Sommernatt 2330 27 juni. Landegode god natt........
God tur videre sier vi til oss selv! Her er Jeanneauen i sitt rette element.
Himmelhøyt fyrtårn. 29 meter fra bakken til toppen.
Vakrere kan det vel ikke bli.
Sindre forbereder kveldens måltid.
"Rovdyrdata" fra Trondheim hadde faglig dag på fyret. På kvelden fanget de krabbe og fisk.
Solveig Storvestre må bære alt fra brygga før det blir mat.
Linn Åmo tar godt vare på gjestene sine.
Glasskunst!!!
Iramgahn Allahi Malek er øyas altmuligmann og hjelper sindre med varene.
Toalettkunst!
Line Åmo lar oss sove i et av loftsrommene med praktfull utsikt.
Utsikt fra rommet vårt.
Her er vår følgesvenn for de neste dagene.
Landego med Kvitind og Rypdalstind på 800 meter.
Sindre Laksmark er fyrmester og havmatkokk som kjøper lang melk for å slippe å dra så ofte til byen.
Say no more!!!
For å komme i riktig modus måtte vi vente på hurtigruta når hun kom til Bodø.

Lumske og smellvakre Landegode

Med utsikt til Lofotveggen i vest, Bodø i sør-øst og fjellmassivene i Steigen mot nord, er øya Landegode og fyret, et flott utgangspunkt for en Nord-Norge ferie med båt.

Publisert Sist oppdatert

I et overfantastisk vær med sol fra skyfri himmel og et par sekundmeter vind, la vi kursen ut fra Bodø by. Omgitt av himmelhilsende majesteter på alle kanter, kan vi ikke la være å bli ydmyk overfor denne naturen som for noen dager siden satte et samlet norsk folk på hurtigrutetripp. Vår følgesvenn, en fransk Jeanneau Marlin 6, var tanket til randen og stappet med klær for minst tre årstider. Nord-Norge, here we come! 

Første stopp er øy-perlen Landegode som ligger like nordvest for Bodø, og er en av de mest fotograferte øyer i Norge. Her har turistene sikret seg sine vakre midnattsolbilder i mange generasjoner. Men du må ikke la deg lure av navnet. Dette er også en av de heftigste havområdene i Nordland, og i 1924 kolliderte nordgående hurtigrute DS «Haakon Jarl» med DS ”Kong Harald” 6 sjømil nord for Landegode. Forliset førte til at 17 mennesker omkom. I 1940 eksploderte og sank nordgående hurtigrute DS «Prinsesse Ragnhild» ved Landegode. Ca. 300 mennesker omkom, mens 145 mennesker ble reddet. Årsaken til eksplosjonen er usikker, men det antas at skipet kan ha gått på ei undervannsmine, eller at ammunisjon i lasterommet kan ha eksplodert.

Trolig er det gamle dagers overtro blant sjøfolk som ligger til grunn for navnevalget. Det man fryktet skulle man helst ikke snakke om med stygge eller negative ord, da kunne det gå troll i ord og det verste kunne skje. Sjøfolkene gjorde isteden en lur vri og omtalte stedet i vennlige, trygge ordelag. Derav navnet Landegode, "Det gode landet", hvor ingenting galt kunne skje.

På holmen Eggløysa like nord for Landegode ligger Landegode fyr. Fyret ble automatisert og avfolket i 1993. På den lille Bjørnøya like øst for Landegode ligger Bjørnøy fyr. Dette fyret ble nedlagt i 1972.

Fyrstasjonen på Landego ble opprettet i 1902, blant annet etter ønske fra hurtigruteselskapenes loser. Stasjonen fikk støpejernstårn på 29 meter, og her ble også tåkeluren ”Vestfjordoksen” plassert i 1934. Med tåkeluren økte arbeidsoppgavene på fyret, og det ble bygd fyrmesterbolig med to leiligheter og assistentbolig med to leiligheter.

Landego fyr ble automatisert og avbemannet i 1993. Stasjonen er fredet av Riksantikvaren. Fyret, har siden Skagen Hotel  Bodø gjorde stedet om til et opplevelsessted i 1994, blitt en suksess, i følge administrerende direktør for Skagen Hotel, Arne Kjell Nyheim.

-Vi har i samråd med riksantikvaren bevart bygningene slik de en gang var og gitt dem tilbake de originale fargene, sier Nyheim.

Her samler man krefter, bygger lagånd, og opplever smellvakker og rå natur. Landego Fyr er tilrettelagt for lukkede grupper. De kan tilby 34 sengeplasser, og en hyggelig stab av folk som ikke er optatt av stengetider. De tar i mt alle typer selskaper. Alt fra kveldsturer, møter, selskaper og overnatting, men foreløpig er det ikke åpent for enkeltovernattinger. Og her fikk vi i Båtlivs sommerekspedisjon spesialservice fra staben til fyrvert Sindre Laksmark. Egentlig helelending, men nå forgyller han både mat og gjester på vakre Landego. Etter et uforglemmelig møte med det beste havet kan by på, og en gyllen sommerøl i glasset, pleiet vi lakenskrekken i påvente av det alle vil se. En sol som aldri går ned!

Fakta om bygningene på fyret:

FYRTÅRNET

Fyrtårnet er holmens stolthet. Det ble oppført i 1901 og har siden den gang opplyst og markert innseilingen til Bodø i alle år. I 1993 ble fyret automatisert, men det lyser fortsatt den dag i dag. Her oppe kan du se hele Lofotveggen og områdene rundt Bodø, Kjerringøy, Mjelle og Steigen. Med sine 40 meter over høyvann ruver det godt opp fra bakken.

FYRMESTERBOLIGEN

Fyrmesterboligen ble oppført samtidig som fyrtårnet i 1901. Her finner du grupperom og overnattingsrom. Fra husets stue kan du sitte og skue utover skipstrafikken til og fra Bodø.

ASSISTENTBOLIGEN

Denne boligen ble oppført i 1936 som et resultat av større virksomhet på fyret i forbindelse med at det ble installert tåkelur i tårnet. I denne bygningen holder vertskapet til. Her finner du også fyrmesterens stue hvor vi serverer frokost, lunsj og mindre middagsselskap. I dette huset bor også våre overnattingsgjester.

FJØSEN

Den lange og lave bygningen som står mot Lofotveggen er den tidligere fjøsen. Her arrangeres møter og større middager. Her kan du blant annet beskue hele historien til hurtigruteskipene. Bak fjøsen har du flott panoramautsikt til Lofoten.

NAUSTENE

Ved kaia finner du to naust. Assistentnaustet og Fyrmesternaustet. Her finner du badstue, og våre meget berømte badestamper. Naustet inneholder også bar med alle rettigheter.

MASKINHUSET

Maskinhuset ligger mellom fyrtårnet og fjøsen. Her har kystverket sitt utstyr og sentralen som som i dag styrer det automatiserte fyret.