant bygdas badende befolkning.
Vår siste dag i Telemarkskanalen betydde et tungt farvel med idyllen og vennligheten i Lårdal. Lille hvite Svane skulle videre inn i fjellheimen. Helt opp holdt vi på å si, men mener inn, til Dalen. Stedet Åge Samuelsen satt så ettertrykkelig på kartet når han i mange år sloss om rettigheten til det ærverdige ”eventyrslottet” Dalen Hotel. Der hadde vi vært før. Nå skulle vi inspisere de nye gjestbryggene med kafeer og galleri.