SE VIDEO:
Se innsiden av orkanen «Fiona»
Lurer du på hvordan forholdene er i øyeveggen av en kategori fire orkan? Da bør du ta en titt på denne videoen fra Saildrone.
Saildrone, som produserer ubemannete maritime droner drevet av solceller og vind, publiserte nylig flere videoklipp fra innsiden av orkanen «Fiona», som sist uke feide over deler av Canada og Karibien. Snuttene viser seilfartøyet kjempe mot 15 meter høye bølger, samt vind på over 45 meter per sekund, eller 160km/t.
Seildronen som tok opptakene heter SD 1078 og er ett av syv tilsvarende fartøy spesialdesignet for å samle inn data, observasjoner og bilder fra innsiden av orkan. Saildrone produserer vanligvis seildroner brukt til kartlegging av havbunnen, prøvetakning og utforskning over lengre tidsspenn, men orkan-versjonen av Saildrone skiller seg drastisk ut.
Orkandronene er bygget for å tåle de mest ekstreme forholdene man finner på jorden, og er som resultat drastisk annerledes enn de andre dronene fra samme produsent. Med sine 23 fot er orkanvarianten den minste av Saildrone sine fartøy, i tillegg har den markant mindre vinge sammenlignet med de andre dronene. Til eksempel måler dronen som spesialiserer seg på kartlegging av havbunnen 60 fot.
SD 1078 og seks andre identiske droner vil i løpet av orkansesongen 2022 bli sendt inn i stormer og orkaner for å sanke data ikke før mulig å måle. Spesifikt ønsker forskerne å bedre forståelsen av prosesser som fører til hurtig «uanmeldt» intensiveringen av orkaner.
Konstellasjon av teknologi
Seildronene er derimot bare én brikke i ett større puslespill bestående av observasjoner som forskere i NOAA, USAs «meteorologiske institutt», nå prøver å sette sammen. I tillegg til seildroner ønsker NOAA å ta i bruk en rekke nye verktøy som vil danne en konstellasjon av instrumenter som kan ta observasjoner av ett og samme værsystem, fra flere posisjoner, samtidig.
Systemet for observasjon består blant annet av undervanns-glidere og flytene droner, i tillegg til mer konvensjonelle verktøy som dropp-sonder, bøyer og fly.
Utplasseringen av seildronene begynte i 2021, hvor høydepunktet den sesongen var da dronen SD 1045 klarte å tilbringe 24 timer på innsiden av orkanen «Sam».
Siden den gang har flere seildroner blitt operative og forskerne forventer å få flere observasjoner denne sesongen sammenlignet med orkansesongen 2021.
Florida neste
I skrivende stund gjør orkanen «Ian» landkjenning på vestkysten av Florida, noe som blant annet har ført til at IBEX, en stor båtmesse i USA, har blitt avlyst. Hvorvidt vi vil få se bilder fra innsiden av denne orkanen er fortsatt uvisst, men der «Ian» nå befinner seg er innenfor et område NOAA tidligere har designert som ett aktivt observasjonsområde.
I tiden fremover vil det etter alt å dømme bli publisert flere bilder fra Saildrone som viser hvordan det ser ut på innsiden av orkaner og andre stormer.